Kuhan tartutus jigillä
04.03.2008 - 15:20
Kuhien jigaus on hauskaa puuhaa, mutta jotakin ilmeisesti teen väärin, kun en meinaa saada niitä tarttumaan millään. Tärppejä ja nykäyksiä tulee hyvällä syönnillä koko ajan, mutta varmaan yksi kymmenestä tarttuu. Tuntuu kuin koukuttomalla vieheellä kalastaisi. Olen käyttänyt punottua siimaa ja yleensä 14g päitä 4" toukkajigien kanssa kun kalastan n. 5-7 metristä. Kannattaako tartutusisku tehdä heti tärpistä vai antaakko kalan ensin "niellä" jigiä hetken aikaa ennen kuin nykäisee. Onko järkeä viritellä jotain ylimääräisiä kolmihaarakoukkuja jigiin paremman tartutuksen toivossa? Jigin oma koukkuhan on melko edessä kun katselee jigiä vedessä pyrstö pitkänä. Pureskeleeko ne kuhat vain jigin häntää kun ei tartu... Hauet kyllä tarttuvat vähän liiankin hyvin hotkiessaan vieheet kitusiinsa.
Jigissähän on tätkeintä että pyrstö pelaa..
Itse purasen jigistä pois senverran että koukku tulee juuri pyrstön juureen.
Koukun terävyys kannattaa testata peukalokynsimenetelmällä.
Kuhahan on hidas kala, ja pyrkii tappamaan saaliin tärpissä, joten kyllä sen pitäisi kiinni jäädä jos koukku on oikeassa paikassa jigiä.
Ahvenethan pruukaavat "retuuttaa" jigiä.
Itse käytän kuhalle viiden tuuman jigejä, eli koukku on varsin kaukana pyrstön päästä, mutta aika hyvin tärpit tarttuu. Itse jiggaan kammella pari kertaa pyöräyttämällä, vapa vaakasuorassa suoraan kohden jigiä. Tärpistä teen reilun vasta iskun vetäisemällä vavan pystyyn, jopa pään yli. Vanhaan tapaan vavannosto-tyylillä jigatessa ei saa hyvää vastaiskua. Punottu ehdoton kuhahomissa, paksu monofiilipätkä antaa pientä joustoa ja hidastaa jigin uittoa.
Itse pidän vapaa 90asteen kulmassa siimaan, ja jätän vajoamisvaiheessa kelan kammen yläasentoon.
Kun tärppi tulee, vastaiskun yhteydessä kampi pyörähtää refleksinomaisesti alas tehostaen täten tartutusta.
90-asteen kulma auttaa myös tärpin havaitsemista vavankärjestä, myös jos kuha ottaa vauhdista takaapäin
=(siima löystyy, ja vavan kärjen pieni kaari oikenee(olipas virallinen lause...))
Nopee vastaisku just niinku Peter kerto!
Mikä vapa sulla on? Saa olla aika jäykkä,niin parantaa vastaiskua.
Siimasta kun opettelet lukemaan noi tärpit niin et ole aina myöhässä. Kelauitolla mennään. Vapa siimansuuntaisesti tai hieman vinossa. Kova vastaisku heti kun jotain tapahtuu.
14g pää on ehdottomasti liian painava 5-7m veteen.
Itse käytän max. 10g päätä noissa syvyyksissä. Kerkiää jigi vähän leijumaankin. Virtapaikat eri asia. Mittakuha kyllä yleensä hotkaisee 4" jigin kokonaan.
Ja vastaisku mallia amerikkalainen.
PS:Nyplääjät saattavat olla pieniä ahvenia.
Se painovalinta on tosiaan syvyys/virtaus(keliriippuvainen)
Itse valitsen ehkä hieman painavempia päitä paremman tuntuman saamiseksi.
TämänKIN oppii vaan reenaamalla..
Itse käytän vähintään 5" toukkia, mutta yleensä 7" Power Bait matojigejä suoraan 3/0 koukkuun pujotettuna eli koukusta on helposti toistakymmentä senttiä pyrstön kärkeen. Suurempia ongelmia tartutuksen kanssa ei ole ollut.
Jigipään paino max 10 grammaa, viiteentoista metriin ja syvemmälle voi sitten jo upotella 14 grammaisella. Ja kelauitolla mäkin uittelen, vapaa vispaamalla en saa jigeihin minkäänlaista tuntumaa.
