Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Savustuspönttö
kone
16.05.2006 - 10:19
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
Oven raoista on näkynyt savu tulevan, räppänöitä ei ole ilmeisesti tarvittu, kun ei ole savustuneet.
Kiitokset Jäpäköyrälle kuvien laittamisesta sivulle.
Pöntön teko oli aika iso "projekti". Uteliaisuus aihetta kohtaan oli kuitenkin aikamoinen luettuani/ ostettuani tuon J. Särömaan kirjan kalansavustuksen salat. Kirjassa kerrotaan savustuksesta aika laajasti, myös historiaa jne. Kalan suolaamista jne. muistaakseni käsiteltiin kanssa. Ei kirja mikään pakkohankinta ole, mutta kuitenkin mielenkiintoinen, mikäli aiheesta on kiinnostunut.
Mutta tuo minun pönttö on kirjassa mainittua pönttöä paljon suurempi. Korkeusmittoja olen kuitenkin pyrkinyt seuraamaan. Kaverini (paljon kokemusta em. laitoksesta) kehoituksesta jätin pois Särömaan pöntön kivikerroksen pois. Kaverini mukaan kivet varastoivat turhan paljon lämpöä ja pilaavat useamman peräkkäisen satsin valmistuksen. Kokeilin aluksi ilman kiviä=> tuli hieman (ei kauhean häiritsevästi) nokea kalan päälle (mikäli intoutui kovin tulipesään puhaltelemaan). => Tiheäsilmäinen verkko pöntön ja tulipesän välille (järeitä harjateräksen pätkiä painoksi sillä verkko oli käyrä), jolloin kala on "tuhkatonta".
Syyt pöntön kokoon ovat seuraavat: 1) Sattui paikalliselta romikselta löytymään nuo, mitkä lie vanhan uunin ritilät, 2) Saisi vielä n. 50-60 cm pitkät kalat ritilällä savustettua. Isommat, mikäli kokonaisena tarvitsee savustaa, tulee savustaa roikottamalla (ritilät saa tietysti pois). Roikottaessa tarvii kala tukea tikuilla ja naruilla ettei kypsyessä käy kalpaten. Tuo vanha uunin luukku löytyi myös romikselta.
Kalan suolauksesta: Ennen rostaripöntössä savustaessani suolasin esim. kirjolohen liuossuolauksena. 1 rkl merisuolaa/ 1 litra kraanavettä. Kala n. 12h:ksi upoksiin liuokseen ja jääkaappiin. Kaasugrillillä savustin kalan "hapis"pöntössä. Leppälastuja ja sokeripaloja tuli laiteltua pöntön pohjalle. Tuolloin seurasin jo pöntön sisäpuolista lämpötilaa uunin lämpömittarilla (pöntön sisällä) Kalasta tuppasi tulemaan ihan ok.
Tällä uudella pöntöllä olen savustellut nyt n. 6-8 krt. syksyn ja talven aikana. Kalan suolasin myös liuossuolauksena, mutta kokeilin merisuolan levitystä suoraan kalan pintaan oli parempi systeemi (mielestäni)=> tuli "kuivempi kala" eli ei vetistä kuten eka satsissa. Hapispöntössä kalasta ei tullut vetistä koskaan (liekö käynyt niin kuumana että neste höyrysty pois?). Lopulta olen graavannut kalan suolalla ja sokerilla, tilliä, rosepippuria, sitruunaa, konjakkia, rommia jne. Muuten ok, mutta noi konjakki ja rommi voitelut ennen savustusta eivät minun mielestäni tuoneet hyvää tulosta. Jälleen korostan että minun maun mukaan. Parempi otta nuo aineet tuossa savustettaessa, tosin silloinkaan eivät tuota toivottua tulosta suurina määrinä. Voipi käydä niin että jää kalat yön yli pönttöön ;). Mutta savustan nykyään graavatun kalan.
