LUVIA: Siianonginta
20.03.2025 - 09:44
Moi,
Olen menossa viikonloppuna käymään Luvialla Satakunnassa ja mietin kannattaako ottaa siikaonkia matkaan.
Tutkin karttoja ja satelliittikuvia mutta en saa ihan selkoa että mikä alueen rannoista voisi olla sellainen missä saa onkia / on onkijoiden suosiossa. Onko tietoa?
Toki myös Rauman tai muiden lähialuiden paikat kiinnostaa. Kiitos!
kannattaa ettiä semmosia paikkoja, jotka ei oo muiden suosiossa. Voi tulla kymmeniä kaloja yhtenä päivänä, isojakin. Kerran käytiin yhdellä paikkakunnalla eteläisellä merialueella. Huomas selvästi että ne paikat, jotka on kaikkien tiedossa, anto yksittäisiä kaloja sillon tällön. Sit kun mentiin veneellä saareen, jossa oli hiekkaranta eikä kukaan tietenkään päässy sinne ilman venettä, tais tulla yhden illan aikana 30-40 siikaa.
Millaisista paikoista istutussiikaa metsän keskellä olevasta järvestä? Pohjan muotoja, syvyys?
Ei järvistä saa siikaa pohjaongella niin kuin mereltä.
Toinen hyvä on mennä niille suosituille paikoilla silloin kun on aivan paskakeli. Eli saat onkia yksin. Saat kaikki ne kalat itse, kun ei ole 20 ihmistä vieressä onkimassa. Ne siiat ui edes takas sitä rantaa syömässä. Selvähän se että 50 siian parvesta ei kaikille riitä jos onkijoita on 20.
Oon nyt kalliorannalla, mato ehkä 5m vedessä. Koko ajan tulee ahventa. Mikä avuksi?
Lyö savupönttöön. Ennemmin ahventa syö ku lötkö siikaa
Kalliorannalla ei ole siikoja. Etsi hiekkapohja. Eikä mistään keskeltä kaislikkoa.
Kalliorannalla ei ole siikoja. Etsi hiekkapohja. Eikä mistään keskeltä kaislikkoa.
Millainen syvyys?
https://kalastus.fi/blog/siian-onginta-pikaopas-siian-kalastukseen/
Lue vaikka toi
No joko luit? Onko vielä kysymyksiä aiheesta?
Minkälaisia matoja pitää käyttää syötteitä (kaste-, savi-, tunkio-, onkimato tai joku muu)?
Miten ne pitää asetella koukkuun? Montako matoa yhteen koukkuun? Saako koukun kärki näkyä? Pitääkö mato aina uusia saadun kalan jälkeen? Käykö kärpästoukat ja minkä värisinä? Entä muoviset toukat ja mätipallot? Tässä näin aluksi.
Siinä kaupoista saatavilla olevista vihreistä purkeista löytyy sopivia lehtimatoja. ei saa olla liian suuri, siian suu kun on pieni.
Entä tuommoisella metsäjärvellä pilkkiminen missä siikoja? Aktivoituuko kanssa näin keväällä?
Olen kyllä laittanut tapsit toisinpäin, siis, kunnon liukupuntti 1-2 unssia, leikari ja noin metrin tapsi 0.18mm monoa ja koukku snell solmulla päähän. Ohjeessa neuvotaan laittamaan sivutapsi ja paino siiman päähän. Toimii varmaan noinkin, mutta vaatii hyvän telineen, kalliolle vaikea laittaa kunnon vapateline.
Siian onginta. Vapa 3-3,9m pohja ongintavapa herkällä kärjellä, pidemmät heitto, siima ei läpsytä aallokossa, tärpit huomaa paremmin ja siiankin "väsyttäminen" on nautinnollista. Siima 0.25mm ja tapsi 0.18-0.23mm koukku 8-12 lyhytvartinen! Jos siika poimii madon ns.poikittain nielee lyhytvartisen koukun ja pitkävartisen hylkää. Tapsin pituus 1-1.8m ehtii niellä syötin paremmin pidemmällä tapsilla. Liuku paino tai ns. siikaputki 30-60g syvyydestä ja merenkäynnistä riippuen. Syötti tunkio liero 1,kaupanmato 2(denropena), ruskoliero 3,peltoliero 4. Kärpäsen toukkaa kannattaa käyttää stopparina matojen päällä koukussa. Heiton jälkeen jätä löysää siimaa ettei siika heti tunne vastusta. Tärpin havaittua käännä vavan kärki kalaa kohti ja odota että kala kiristää löysän siiman ja tee vastaisku.
Aika moni asia väärin tässä. Mulla vavat 1.8-2.4m hyvin tulee. Usein siika on ihan rannassa alle 3m vedessä joten 10-20m heitto riittää. Mato laitetaan koukkuun niin että molempiin päihin jää vapaana luikertelevat päät, eli mato suorana koukussa. Itse vedän sen madon yläpään koikun yli siiman puolelle. Kyllä pysyy suorana eikä karkaa. Tapsit on semmosta 30-60cm, liukupainon ansioista pitempää tapsia ei tarvitse. Siian annetaa syödä rauhassa niin että koukku on jo ruokatorvessa. Vastaiskua ei silloin tarvita.
Joo siis siialle käy ihan mikä tahansa vapa. Ei tarvitse olla erikseen mitään pitkiä vapoja. Ihan sama asia kuin kesällä mökillä tapahtuva kuhan uistelu. Ei tarvitse erikseen mitään uisteluvapoja, vaan ihan mikä vain vapa käy. Ratkasevin tekijä siian saannin kannalta on oikea paikka(puhdas pohja) ja että mato on suorana koukussa, sekä liukupaino.
Joko kilisee?
Mulla on noin 8 m vapa , sit liukupaino 70g...saa tarpeeks pitkiä heittoja sinne minne muut ei yllä heittää.. 😉
10-11m teleskooppivapa on kyllä hyvä saa laillisen toisen vavan heitto vavan lisäksi. Kyllähän se vaellus siika syö vaikka mutterin, mutta karisiika on vähän tarkempi.
Ai onko vaellussiika sama kuin istari, jota täällä on kymmeniä vuosia ongittu? Itse ongin kolmella vavalla.
Lisää uusi kommentti