Kuhanjigauksessa olennaisimmaksi tartutukseen vaikuttavaksi seikaksi nostaisin vavan jäykkyyden. Mielummin saa olla jopa liian jäykkä, väsytysominaisuuksista kuhan kohdalla voi hiukan tinkiä tarttuvuuden parantamiseksi. Useaan otteeseen olen seurannut sivusta kun kaveri toteaa tuskissaan, että löysähköllä ahvenenjigailuun hyvin soveltuvalla vavalla kuhan tartutusprosentti on surkeaa luokkaa.
Oireita kuunnellessa tulee väistämättä mieleen, ettei miehessä ole tässä tapauksessa mitään vikaa, vaan välineissä.
Joko vapa on aivan liian löysä tartutuksen tekoon, kuten yllä jo ehdotettiin, tai sitten himpun todennäköisemmin, koko paketti on hiukan tunnoton, et siis saa käsiisi informaatiota alakerran tapahtumista tarpeeksi ajoissa ja siksi tartutus ei onnistu.
Kuhahan iskee, väittämän mukaan, aina jigin etupäähän, joten jigipyrstön pituudella ei ole kuhan tartutukseen mitään merkitystä.
Silloin, kun kuhaa kalastettiin vielä monolla, oma (hyvä!) tekniikka oli pitää pienen pientä vetoa koko ajan päällä, eli kun jotain tuntui, koko siima oli samantien suorana viivana. Nyt kuitujen aikakaudella en pysty sanallisesti kuvaamaan omaa uittotuntumaa, mutta tosi tarkkana joka tapauksessa on oltava.
Jigipään painosta sen verran, että mitä parempi tuntuma jigiin, sitä huonommin tulee mielestäni kalaa. Joskus parhaiten kalaa tulee vasta silloin, kun pohjaan ei saa kunnollista tuntumaa, vain hyviä aavistuksia. Erot ovat melko pieniä, kuten aiheesta tiedetään, matalassa 0-3 metrissä jo yksi gramma voi merkitä useita kymmeniä kaloja eroa saaliissa. Syvässä vedessä onnistumiset ja epäonnistumiset ratakiseva kipuraja lienee parin gramman luokkaa, ei missään tapauksessa esim. viittä grammaa.
--ako
Vapana on ollut tuollainen Shakespearen synergy supreme SYSP70-2M tusinakeppi. Ei tuo vapa ihan löysimmästä päästä ole, mutta tarttisikohan näihin hommiin sittenkin jäykempää.. Mukava sillä on ollut ainakin noita 14g jigejä heittää, kun lentääkin ihan kivasti. Siimana on .25 fireline. Jigiä olen uittanut vavalla (en kelalla) niin, että siima on n.90 asteen kulmassa. Kevyempien jigipäiden kanssa ei meinaa tatsi vieheeseen pysyä yhtä hyvänä varsinkin jos vähän tuulee. Mutta tosiaan mitä väliä, jos kalaa kuitenkin alkaisi tulla paremmin.. Täytyykin kokeilla kevyempiä heti kun pääsee vesille. Kiitos vinkeistä tähän asti.
Niin, ja kyllä välillä tulee ihan kunnon tällejä, jotka ei kuitenkaan tartu. Eli ahvenien syyksi en kaikkea tuota härnäämistä suostu laittamaan
Siima ohentamaan kiireesti, johonkin 0,12-0,17 fireen.
Jeps, siimaa ohuemmaksi aina 0.12-0.17mm kuituun ja jigipään paino noin 10g (5-7m syvyyteen). Kun vaihdat ohuempaan siimaan ja kevyempään päähän, heittopituuteen ei pitäisi olla suurempaa vaikutusta. Nämä kaksi muutosta kun teet, niin tartuttavuuden pitäisi huomattavasti parempi. Jos on virtaavasta vedestä kyse, silloin 14g jigipää saattaa olla passeli tuohon syvyyteen.
Toukkajigien pituus voisi olla tuuman tai kaksi pidempi, koska 4" kuhanpoikasten määrä saattaa kasvaa turhan suureksi. Tällä tosin ei ole vaikutusta tartuttavuus ongelmaan jota kuvasit.
Yksi syy taruttavuusongelmaan voi olla myös pienet ahvenet, jotka käyvät näykkimässä jigin pyrstöä.