Savutanut olen seuraavasti: 1) (Kuivausvaihe) Kala pyyhitään kauttaaltaan aivan kuivaksi graavauksen jälkeen talouspaperilla+ mahdollinen ilmassa kuivatus jonkin aikaa=> 1h kaapin ovet auki kalat ritilällä, räppänät auki (molemmin puolin kaappia). Tuli saa olla kohtuullinen. Kohtuullisia tikkuja EI KLAPEJA! Lämpötila pysyy n. 30- 40 C. Tarkoitus kuivata kala. Kuivatus ok, kun kalan pinnassa kosketettaessa ja hieman sormella painettaessa kuiva pinta (vaikutelma kuin olisi n. 1mm:n kalvo päällä, todellisuudessahan ei ole!). Kaverin mukaan joka on savustellut paljon vastaavanlaisella kuivauksen jäädessä vajaaksi kalaan ei saada hyvää väriä! Silakoita savustettaessa puutteellisella kuivauksella kuulema putoilevat alas kypsyessään.
Tämän jälkeen vaihe 2) Kypsennys vaihe, kesto n. 1h. Ovi ja räppänät kiinni. Katse lämpömittariin, pyrkimys pitämään n. 85-95 C (kala pysyy rakenteeltaan ehyenä ei "höyryräjähdystä", kalan rasvat ei kiehu "pihalle"=> makua). Onnistuu hyvin kun käytetään pieniä tikkuja ja pidetään tulipesän luukku tiiviisti kiinni tai aivan vähän raollaan. Joskus käy lämmöt yli sadan jos luukku jää liiaksi raolleen ja samanaikaisesti käy valvontarinki liian laajaksi= äityy puuhastelemaan liian pitkäksi ajaksi muuta pihalla. Tällöin tulipesän luukku kiinni ja räppänöistä (molemmin puolin pönttöä) lämmöt pihalle. Huomioitavaa on mikäli pitää räppänöitä liian kauan auki että liekit saa happea sitä kautta ja tuli tuppaa yltymään. Eli lämmöt pihalle ja räppänät kiinni.
n. 1h:n jälkeen seuraa 3) savustusvaihe, joka kestää myös noin 1h:n. Vaiheen aikana kaikki lävet kiinni, pieniä tikkuja, Leppä puru hyvää heittää tuhkan seassa kimmeltävän hiilloksen päälle. Huomioitavaa on laittaa purua reilusti, niin että liki tukahtuu (liekkejä ei saisi pahemmin olla (mieletön savu). Kokeilin laittaa jopa päälle keraamista villaa pienen tilkun (lämmön kesto 1800 C) ei ollut välttämättä huono idea) Täytyypi kokeilla konsteja. Lämmöt saavat laskea niin alas kuin mahdollista.
Puulajeina olen poltellut leppää, omenapuuta ja savustusvaiheessa hieman katajaa. Sokeria olen meinannut kokeilla metallikulhossa sulattaa hiilloksen päällä, vielä paremman värin toivossa. Tähän asti em. konstein olen saanut kalaan hienomman värin iman sokeripaloja, kuin "hapispöntössä" sokerin avulla.
Kertaakaan ei ole pöntössä päässyt savukaasut rikastumaan ja lämpötila nousemaan hallitsemattomasti, jolloin olisi mahdollista huoneistopaloteorian mukaisesti laihojen tai rikkaiden savukaasujen lieskahdus=> pistoliekki pöntön ovea/ räppänöitä avattaessa. Hulluna ei tule puuta tunkea, muuten saa aivan varmasti huoneistopalosimulaattorin aikaiseksi.
Pönttöön olen ollut kohtalaisen tyytyväinen. Iso töinen se oli. Saas nähdä miten toimii kesällä. Mahdollisesti parempi versio olisi kenties vielä erillinen tulipesä sinteen juurella, josta teräsputki maapenkan läpi pönttöön, jolloin savukaasut jäähtyvät putkesssa => voisi pidellä reilumpia tulia=> ehkä vielä täyteläisempi savu tai ainakin hieman suuripiirteisempää savustusta.
Karkeasti laskien uusista materiaaleista (luukut sun muut) n. 250-350€ hintaa. Onneksi löyty valmis luukku ja ritilät huokeasti. Puutavara rakentamisen jäljiltä ja osa tiilistä. N. 30 tiiltä + kate huopa tuli vartavasten hankittua.
Koneella näyttääkin olevan samaa tekniikkaa oleva pönttö. Vuosimalli hieman vanhempi, mutta aivan varmasti toimiva ja hyvän tuloksen tuottava laitos, mikäli kärsivällisyys riittää. Eikä varmasti tarvitse savustamisen olla noin vaikeaa, kuin tuossa yllä olen kuvaillut. Luulempa että jatkossa tulee omakin savustus suurpiirteistymään, kun alkaa uutuuden viehätys katoamaan ja arki koittamaan ;).
