Haukihampurilainen

haukihampurilainen

Haukihampurilaiset sopivat koko perheelle. Ne ovat hieman työläitä tehdä, mutta se kannattaa. Pihvejä kannattaa kertaheitolla valmistaa iso satsi ja pakastaa. Sopivana hetkenä nostaa esiin ja grillailla vaikka hampurilaisen väliin. Pihvien resepti on Haukikoiran käsialaa. Näistä aineksista tulee noin 10 piffiä. Kastikkeen hampparin sisälle voi tehdä itse kermaviilistä, tillistä ja pippureista. Silloin sille tulee enemmän "kalapurilaisen" luonnetta. Voi tietenkin helpomminkin asian tehdä ja ostaa tavallisen majoneesin kaupasta.


Tarvitset pihveihin:
1 kg haukifileitä (noin kahden kilon kalasta)
100g Amerikan pekonia
200 g ranskankermaa (esim. yrttisipulilla maustettua)
1 dl ruokakermaa
1 valkosipulinkynsi (makuasia)
Puoli nippua tilliä (pakollinen näissä pihveissä)
1 kananmuna
1,5 dl korppujauhoja.
Paistamiseen: voita.
Ruisjauhoja, jos haluaa leivittää pihvit.

Hampurilaisen tarpeiksi tarvitset:
Valmiit hampurilaissämpylät
Sinappikurkkusalaattia
Cheddar-juustoa
Tomaattia
Ketsuppia
Jäävuorisalaatin lehtiä
Majoneesikastike (tai sitten itse tehty tilli-kermaviilikastike)


Tee pihvit seuraavasti:
Poista kalasta kylkiruodot, mielellään myös vihneet. Pienen, noin kilon kalan fileistä vihneitä ei tarvitse poistaa.

Leikkaa fileet ja pekoni pienemmiksi paloiksi ja jauha lihamyllyssä tai monitoimikoneessa. Jos käytät lihamyllyä, syötä koneeseen pekonia ja kalaa vuorotellen.

Lisää seokseen hakattu tilli, kananmuna. (ja valkosipuli) ja sekoittele (puu)kauhalla hetken. Lisää puolet korppujauhoista ja ruokakermasta ja sekoita tasaiseksi massaksi, lisää korppujauhoja ja kermaa siten, että koostumus irtoaa kulhosta. Taikina ei välttämättä kaipaa yhtään lisättyä suolaa.

Kasta kädet kylmään veteen ja pyöritä taikinasta reilun lihapullan kokoinen annos ja litistä kämmenten välissä noin sentin ohueksi pihviksi. Halutessasi voit leivittää pihvit ruisjauhoissa.

Paista pihvit voissa kauniin ruskeiksi.

Itse hampurilaisen kokoat seuraavasti:
Grillaa hampurilaissämpylät grillissä cheddar-juuston kanssa. Jos pihvit ovat ehtineet jäähtyä, niin grillaa nekin. Kokoa hampurilainen ja tarjoa vaikka salaatin tai sitten epäterveellisemmin: ranskalaisten perunoiden kanssa.