Siima saa olla huomattavasti ohuempaa kun tuo 0.25 mitä käytät. itse käytän 0,15-0.17 kuitua ja siinä vavan mittaa perus monofiilia n. 0.30, tällä säästän kuitua kulumiselta, saan vähän joustovaraa ja omasta mielestä kuhaa tulee paremmin tällä virityksellä kun pelkällä kuidulla ( näkeekö kuha kuitusiiman paremmin ? )
anteeksi,mut on pakko kysyä,
et oletko Peter se kuuluisa
Peter Lahti kuhanjigaus videon tekijä/
erä-lehden toimittaja?
Entosiaan...
En oikeen pysty kilpailemaan....
Aika erikoista, että saa paljon kuhatällejä, muttei kalaa veneeseen. Mäkin epäilisin mieluusti, että ne ovat huonolla syönnillä olevia ahvenia, mutta jos kuitenkin valtaosa ylös tulevista kaloista on kuhia, on luultavasti iso osa irtoavistakin niitä.
Paljon on hyviä diagnooseja esitetty, ja varmaan vastauksia koostamalla päästään ainakin aiempaa parempaa tulokseen. Yhtä selvää syytä on vaikea keksiä, mutta kallistuisin Hannurin vastauksen tapaan liian löysään vapaan.
Parhaana yleistipsuna pidän siiman ohentamista, joskaan en usko sen olevan syypää kuhien tarttumattomuuteen. Jos jigi ui siiman paksuuden tai pään painon takia täysin väärin, ei silloin tavallisesti tule edes tärppejä.
Mitä tulee koukun paikkaan, niin jigitaiteilija Juha Ruokari, jolla on tuntemistani kuhan jigaajista kaiketi taitavin käsi (mikä on aika paljon sanottu kun veneessä on ollut sellaisiakin jigikäsi-Edwardeja kuten Hannur ja Slimey), uittaa 6-tuumaisia matoja, joissa on lyhytvartinen koukku pujotettuna ihan madon päähän. Juhan mukaan tällä tavalla jigi ui herkimmin ja tapahtumia tulee parhaiten. Ja vierestä kateellisena katselleena olen todistanut, että kuhan tarttuvuus on tällä(kin) systeemillä erittäin suuri kun muut parametrit ovat kohdallaan.
Omakohtaisiin kokemuksiin viitaten tuntuu, että kuhan tapa ottaa jigiin riippuu päivästä. Nyt puhutaan kuitenkin vain päivistä, jolloin syönti ei ole ollut erityisen hyvä.
Toisinaan tärpit johtavat ylössaatuihin kuhiin vain siinä tapauksessa, että käytetään mahdollisimman lyhytvartista koukkua. Kuha tuntuu siis lyövän itse jigipäähän.
Vastakohtana taas tärpit tuntuvat jälleen lähinnä putoilevan, mutta tällä kertaa kuha on raapaissut mukaansa osan jigihännästä. Mikäli lisäkoukkua ei rupea virittelemään hännän päähän, niin "näykkijän" saa ylös asti vain tuurilla, monen rikkoutuneen hännän ja epäonnistuneen tartutuksen jälkeen.
Sen harvan kerran kun tälle palstalle viitsii kirjoittaa, niin lopulta aina järkevätkin keskustelut kääntyvät profiilittomien huuteluksi.
Ihan aidosti, admin, eikö tämän palstan arvo mainostajien silmissäkin olisi korkeampi, jos keskustelu olisi pääosin asiallista? Tällä hetkellä se on pääosin asiatonta pelleillyä.
Korjataan lausetta ettei pelkät lukukinkerit käynneille tule paha mieli: "kuhan tarttuvuus on tällä(kin) systeemillä erittäin suuri kunhan välineet ja olosuhteet ovat muuten kohdallaan.
Sinttejä muuten saakin ihan kohtuullisesti ilman kummempia tartutuskuvioita. Tämä pikkukuha iski kerralla sen verran lujaa, ettei tartutus hoitui itsestään. Sen sijaan ennätyskuhani, naaras, tarttui todella varovaisesti ja irtosi ensimmäisellä heitolla. Seuraavallakin se tarttui hyvin varovaisesti, mutta pysyi. Noin niinkuin muutaman mitan täyttävän kokemuksella.
