Pystypilkki vai mormyska?
31.07.2005 - 14:33
MOI!Päätin kysyä nyt vähän jo talviaiheisia kysymyksiä.Haluaisin tietää vähän kokeneimmilta pilkkijöiltä että pitääkö siellä tasapainopilkin alla olla se mormyska?Vai riittääkö pelkkä tasapainopilkki ilman mörmyskaa?Ja onko Power Bait tekotoukat mielestänne hyviä syöttejä?Itselläni on niitä punaisia... PS.Kuvakin ois kiva!Kiitän kaikkia vastauksista!
No voihan sinne laittaa vaikka kymmenen mormuskaa! (tapsi)
Itse pilkin usein näin:
pystypilkki--normaali koukku--morri--morri ja morri.
Tai voihan niitä laittaa vaikka miten mutta ehkä kaikkein paras oli viime talvena tämä:
pilkki--normaalikoukku--ja morri.
Morri on hyvä olla alimpana koska sotkuja ei tule sillon niin paljoa kun jos keveimmät viritelmät olisivat alimpana.
Toimiiko tämä: pystypilkki ja morri?
toimii hyvin ja toimii ilman morriakin,siis pelkkä koukku vaan tapsin päähän. Ne tekotoukatkin pelittää ihan hyvin,eikä ne jäädy tai mee muutenkaan vanhaks ittellä ollu aina purkki varalta mukana reissuissa vaikka niillä oikeilla yleensä tulee ongittua.
Siis tarkoitatko mogilny että pelkkä pystypilkkikin riittää?
Peruspilkit:
-Tasapainopilkki + värikoukku vatsassa
-Pystypilkit:
Ketjupilkki (pystyp.+ ketju +koukku)
Värikoukkupilkki (pystyp.+ värikoukku)
Tapsipilkki (pystyp.+ n.10cm siimaa+ morri)
-Morrit
Värikoukut ei tarvitse välttämättä syöttiä.
Kannattaisi lainata joku talvikalastusta käsittelevä kirja. Esim. eri pilkki tyypit vaati oman uittotekniikan.
Ja noi keinosyötit on ihan hyviä.
Pelkkä pystypilkki riittää siis n.10cm:n siimatapsi ja siihen koukku toukalla höystettynä on huonolla syönnillä jopa parempi kuin muut viritykset,oikeen arkoja kaloja jos tuntuu olevan niin pitempi tapsi auttaa!
Muuten voiko kalastaa pelkällä morrilla?
Kun on oikein huono syönti, niin herkkä vapa, ohkanen siima, morri ja siihen syötiksi vaikka surviaisen toukka.
Niin ilmeisesti kalastat ahvenia.
Itse suosin ahvenelle tapsipilkkiä kuten Mogilnykin neuvoo.
Kuhalle ja hauelle ( ja ahvenelle hyvällä syönillä ) tasapainopilkit tai värikoukkupilkit.
Niin, ja kirjolohille myös liitsejä (vähä niin kuin jigi, missä on karva pyrstö).
no morrilla on aika vaikea kalastaa jos ongitaan ahventa +15m vedestä(ei onnistu millään!)
ite ongin jus keskimäärin 15-25m syvyydestä ni mulla on pilkki siimana 0,30mm monofil ja siinä iso viima pilkki ja tapsina 30cm pätkä 0,30mm monofil...ja siihen sitten morri n.tulitikun mittainen! siihen sitten syötiksi 7valkosta kärpäsen toukkaa ja lisäksi vähän surviaisia ja siima häntä...tätä ei iso ahven voi välttää ottaahan siihen silloin tällöin taimenkin(yksi on tulut tosin ylös asti)...
kilpa ongissa sitten on jo vähän ohkasemmat...pää siima 0,16mm ja tapsi 0,12mm
kilpa morriongessa siima 0,06-0,08mm ja toisessa morriongessa 0,25mm(isoja ahvenia varten)
Minkä värisiä morreja suosittelisitte itselläni on punainen!Ja kelpaako mato syötiksi mielestänne hyvin?
Jaa siis oikeen kastemato..? kaveri sai viime talvena semmosella vempaimella missä oli pystypilkin koukussa kumi kastemato ja alla tapsissa morri,jossa toukka syöttinä niin kolme kertaa otti norssi siihen "kasiaiseen" mutta ahven ei muistaakseni kertaakaan,siihen morriin raitapaidat kyllä täräytteli, morrin väristä en kyä mitään yleishuippu toimivaa pysty sanoon ittellä on punaisia,vihreitä,kultaisia,hopeisia,jne...???
niin joo ne kumimadot on aika isoja,että jos kaivat maasta matosia niin semmoset ihan pienet on kyä hyviä tai tiätysti voi isompia koittaa pätkittynä!
Kyllä tarkoitan ihan luonnosta kastematoja, ja kyllä niitä löytyikin!!Huomenna pilkille
veneestä!
PS.Tänään ostin kelta-vaalenpunasen morrin!Sanotaan että se väriyhdistelmä on toimiva...
Eiköhän se toimine sekin!
itellä pilkin alla aina joko mmessinki tai sinikromi morri!
sitten ihan morri ongessa...punacsävyisiä folfram morreja...
Kulta on ehdoton, toimii merellä, että metsä lammella.
Kromi, kupari ja itse maalattu papukaija (vihr/pun/kelt) on myös pelannut hyvin minulla.
Olen myös lisännyt punaisia , oransseja tai vihreitä pieniä muovi helmiä koukunjuureen.
nii ja ihan pelkkä musta morri on morri ongessa ehdoton kun ongitaan särkiä ja lahnoja!
