Paras ahvenpilkki
20.02.2005 - 22:04
Minkälaista pilkkiä pidätte mielestänne jokapaikan höylänä? oma suosikki on pieni hopeinen pysty ja siihen sellainen 7-10cm tapsi ja päähän pieni mormyska. Siis tiedän että jokapaikan höylää ei ole olemassakaan, mutta mikä on lähimpänä sellaista. Entä onko siiman värillä mielestänne väliä? itse käytän sellaista punertavaa sekä keltaista ja myös läpinäkyvää silloin tällöin.
Pilkkiminen jäänyt vähemmälle viimeaikoina,mutta joskus tuli käytyä ahkeraan sekä merellä että järvellä pilkillä ja tuolloin yleisesti parhaiten toimi nautilus,niin ahvenelle,kuhalle kuin hauellekin.
Onhan tuo Nautilus kova peli... Omassa pilkkikukkarossa toiseksi käytetyin ahvenen pyydystäjä. Käytetyin ehdottomasti kullan tai "lyijyn" värinen suurehko morri. Siihen kärpäsentoukka ja pari tekosurvaria niin johan alkaa homma toimimaan... Tosin olen pilkkinyt vasta 3 talvea.
Siiman värillä ei mielestäni ole juurikaan vaikututusta kalan syöntiin.
Taitaa olla itsetehty täyshopee harjapilkki ... jotain välimaastosta pöysti ja vanha sm pilkin risteytys ...
Parina viime talvena Hopeasiipi ja tapsin päässä oleva morri ovat olleet ok. Nyt tuntuu taas siltä, että kuukausi sitten ostamani Rapalan kupari-Winner kuuluu suosikkeihin, on pelannut Vesijärvellä ja Päijänteellä.
Mutta ehdottomia suosikkejani ovat tasapainot, Lucky Johnin halvat hopeanväriset ja siniväriset tasarit varustettuna niissä valmiina olevilla värikoukuilla ovat pelittäneet mukavasti. Halpa hinta ei tässä tapauksessa ole ollut haitaksi. Onhan mulla tietysti rapaloita ja nilsuja,mutta nyt tuntuvat suhdanteet tällaisilta.
Nautilus, Hopeasiipi, Viima. 7-10 cm tapsi ja morri/värikoukku.
Takuuvarmoja pelejä, muita ei tarvita.
itellä merellä ykkösenä nilsmasterin 8cm papukaijan värinen tasapaino jonka alla sinikeltapunainen värikoukku. joskus toimii paremmin syötin kanssa toisinaan ei. kakkosena tulee 6cm nautilus silmä syöttinä. toisaalta morrilla en ikinä ole jaksanut nysvätä kun näilläkin olen aina saanut kalaa.
Aika erilaisia vastauksia tulee. Toimiikohan tasapaino järvillä kuinka hyvin? Merellä se taitaa olla aikamoinen tappokone, mutta järvillä en ole kuullut sen olevan pystyä parempi.
Toimii tasuri järvillä. Itse en ole 20 vuoteen muuta ahvenen pilkinnässä talvella käyttänyt. Määrää varmasti saa pystyillä enemmän, mutta väittäisin keskipainon olevan tasureilla parempi. Ja paremmat saumat mm. kuore/muikku"ajolla" oleviin ahveniin taimeniin johtuen onkityylistä.. tasureillahan yleensä haravoidaan välivesiä suurilla sisävesillä ongittaessa. Aiheesta on väännetty täällä monestikin, joten en jatka siitä enempää.
Profiilin kuvassakin oleva 7cm malli on pienempien tupsupyrstöisten ohella saanut ehkä eniten uimaopetusta järvillä kehäillessäni. Paras? Ehkä omasta mielestäni kun on omavalmiste
En malta olla kysymättä Sillitonilta. Profiilissa käyttäjänä ilmeisesti kaveri nimeltä Sillanpää ja tampereen seudulta. Ja kuvassa vielä se sillanpääläinen tasapaino! Tulkitsenko väärin? Perinteetkin velvoitaa jatkamaan tasapainolla? No... Hyvä ahvenpilkkihän se on...