Mulla oli myös tartutusongelma kuhanjigikalastusurani alussa. Parilla ekalla kerralla olin varsin nöyrää poikaa, kun kaveri kyykytti minua moninkertaisella saaliilla. Tärppejä kyllä sain samaan tahtiin, mutta eivät jääneet. Vaihdoin vavan kokotoimisesta ahvenenjigausvavasta astetta jäykemmäksi, keskitoimiseksi (Shimano Technium 6.6') ja jo alkoivat jäädä kuhat kiinni minullakin. Kela, siima ja jigit pysyivät samoina. Sen koommin ei ole ollut tartutusongelmia. Myöhemmin on tullut kuhan jigikalastukseen hommmattua pari muutakin vapaa, Shimanon -kuhavapatestivoittaja- Technium 6', joka on jo varsin jäykkä vapa (omaan makuun toi 6.6' on karvan parempi), sekä Daiwan Megaforce 6', joka on todella hintalaadukas keppi kuhan jigaukseen. Näillä vavoilla ei ole tartutuksen kanssa ongelmia. Siimana mulla on kaikissa seteissä 0.15 Fire line flame ja kelana mm. Daiwa Laguna 1500 ja Shimanon Exage 1000. Koukuista pitää tietysti pitää huolta, kuten muussakin kalastuksessa, se lienee itsestäänselvyys tässäkin.
Tosiaan, tämä tulee huomioda; jos jigikalastusta yhtään enemmän harrastaa niin täytyy hommata keppi kuhalle ja appuralle erikseen. Siis setti kummallekkin lajikkeelle niin voi vaihtaa lennosta kun käy niin että kuhapaikalle onkin parkkeerannut ahvenparvi. Ja toisinpäin. Ahvenen jiggaus kärsii yhtälailla jos vehkeet eivät ole oikean sorttiset.
Paljon on kehittynyt laji sen 20 vuoden aikana kun minäkin ensi kumimadot hommasin ja niitä UL vehkein uittelin. Se oli silloin jotain uutta ja hienoa.
Mielestäni asiallisen viestin yksittäiseen sanaan tarttuminen ja sen vääntely - noin esimerkiksi - on asiantonta. Lisäksi pidän nimetöntä suojista huutelua akkamaisena, olipa kyse oikeasta elämästä tai internetistä. Kalastus.comin osalta on mitta erityisen täynnä, koska näin tuntuu käyvän jokseenkin joka kerta - viimeksi juuri pari viikkoa sitten kun myin Possua. Niinpä tulee purettua sappea vähäisempiinkiin tapauksiin.
No se siitä, nyt kun on päästy takaisin asialinjalle, totean että kuhanjigaukseen mitoitetulla vavalla pärjää kohtuullisesti ahvenvesillä, mutta päinvastoin ei juurikaan, kuten tässä on todettukin. En ole ahvenen jigauksessa huomannut mitään oleellista haitta siitä, että vapa on kuhanjäykkä. Täsmällisemmin jäykällä mutta tunnokkaalla vavalla uittaa kuin vähän vetelällä kepillä.
Täytyypä hommata jäykempi vapa kuhaa varten,suositelkaas jotain,hintaluokka 50-100€. Kelana Daiwa Viento pikkuhyrrä.
Täsmällisemmin jäykällä mutta tunnokkaalla vavalla uittaa kuin vähän vetelällä kepillä.
Täytyy muistaa baarireissulla.
Älkää nyt kukaan vaan vetäkö tästä kommentista herneitä nenään.
Ihan harmiton heitto,tuli vaan mieleen....
Nipa olen pahoillani
Juurikin tuon ahvenen taipumuksen nyplätä jigiä ja heikompien suupielien vuoksi kannattaisi vähän herkempi vapa ahvenelle; kun nyt nuo punotut/ monikuituiset siimat on tullut muotiin.
Itsellä vulcan XX kuhakeppinä, 7 jalkainen. Pitkä vapa koska isompaa kuhaa näin on helpompi hallita, veneestä kun kalastan ja kelauittoa käytän.
Mulla oli myös seiskajalkainen Vulcan X kunnes kelakiinnike luovutti. Ellen väärin muista, tuo kuvan kuhakin on sillä väsytelty. Se on jo turhan tuhti ahvenhommiin, ja mielestäni hiukan raju pienelle kuhalle. Isoja kuhia sillä on kiva pidellä.
Ite olen käyttänyt seiskajalkaista Kunnan Queenia. Se on niin herkkä vapa, että tuntuma jigiin pysyy todella hyvin. Ja se käy mukavasti vähän snadimmallekin kuhalle ja jopa ahvenelle. Valitettavasti mulla on enää yksi ehjä, kun viime suvena menetin kaksi. Yhden katkaisin pohjatärpissä ja yhden emäntä jätti oven väliin. Ja olen mä pitänyt sellaista kuhaakin siiman päässä, että Queen natisi pahaenteisesti. Lopulta koukku irtosi kalasta, ehkä vain hetkeä ennen vavan ratkeamista.
