Mormyska-asiaa
20.10.2003 - 13:59
Ajattelin tänä talvena aloittaa pilkkimisen mormyskoilla,mutta minulla ei ole niistä oikeen minkäänlaista tietoa.Joten jos tänne saisi vähän keskustelua siitä että minkälainen on hyvä pilkkionki mormyskointiin ja minkälaisia mormyskoita kannattaa ostaa(ajatellen lähinnä ahvenen kalastusta).ja mikä on hyvä uittotyyli mormyskalle ja minkälaisia eri uittotyylejä oikeen on.Odotan mielenkiinnnolla vastauksia.
Osta suoraan kunnon vehkeet, wolframimormuska, kotimainen, hinta noin 3 euroa kpl, 0,10...0,12 stroft gtm tai keltainen gtm siimaksi ja hyvälaatuinen morrivapa. väreiksi huonolle syönnille lyijynvärinen+ pari ärsyväriä (siis morrin väri).
Pahin 'miina' morrien ostamisessa on koukut. Esim. yhdelläkään näkemälläni itärajan itäpuolella valmistetulla mormyskalla on täysin turha mennä merelle ahvenongelle.
Tapsak:n ohjeet on siis täysin passelit. Uittotyyliä kannattaa hioa katselemalla miten morri käyttäytyy vedessä. Isompia voi uittaa melko 'tasurimaisesti', mutta kyllä morrin teho perustunee enemmän vaatimattomaan ei-kaloja-pelottavaan ulkomuotoon, ja sitä kautta uittokin pitää olla melko rauhallista väristelyä tms.
Kuten tapsak ja loka tuossa jo sanoi on morrin koukkujen oltava terävät, ohuet ja kestävät. Morrri pilkinnästä pääset ehkä helpoiten perille mk:ssakin, joskus aikanaan esitellyllä tyylillä: Sido morri siiman päähän ja toinen morri noin 20cm pääsiimassa olevan morrin yläpuolelle 5-8cm sivutapsilla. Tuo sivu tapsi saa olla vaikkapa pikkasen jämäkänpää siimaa jolloin se pysyy erossa pääsiimasta. Syötitä morrit parilla surviaisen toukalla tai kärpäsen toukalla. Morri houkuttaa kaloja aika huonosti pienen koon takia, joten tyhjiä paikkoja ei morrilla kannata onkia. Hyvä tapa onkin ensin etsiä kalat tasarilla tai pystypilkillä ja vaihtaa morri vapaan heti kun kalat on löytyneet. Morri onkiminen aloitetaan laskemalla pyytö kalojen syvyydelle, jossa suoritetaan muutama lyhyt väristys sarja. Jos kala ei tähän ota niin morria nostetaan hitaasti noin kymmenen senttiä kerrallaan, jokaisen noston jälkeen suoritetaan väristykset. Nostoa jatketaan aina pään korkeudelle saakka, jonka jälkeen pyytö lasketaan takaisin aloituskorkeuteen. Itse suoritan yleensä pari nosto sarjaa ja jos se ei tuota tulosta vaihdan morreja ja koetan viellä kerran. jos tämäkään ei tuota tulosta vaihdan paikkaa. Morrien väreistä on monen laista mielipidettä,vaan mistapä kalastus asiasta ei olisi, Oma suosikki väri järville on kultamorri. Pääsääntönä pidän kuitenkin, että jos jäällä on paljon lunta tai on synkkä keli niin käytän enemmän ärsyke värejä. Viellä varoituksen sanana: sivutapsimorrin käyttö saataa johtaa kalaa ylös nostettaessa tupla tärppiin
Tappi
Tuplatärppi voi olla myös jäänreuna tärppi, jonka tuo jäykässä siimassa oleva morri tekee.
Missä suhteessa wolframimormuska on niin paljon parempi kuin tavallinen lyijymormuska?
Ominaispainon. Kulta on hyvä väri kirkkaassa vedessä alkutalvesta ja ohuen lumen aikaan. Keväällä kirkkaassa vedessä musta on mulla osottautunut ylivoimaiseksi, merellä keltainen punaisin raidoin. Nostotekniikkana pidän parhaana sellaista, jossa morrille saadaa aikaan "keinuva" liike. Siihen kun lisää pysäytykset ja niiden aikana tiheät väristykset on saalis varma.