V-P M
12cm Nilsun tasapaino.
Tasapaino. Oltiin sitten missä milloinkin
Vähän ohi aiheen menee, mutta.. Ei nyt ihan pelkästä perinteestäkään kiinni ole.
Joskus pentuna kiersin kaikki mahdolliset pilkkikisat joihin vain pääsin. Ongin tuolloin roikolla, eli morrihan siellä päässä useimmiten roikkui.
Matojen kanssa läträäminen loppui mulla siihen kun eräässä Karhijärven kisassa kiersin 3 tuntia järveä tyhjää pyytäen, kunnes vaihdoin pieneen halpistasuriin merkkiä delfin. Satuin poraamaan seuraavan reiän tasuriin vaihdon jälkeen suoraan hyvän parven päälle, ja aivan kannen alta nousi reilussa tunnissa pikkutasurilla karvan yli 5 kiloa ahvenia, joista osa ihan nättiä 200-400g. "Perskärpäsiäkin" tuli heti viereen värisyttelemään mato-onkiaan, mutta turhaan, kalat olivat heti jään alla, eivätkä välittäneet pienistä morreista mitään. Voitin silloin "alaikäisenä" kilolla parhaan miestenkin sarjassa onkineen ja se oli silloin lopullinen niitti matojen vaihtumiseen tuohon astetta haitallisempaan ympäristömyrkkyyn lyijyyn.
Voisin antaa parhaan pilkin pisteet tuolle 5 markan hyvin palvelleelle Delfin tasurillekin.
No minkälainen tasuri sitten kannattas hankkia kun en sellaisella vekottimella ole montaa kertaa pilkkinyt. Onko karvapyrstöinen vai sellainen muovinen parempi affenelle järvillä kalastettaessa?
Kokemuksia hyvistä karvapyrstöistä vähän,neulakoukut huonoja(pehmosia),vaatii harjoittelua saada isot ahvenet reiästä ylös,onkisyvyys alle 4m. Hyviä muovipyrstöisiä paljon.
Hei Abboreman. Kannattaa alotella toi pilkkitouhu ihan jollain peruspystyillä vaan.Esim.uudessa erälehdessä on suomen 10 ostetuimman pilkin luettelo.Osta ne kaikki ja pilki niillä tasaseen kunnes löydät itelles parhaiten sopivan. Sen kun oot oppinu,niin kinua jonkun tasurimiehen mukaan pilkille ja pyydä kauniisti sitä opettaan kuinka tasurilla oikeesti ongitaan,nimittäin se ei oo mikään helppo homma.Ite oon harrastanu sitä hommaa valovuoden jo,enkä vieläkään sitä hommaa ihan täydellisesti haltsaa,mutta hyvin kuitenkin.
Sen voin kertoo,että "Sillitoni"veti ne kalat kohtuullisella tuurilla silloin kisoissa ja "Toni"itse on asiasta varmaan samaa mieltä,että ei ne kädet ollu silloin ihan kunnossa vielä,eiks nii?
Hei mä oon pilkkinyt pienen ikäni. ei siinä ole mitään ongelmaa vaan ajattelin alkaa kokeilla välillä jotain muutakin.
Juu kyllä tuuria tarvitsee aina. Ja nykyisillä tiedoilla varmasti kalaa nousisi noilla kisavermeilläkin jo kohtalaisesti. Tuollaiset tuurisaaliit potkivat vain alussa kivasti eteenpäin . Sellaisia mieluusti soisi kaikille aloitteleville onkureille.
Tuolla 10 kärjessä listalla ei ole paljoakaan tekemistä hyvien pilkkien kanssa. Listanhan saa aina m uokattu mieleisekseen. Tekijöitä pitää tietysti ymmärtää; kenen leipää syöt sen lauluja laulat.