Juu, tuon silakoiden putoamisen allekirjoitan. helposti saa putoamaan, jos liian kova tuli. Sokeria olen laittanut vain ritilälle.
Komeat on pojilla pöntöt. Nuo ovat hidassavustusta varten ja toimivat myös kylmäsavustuksessa, kun käyttää SAVUSAMPOA.
Löytyy sivuilta http://www.savusampo.fi
Vanhasta uskollisesta putosi pohja pois ja uusi
pitäisi tilalle saada. Netistä löytyi kiinnostava
vaihtoehto, mutta missään kaupoissa sitä ei sitten
olekaan näkynyt niissä on ainoastaan niitä yhden kalan laatikoita. Onko kellään kokemuksia tuosta
kalastuskolmion Master Lux laatikosta. Minkä hintainen missä tarjolla ?
http://www.kalastuskolmio.fi/index.php?group=00000325&mag_nr=1
Suosittelen ristiretkeä Turkuun ja siellä Onnimanni vankilamyymälään. Itse kävin viime kesänä ja voin suositella siellä myytäviä erillisellä tulipesällä olevia savustimia. Ja kun vielä nyt vappuna sain naapurilta puuhellan keittolevyn, on kesäkeittiöni täydellinen, sillä voi nyt myös keittää.
Näinkin voi savua tehdä.
Ei tarvi tikkuja poltella ja vahtia.
Elikkä siellä on kaasupoltin, jonka päällä on savunmuodostustarpeita levyn päällä. Onko leimahtanut, ja miten herkästi?
Ei ole kertaakaan syttynyt.
Kuten kuvasta näkyy puut ovat isoja,ei mitään purua ekä lastuja, näin savua tulee koko savustuksen ajan ja vähän jää ylikin.
Pöntössä pitää olla reikä jonka päällä pelti missä puut ovat,muuten pönttö kuumenee liikaa.
Niin ja vielä pöntössä pitäisi olla rasva pelti ettei rasvat tipu savu puiden päälle ja lähde siitä kärynä ylös.
Mullakin Särömaan oppien mukaan tehty savupönttö. Saa tulla katsomaan ja ihmettelemään. Pukkaa viestiä niin sovitaan sopiva ajankohta.
Noin upeiden savustuslaitosten jälkeen pienenä vinkkinä yksinkertaisempi ratkaisu. Hain romuliikkestä n. 60 cm pätkän haponkestävää teräsputkea halkaisija 50 cm. Hitsasin toisen pään umpeen rosteri levystä leikkaamallani pyöreällä palalla, ja toiseen päähän leikkasin samasta levystä kannen. Putki vaakatasoon kivien päälle - ja nuotio alle. Niin ja ritilöille vielä kannakkeet putken sisään. Tällä olen savustanut jo kolme vuotta ja yleensä on tulos ollut onnistunut.
kuj- käy vankilanmyymälästä kattomassa. saat tommosen master lux mallisen pöntön. ittellä on ollu semmonen jo monta vuotta kesät-talvet käytössä.
"Päältä ladattavaan" teräspönttöön kannattaa tehdä puukansi paksusta (20-25 mm) tavallisesta vanerista tai ponttilaudasta, ei tiivisty kosteus kanteen, mistä se avattaessa valahtaa pönttöön ja/tai avaajan varpaille. Ja rengaspoltin (kaasu) on erinomainen laite savustukseen, sillä saa tasaisen lämmön kunhan huolehtii tarvittaessa tuulisuojauksesta.
Ei se ole laita savustamista jos ei vesi pääse pois,se on kalan hauduttamista,umpinaisessa tilassa.Sitä varten pitää pöntössä olla piippu ja siinä säädettävä läppä. Katso kuvasta.
Suosittelen kirjaa josta selviää paljon.
KALAN-SAVUSTUKSEN SALAT. Matti J.Särömaan kirjottama.