Gtm on hyvä siima morrivapaan. Mulla on järvellä 0,14 ja merellä 0,16 paksuudet käytössä. Kärkenä filmi toimii mulla ehkä parhaiten. Siialle pidemmällä ja assulle vähän lyhyemmällä säädöllä.
"Kärkenä filmi toimii mulla ehkä parhaiten. Siialle pidemmällä ja assulle vähän lyhyemmällä säädöllä."
Nyt ei Loka ymmärtänyt
Voitko määritellä sanat filmi ja säädöllä.
Filmikärki on itellekin aivan ehdoton kampe siikaa pilkkiessä, eipä juuri tule muilla kärjillä siikaa pilkittyä.
Loka: Filmikärki löytyy osoitteesta http://kotisivu.mtv3.fi/hakkarainen.sami/filmikarki.html. Säädöllä tarkoitetaan filmikärjen pituutta (mitä pitempi = sitä herkempi ja päinvastoin)
Tekniikoista tulikin tuossa ylempänä, mutta vapavalinnasta haluaisin sanoa oman mielipiteeni: mielestäni paras vapa tavalliseen matalan veden- ja pikkukalojen mormyskointiin on ns. venäläismallinen-, kädensijaton vapa, jossa puola on upotettu runkopesään. Vapa istuu kämmeneen mukavasti, mikä mahdollistaa luonnollisen väristystyylin etusormella vapakärjen tyveä naputtamalla. Koska puola on upotettu, vavan voi heitää hangelle melko huolettomasti eikä puola pääse tukkoontumaan lumesta.
Samaten kun syvemmältä (ts. pidemmällä siimalla) kalastettaessa vavan joutuu heittämään kalaa nostettaessa edemmäs jotta siima pysyisi jäällä suorana; vapaa takaisin avannolle siimasta vedettäessä umpipuolainen vapa ei takertele jäänrosoihin kuten normaalimallinen pilkkivapa.
Tällaisen morrivavan kärkenä toimii mielestäni parhaiten jäykähkö, ohut ja kevyt lasi-/hiilikuitupuikko (ei tarvitse olla täysmittainen), varsinaiseksi tärpinilmaisimeksi filmikärki lienee suosituin. Hyvin pelaa myös lattaraudasta tehty "jousi" tms. Ihan toimivan kärjen saa itse tekemällä myös muovipäällysteisestä vaijerista (haukiperukkeesta): ei reagoi tuuleen, soveltuu parhaiten pienenpuoleisten morrien uitteluun.
Loka:"Pahin 'miina' morrien ostamisessa on koukut. Esim. yhdelläkään näkemälläni itärajan itäpuolella valmistetulla mormyskalla on täysin turha mennä merelle ahvenongelle". Olen asiasta täysin eri mieltä. Ostin viisi vuotta sitten Tallinnasta paikalliselta n. 50 kpl. morreja ja yhdestäkään ei ole koukku katkennut vaikka käyttö on ollut kovaa ja kalamäärät ja kootkin aika merkittäviä. Itse pidän nimenomaan vähän pehmeämmistä koukuista. Taipuisa koukku ei katkea ja koukun kitaa pystyy peukalon kynnellä "säätämään" tilanteen mukaan. Jos kiskoo pientä ahventa kiivaaseen tahtiin niin koukku saa olla aika avara ja isommalle ahvenelle sitten taas tiukka. Ja kun hintaero suomalaisiin morreihin on luokkaa 2 €/kpl, niin se mahdollistaa ohuempien siimojen ja tapsien käytön, mikä näkyy suoraan kalapussissa kotirannassa. Isoja en ole menettänyt omasta mielestäni yhtään koukkujen takia. Tietysti voi olla, että satuin löytämään jonkin poikkeuksellisen hyvän erän. Muuten kyllä asenne "suosi suomalaista" on ihan ok.