Kuitenkin kannattaa kysyä mieluummin joltain kokeneelta kilpapilkkijältä, mieluummin parilta, millaisesta arsenaalista kannattaa lähteä hakemaan juuri sinun käteen sopivaa työkalua. Kyllä ne kaverit antavat neuvoja, jos ei ensimmäinen jo ainakin toinen
Yleisesti ottaen pilkin kilpailuissa tapsipilkillä. Pilkkinä käytän kaveriporukoitten kautta ostettuja pilkkejä ja muutamia omavalmisteita. Tapsin päässä on itse tehty morri, pienellä iskupisteellä (keltainen, orannsi, vihreä, sininen yhdistelmiä).
Sitten sattuu niitä kilpailuita, joissa kilpailupaikan kalakanta on todella hyvä, silloin suosin silmäpilkkiä..
Parhaat pilkkini on ehdottomasti tasureita. Nilsu ja Rapala. Huonommalla syönnillä tulee kyllä pilkittyä myös pystyillä. Rutilus on hyvä. Kyllä vanhat perinteiset Nautilus ja Hopeasiipikin saa edelleen peliaikaa.
Suosin nilsmasterin 7cm tasureita sekä Vaasalaisen Tommi Kauppilan valmistamia tasureita. Huonolla syönnillä pilkin hopeasiivellä jossa 10cm tapsi ja morri päässä. Haluaisin kuulla mielipiteitä Rapalan tasureista?
Kauppilan tasurit on mielestäni liian pystyasennossa.. itsellänikin on niitä jokunen, kyllä niillä kalaa tulee.
Suosikkipilkit hyvällä syönnillä markku miilumäen tekemät tasarit 2-4 metriin ja jk68 tekemät 10cm 33g tasurit syvempään. Huonolle syönnille pikku-sepe ketjupilkki rosteri tai kupari-messinki
Kyllä noilla Kauppilan tasureilla on kalassa pysynyt ainakin tähän asti. Viimeistelykin hyvä. Muutamaa tummempaa, ruskea selkäistä ja oranssivatsaista väritystä vielä tarvis.
Mikä liike Vaasassa myy Kauppilan tasureita? Olen itse ostanut ne Seinäjoen SuperSportista.
Perus varmoja tasureita on ainakin ässä puntarit, nolla koossa pienillä lukoilla kiini. Väreistä joka paikan väri on kelta puna musta, toimii joka järvellä, ehkä paremmin kirkkaalla kelillä, pilvisellä saman koon harmaa. Uudelle puntarille kannattaa tehdä pieni himmentämis operaatio, teräsvillalla pinta himmeeks, ei pohjamaaliin asti, mutta niin ettei se kimalla liikoja, parantaa syöntiä kummasti! Monesti parhaat saaliit saa jollain ihan kalojen kolhimilla, mistä on maali oikein lohkeillu pois.
Itse kokenut hyväksi kuparin värinen Ruotsalainen tai kulta/kupari Viima. ja molempiin kultainen morri 5-10cm tapsilla varustettuna.
Kun nuo aurinkoiset ja lämpimät ilmat koittavat, voisi jäältä pilkkimistäkin kokeilla. Pystypilkillä olen kesällä saanut hyvinkin ahvenia, mutta talvipilkintää enkä tasapainoa ole koskaan kokeillut. Millainen ero on pystypilkillä ja tasapainolla kalastamisen tekniikassa?
Pystypilkillä yleensä ollaan avannolla vain tovi, tasarilla yleensä joutuu puuduttamaan pidempään. Tasuri vapana käytetään yleensä haarukkavapaa, jolla lenkki tai pari kerrallaan kokeillaan koko syvyys skaala läpi pohjan ja pinnan välillä, josta taas lasketaan viehe pohjaan. Koko ajan koitetaan saada tasuriin aidon kalan liikkeet, nosteaan hitaasti, jolloin kala monesti ottaa juuri nosto vaiheessa. Uinti tekniikoissta riittäisi vaikka miten paljon sanottavaa, mutta noilla tiedoilla ite luulisin alkuun pääseväsi. KÄRSIVÄLLISYYTTÄ!!!
Messinkikylki: Essolla K-Rautaa vastapäätä.
Tasapaino nilsu tai Rapala siinä 5-7 senttisenä. Sininen, papukaija ja firetiger on olleet toimivia värejä.
Sivut
Lisää uusi kommentti