Täällä Imatralla on joka toisella kalamiehellä "Kutseitin" malli eli suunnilleen sama kuin Tapsalla. Haponkestävästä putkesta vaakatasoon, sisälle kannattimet ritilöille, toinen pää umpeen ja toiseen kansiläppä yläsaranoituna ja (tärkeää) hieman vinoon yläviistoon, että kannen paino pitää sen tiiviisti kiinni, kannessa ei reunusta, joten rakoa on tarpeeksi ylimääräisen kosteuden poistua. Päälle nostokahva ja pönttö on helppo kuljettaa mukana autolla kalamatkoillakin.
Onko kukaan tehnyt savupönttöä tiilestä muuraten? Itse sellaisen rustasin, mutta vielä en ole päässyt testaamaan. Kyseessä todellinen hakuammunta ja kokeilu. Koskaan ennen en ole savupönttöä tehnyt.
Eniten arveluttaa tiili ihan vaan materiaalina. Tiivis se varmaan on, joten oven yläosaan meinasin tehdä pienen säätöluukun. Onko kellään kokemuksia. Toivottavasti ei nyt mene ihan mäkeen tämä projekti.
nimim. tilaanko heittopanoksen.
Kokemusta ei ole tiilestä savustuspönttönä. Varsinkin poltettu savitiili on hyvin hygroskooppinen materiaali eli imee ja luovuttaa hyvin kosteutta. Tästä syystä ajattelin että ehkä tulisi ainakin pitemmän käyttämättäolojakson jälkeen kuivata pönttöä polttamalla tulta. Tämä saattaa tulla eteen varsinkin loppukesästä ja syksystä, jolloin ulkoilman suhteellinen kosteus on suuri, ei niinkään kevättalvesta. Pöntön kuivaus tärkeää jotta kalat savustuisi kuivassa eikä kosteassa. Uskon että tiilipönttö on hyvä kunhan saat lämpötilat haltuun. Kertoile miten äijän on käynnyt kunhan kokemusta kertyy.
Kiitoksia Jek hyvästä kommentista. Saatat olla hyvinkin oikeassa tuossa ja laitettaan korvan taakse. Tarkemmin ottaen materiaali on siis tiilerin tulitiiltä.
Jos parin viikon päästä pääsis kokeilemaan kunhan tulilaasti on kunnolla kuivannut ja ulkokuorikin on paikallaan. Saatan jopa heittää kuvankin tänne koko hässäkästä.
Ilman muuta laitan kokemusta. Täytynee vielä porata lämpömittari sisään ni ehkä saan lämmöt haltuun hiukan nopeammin.
Käytä Gee digitaalista kinkkumittaria, näet lämmönvaihtelut reaaliajassa.
Tiedätkö Karppa2 onko niitä langattomia malleja vai tarviiko sekin reijän tiileen?
Mulla on langallinen malli. Mutta laita piuha sieltä säätöluukusta. Tai voi olla parempi tehdä reikä, koska langan pituus on vain n. 60 senttiä.
Kysynpä vielä kun en noita mittareita ole nähnyt, että miten pitkä itse anturiosa on. Meinaan vaan ettei johto sula.
Siinä on noin 20 senttinen piikki. Asteikko on 120 asteeseen asti. Johdossakin on lappu, jossa on tuo sama luku. Luulisin, että kestää ainakin sen lämmön.
En muista kauppaa, josta mittarin ostin, mutta kuukkelilla varmaankin löytyy. Tule kaupunkireissullas joskus käymään, niin näet mun pöntön ja mittarin.
No tuo piikki kuullostaa hyvältä. Voisinpa hyvinki piipahtaa kun laitan hankkijalippiksen naulaan ja lähden suureen maailmaan käymään. ;)
Vaikka mittarin varmaan hankin ennen mahdollista visiittiä ni aina on mukava nähdä muitakin (kenties oikeita) tapoja tehdä asioita. Saa usein hyviä vinkkejä.
Heitän maililla kun sopiva hetki koittaa.
Mainiota. Tervetuloa.
Äsken pistin pöntön savuamaan. Toistakymmentä ahventa siellä saunoo.
Kolmisen tuntia olisi halukkailla aikaa tulla tutustumaan saaristolaismalliseen savupönttöön. Kirkkoveräjäntie 1 sisäpiha, suunnistakaa savun hajun perusteella.
Tässä valmistuu Särömaan kirjaa sivuten .

++Björn++
Siis kirjaa mukaillen.
++Björn++
Sivut
Lisää uusi kommentti