Voiko siis pelkästään siiman päähän kiinnitta pystypilkin että siihen väliin ei tarvitse mitään? Ja siis saakos tollein ahvenia?
Random, mitä täsmällisesti ottaen tarkoitat? Pystypilkin voi solmia suoraan siimaan tai erilaisten hakasten avulla. Pystypilkin alle voi laittaa erilaisia virityksiä kuten esim. morrin tapsilla, soolokoukun ketjulla tai värikoukun hakasella tai 1-2 renkaalla, mahdollisuuksia on monia. Kalastustarvikeliikkeessä voi noita virityksiä ihailla.
Homma menee karkeasti niin, että hyvällä syönnillä pystypilkki, jonka alla on noin 10cm tapsiin ripustettu värikoukku tai mormuska. Myös ketjulla varustettua koukkua voi käyttää pystypilkissä hyvin, ja se toimii varsinkin aurinkoisella kelillä.
Huonolla syönnillä pelkkä morri on usein paras vaihtoehto.
Perzalle vielä vinkki tuohon syvän veden morrikalastukseen. Kannattaa kokeilla tehdä morreista litka. Käytännössä onnistuu seuraavasti: ota ensin yksi suuri volframimorri, ja solmi siihen noin 15cm siimanpätkä. Tämän jälkeen laita litkaan solmu, ja seuraavaan väliin pujota läpipujotettava morri, esim. suurehko Kuusamon Kirppu. Tälläiseen litkaan voi laittaa vaikka kymmenen morria, tosin itse laitan yleensä kolme tai neljä. Painoa tähän tulee senverran, että syvältäkin pyynti onnistuu hyvin.
saako morrilla isompaakin ahventa? ite saanu munan mittasia ahvenia, kiiskiä ja särkiä.
se on niin suhteellista, m. mittaisia.
Varsinkin keväällä, kun ahvenen mahan nahka on tiukkana mädistä, niin silloin syö pieniä makupaloja eli silloin kannattaa morria kokeilla.
Tietysti kannattaa uittaa hyvälaatuisia morreja, ettei koukku oikea, eli perhokoukkuun tehtyjä ja muutenkin pitkä vartiseen koukkuun on helpompi iso tartuttaa.
Toi on todella stressivapaata työskentelyä kun kala iskee alempaan morriin ja ylemmät ovat jäänreunassa tai milloin missäkin kiinni. Tai sitten ei ole. harvoin on niin kiire ettei se 150 kalaa, jonka saa paljaalla morrillakin muutamassa tunnissa, riitä kotitarpeiksi.
Syvälle pystypilkki ja pitkä+vahva 20cm tapsi toimii paremmin isolle ahvenelle, eikä tarvi huitoa 'pitkänsiiman' kanssa koukkuja lahkeista, samalla kun joutuu syötittämään useampia koukkuja.
Ei niitä syötitetä, eikä siimasotkuja tule, koska kaikki ovat suoraan kiinni selkäsiimassa.
Ilman syöttejä en kyllä näe paljoa, tai oikeastaan mitään, lisäarvoa tuollaisessa virityksessä, ainakaan ahvenpilkillä. Silakat, norssit ym. on sitten ihan oma lukunsa, jo syöntinsäkin puolesta.
Lisäksi ylemmät koukut kyllä aivan varmasti ovat jossain ikävässä kiinni ennen pitkää, jos kalaa rimpuilee alakoukuissa. Sen verran on litkoilla ym. paskaharoilla tullut vuosien mittaan leikittyä, että muuta on turha yrittää mulle selittää.
Yhdellä morrilla ehtii vetämään syönnistä parhaat päältä, jos tekniikka on muuten kunnossa. Siimasotku tai muu kädetys => tekniikka ei ole kunnossa, ja syönti jää hyödyntämättä.
Isojakin ahvenia saa pienillä morreilla. Oma tyyli on sellainen, että kalastan ensin tasapainopilkillä, jolla saa aktiivisimmat kalat ylös. Tosin välillä sillä saa hyvin kalaa koko päivän. Joskus kuitenkin syönti kuivuu kasaan ja tasapainoihin tulee vain tärppejä. Aloitan sen jälkeen morrilla kalastamisen.
Kuulin sellaisen vinkin äskettäin, että iso morri kannattaa kiinnittää pienen perholukon kanssa siimaan. (Siis sellainen morri, joka ei ole sellainen rungon läpi kiinnitettävä.) Kuulemma morri on silloin siiman päässä tasapainossa vaakasuunnassa. En tiedä, tuleeko siten paremmin kalaa vai ei. Itse en ole testannut vielä.
Miksei avoimella lenkillä suoraan morriin? Niin ainakin itse sidon lenkkimorreihin, vähemmän liikkuvia osia ja mahdollisuuksia sotkuihin ja hajoamisiin. Tuossa tulee tosin kaikki rasitus siimalenkin päähän, mutta yhtä lailla se tulee perholukon kanssakin.
Perholukkoja ei kannata käyttää missään pilkkihommissa, sillä ne ovat epäluotettavia. Avolenkki on parempi, mutta se morrin lenkki tulee tarkastaa, ettei siinä ole siimaa syöviä rosoja tms.
Tässä eräs video, jossa tuollaista morrilitkaa käytetään, itse olen nähnyt venäläisillä vastaavia viritelmiä. En ole itse onnistunut tuollaista viritystä kovin herkästi saanut 6-tuumaisen laitoihin kiinni, ja ei videollakaan tunnu tuo ongelma vaivaavan:
http://www.youtube.com/watch?v=9v9lKonKwjM
Tuossakin viritystä käytetään +10.n metrin syvyydessä, johon yhden morrin laskeminen alkaa olla jo todella hidasta.
Sivut
Lisää uusi kommentti