Missä syvyydessä ahven liikkuu?
22.12.2009 - 18:09
Mistäköhän syvyyksistä kannattaisi ahvenia tavoitella tähän aikaan vuodesta? Koskakohan ahvenien paras syönti mahtaa alkaa? Tänään kävin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen koittamassa pilkillä, mutta täytyy kyllä sanoa, että homma on kaikin puolin vielä totaallisen hakusessa! Mitäköhän killutinta niille olisi hyvä tarjota? Tärpin tärppiä ei tullut kolmessa tunnissa ja syvyyttä oli noin 2,5 metriä. Järven syvin kohta on tietääkseni 11-13 metriä. Liikenteessä olin klo.12-15 välillä. Sää oli pilvinen, tuulinen ja vähän tihutti lunta. Järven vesi on kohtalaisen kirkas ja vähäravinteinen ja pohjan tyyppi on kivikkoinen ja veden laatu on hyvä/erittäin hyvä. Kaikki neuvot ahvenen naaraamiseen otetaan mielellään vastaan. Kiitoksia jo etukäteen.
ite kävin klo 10-12 pilkillä..
pari kiloa tuli..
syvyys oli 1-2metriä..
syvänteen vierestä..
näin täällä tänään..
ja tuuli niin kovasti et meinas vilu näpeille tulla
En tiedä-mutta tänään tuli jokusia pannukarkeita pikkulammelta,syvyyttä 1-m, morri+kärpäsentoukkia,lampeen
laskevan puron läheltä.
Oleellisempaa kuin joku tietty pyyntisyvyys on kokeilla eri syvyyksiltä, järjestelmällisesti matalasta syvään edeten,
kunnes selviää mistä lukemista sinä päivänä löytyy ahventa. Esimerkiksi tehdään aloitusreikä 1 m:n veteen ja pilkitään minuutti -> jos ei tärppiäkään, seuraava reikä 2 m ja minuutti, sitten 3 m jne. Kun jokin syvyys alkaa antaa kalaa, loppupäivän reiät pyritään tekemään samalle syvyydelle. Toisin sanoen, jos osoittautuu että kalaa löytyy sen päivän olosuhteissa noin 3 m syvyydeltä, sama syvyys on kokeilemisen arvoinen ympäri vesistöä.
Järkevä kalastuksellinen maksimisyvyys on vesistökohtainen juttu, riippuu mm. veden kirkkaudesta ja happitilanteesta. Tummissa ja rehevissä vesissä kalaa löytyy keskimäärin matalammasta (noin 1 - 5 m) kun kirkkaissa ja hapekkaissa (jopa 15 m).
Pelkkä syvyys ei tee vielä onnelliseksi. Nyrkkisääntönä joka järvestä ainakin se 90% on kalastuksellisesti vähäarvoista aluetta. Kannattaa panostaa alueisiin, joissa pohjamuodot vaihtelevat voimakkaammin kuin ympäristössä. Pohjakartasta on suurta apua, mutta ilmankin pärjää jos osaa hakea ottialueita rantojen muotoa yms. tarkastelemalla. Niemenkärjet, jokien suut, saarten ympäristöt, selkämatalat ja karikot ovat perinteisiä ottipaikkoja. Jyrkästi syvenevä pohja on usein tuottoisampi kuin loiva. Tasasyvyisiltäkin alueilta voi tulla kalaa, mutta laajat "tasangot" ovat ikäviä haravoitavia: parvi voi löytyä aivan mistä tahansa, tai olla löytymättä.
Rupesin ihan funtsimaan tuota kysymystä,
eli miten voi antaa neuvoja aboran narraamiseen,
kaivo antoi erittäin hyviä ohjeita asiaan,
lisätään tähän nyt senverta vielä.
Miksi minä sain tänään ahvenia-vastaus-tiesin SEN lutakon aborapaikan ja olin aijeminkin saanut paikalta kalaa,jos siitä ei olisi napannut olisin mennyt lutakon toiseen hyväsi havaittuun otti paikkaan.
Mitä tästä opimme-sen että kannattaa opiskella jokusia
lutakoita ja niiden ottipaikat-ja muuten se ei onnistu kuin käymällä niissä kalassa,tarpeeksi usein käy niin oppii menemään sinne jopa tietyn sään (pilvinen/kiras jne) aikaan.
Ihanne tietysti olisi jos pääsisi jonkun kaverin matkaan joka on opiskellut jonkun järven ottipaikat,mutta aina se ei ole mahdollista.
ps-oudolle järvelle kun menee niin vaikeaa se muillakin kalamiehillä on
Oudolle järvelle mennessä auttaa kummasti, jos on jotai pohjakartan tapasta käytössä. Jos ei moista oo, ni sit se vasta vaikeeta onkin.
Noihin lisäyksenä vielä, että kaikkein tärkeintä on paikallistuntemus. Joka järvellä on ominaispiirteensä sekä ottialueensa, joilta ahventa löytyy talvesta toiseen. Suurimman selvitystyön joutuu tekemään itselle uudella järvellä ensimmäisillä reissuilla, mutta jatkossa homma alkaa helpottua kun kalattomaksi osoittautuneet alueet voi heti rajata pois.
Ahvenen pilkinnässä syvyyden merkitys tulee siitä, että kala reagoi voimakkaasti ilmanpaineen vaihteluihin, ja hakeutuu vallitsevalla paineella sopivaan oleskelusyvyyteen. Tämän takia kalojen on edullisinta oleskella paikoilla, joissa syvyys vaihtelee nopeasti, jotta parven siirtymät käyvät äkkiä. Kun pohja viettää jyrkästi syvemmälle, talvikankeiden ahventen ei tarvitse uida pitkiä matkoja kerrallaan kun keli vaihtuu.
Käytännön kalastuksen kannalta edellinen tarkoittaa sitä, että ahventa voi tulla joltain alueelta pitkin talvea, mutta päivän alussa kalastaja joutuu hieman haeskelemaan oikeaa pyyntisyvyyttä. Jos jonakin viikonloppuna kalaa löytyy esim. saaren vierustalta neljästä metristä, viikon päästä parvi voi olla siirtynyt esim. metrin verran matalampaan tai syvemmän suuntaan. Pilkkimällä niitä vanhoja ottireikiä päivästä tulisi varsin kalaton, vaikka parvi voisi olla melko lähelläkin, hieman eri syvyydellä vain.
Lisää uusi kommentti