Mulla oli Nipa mm viime syksynä sellanen puoltuntinen ahvenpaikalla, jossa karkuutin 10-15 nättiä ahventa melko lailla peräjälkeen. Heittelin purjeveneestä laiskuuksissani kuhaluokan vavalla. Ja siihen pisteeseen asti, kunnes huomasin ettei ateria tällä lailla kerry ja viritin ahvensetin. Rupes tulemaan veneeseen.
Kuhan tarttumisesta vielä oma versio, ihan kuin kaikkea ei olis jo sanottu. Kaloja olen huomannut jäävän töksyiksi muutamasta syystä: jokunen gramma liian painava pää ja hieman väärä väri tai vieheen koko. Grammahommeleista hyvä esimerkki edellissyksyltä, kun normaali 14g kymmenessä metrissä pienessä virrassa tuotti pelkkää töksyä. Vaihdoin kymppiin, jolla oli huomattavasti hankalampi fisuttaa, ja siksi kai kaverit eivät peesanneet. Olisivat silti vaan, kun mä sain heti vaihdon jälkeen kaikki tällit veneeseen ja melkein kaikki reissun kalat, jotain 10-15kpl. Voi olla tosin, että jäi kiireessä säädöt kertomatta...
Väristä hyvä esimerkki, kun samana syksynä kaveri sai mun bravuurijigillä monta kalaa peräjälkeen ja mulle tuli vain harmaita haisteluja. Katoin et mikä hemmetti sillä on ja huomasin, et punainen pää. Lisä-ärsyke! Veistelin punaisesta kumista palan jigipään taakse, kun en punaisia päitä omista ja sain kohta monta kuhaa peräjälkeen veneeseen.
Koosta hyvä esimerkki viime syksyltä, kun normaalia vitosen kumia tökki kaikilla. Hain tuuman alaspäin ja kalaa lähti tulemaan, semmosta ajankohtaan tyypillistä pulikkaa.
Tällejä taas jää tälleiksi niinikään muutamasta syystä: tylsä koukku (pitää tarkistaa jokaisen kiviraapaisun jälkeen) tai vieheen kokoon nähden riittämätön koukun kidan laajuus, ottihanakkuuteen ja vieheen kokoon nähden riittämätön koukutus tai liian löysä vapa. Liian löysää vapaa pystyy jossain määrin kompensoimaan huipputerävällä koukulla, huipputerävällä tärppituntumalla, "liiallisen" keveällä päällä sekä pidättäytymällä suurempien kuhien kalastamisesta...joihin hommiin ei kannata lähteä leikkimään alitehoisilla suorittimilla;)
Minulla on Fenwickin HMX 5,4 jalkainen hyrrävapa ja se on mielestäni aivan erinomainen keppi. Yksiosainen ja tukeva, silti helppoheittoinen ja varma tartuttaja.Tähän kun vielä koplaa laadukkaan pikkuhyrrän, niin on kuin umpparilla nakkelisi helppouden puolesta.
Onkohan, Slimu, sun kuhavapasi kovasti jäykempi kuin Kunnan Queen? Kunnanillakin käy toki välillä niin, että ahven irtoaa selvästi jouston puutteen vuoksi, mutta noin dramaattista irtoilua ei mun kohdalle ole osunut. Eri asia on jo mainituista itse jigiin liittyvistä syistä tapahtuva tarttumattomuus, jota en osaa laittaa vavan syyksi. Selkeämmin vavan syytä ovat mun mielestä jo tarttuneiden kalojen irtoaminen ylöskelauksen aikana.
Yhtä kaikki, olen joka tapauksessa sitä mieltä, että kuhasetti soveltuu paremmin ahvenen kalastukseen kuin ahvensetti kuhastukseen. Joskin paras lopputulos saavutetaan varmasti kalalajikohtaisella setillä.
Noi kaikki mainitsemasi syyt ovat hyviä, mutta ehkä kuitenkin enemmän yksittäisen päivän tartutusjippoja. Kun alkuperäinen kysyjä on selvästikin kalastanut kuhaa useita kertoja, ja saanut paljon tapahtumia, ei tuntuisi siltä, että jigipyrstön tai -pään koko on ainoa syy. Enemmän. uskon vieläkin siihen, että vapa on liian vetelä.
Sivut
Lisää uusi kommentti