Edelleenkään "yhdelläkään näkemälläni itärajan itäpuolella valmistetulla mormyskalla on täysin turha mennä merelle ahvenongelle". Nyt olen tosin kuullut sellaisista Hyvä niin. Ja onhan 'itärajan itäpuoli' aikasen iso alue. Ei ehkä pidä yleistää. Huonoimmat koukut mitä olen ikinä missään kalastusvälineessä nähnyt on mormuskaerässä, minkä ostimme vuonna 1996 Moskovan lintutorilta. Kukkoahvenia oystyy pilkkimään (5-30 g), mutta isommat vie koukun.
Asian ydinhän tässä on niin, että kotimaasta harvoi saa mitään täyttä sutta, mutta idästä / etelästä se on jopa todennäköistä. Omiani pidän löytöinä, mutta huomattavan huonojakin Lokan tavoin olen nähnyt. Eli Tallinnan matkaa ei kannata ostaa morrien hankinnan takia. Omien idän ihmeitteni koukut ovat pehmeitä ja taipuisia kuten sanoinkin, mutta hyvin yllättäen olen huomannut sen olevan vain hyvä asia. Tästä on varmasti muitakin oikeita mielipiteitä.
Itärajan puolella valmistetuissa mormuskoissa on pääsääntöisesti ollut liian kovaksi karkaistut koukut jotka ovat katkeilleet aivan normaalissa kalan irroituksessa.
Itselläni on melkoinen lajitelma Venäläisiä volframi morreja jotka alkuaikoina koukutettiin Suomessa uudelleen ja myöhemmin valmistettiin valmiiksi asti Venäjällä koukutettuina Suomesta hankituilla laadukkailla kemiallisilla koukuilla joten näkö ja kokemushavaintoja on itärajan puolella valmistetuista kunnon mormuskoista.
Wallu
Chris. Näkyypä tuolla Hakkaraisella olevan "hyvä maku" noitten morrivermeitten suhteen. Ihan kuin olis käynyt mun pakilla.
ps. Kiitos noista mun kapulakielen selvennöksistä.
Itse en mikään pro-pilkijä ole, mutta monta vuotta tuli ostettua "halpaa", johon todellisuudessa köyhällä ei ole varaa. Oma "morripilkintäni" painottuu tapsipilkintään, mutta pilkkiminen sai uuden ulottuvuuden tässäkin kun osti kunnon vehkeitä. Suosittelen lämpimästi Stroft GTM -siimoja ja Inin ketjumorreja.
Minkälaista solmua suosittelette käytettävän mormuskassa jonka päällä on lenkki?
Mormuskoista puheen ollen kannattaa varmistaa itä-
rajan takaa tulevista mormuskoista,että ne on
valmistanut Oskar Sobolev.Hän toi koko mormuskoinnin Suomeen ja vie täältä kemiallisesti
teroitetut koukut jotka laittaa tekemiinsä voframimorreihin.Niitä saa vieläkin eräistä paikoista,etten mainostaisi.Voi ottaa yhteyttä.
Fisumies, lenkillisissä morreissa kannattaa käyttää ns. lenkkisolmua. Yhden lenkkisolmun ohje löytyy --> http://pate.fire.fi/lenkkis.JPG
Kuulin tässä ihan tuoreeltaan, että Tallinnassa olis (muistaakseni Merekeskuksessa) joku pöydänpitäjä mikä tekee morreja tilaustyönä. Valitset mallikappaleista mieleisesi ja kerrot kuinka monta haluat. Pientä etumaksua vastaan voit seuraavana aamuna käydä hakemassa tilaamasi erän pois. Näin kaverini "kukkarossa" mallikappaleita ja ne ovat juuri sitä mitä tapsipilkkijä tarvitsee. Vähimmäisvalmistuserä on jotain 20 kpl ja hinnan noin 40-70 centtiä kappale. Kyseisten mallikappaleiden koukut olivat erinomaiset ja koko just tapsipilkinään sopiva. Onko kellään muulla kokemusta tästä toiminnasta?
Tuohon ihan ensimmäisen kysymyksen tapsak:n vinkkeihin haluaisin siimaksi suositella hieman paksumpaa, aloittelijalle voisi 0.16 olla paras
näillä vinkeillä tulee sitten mormuska hommissa ahventa. kanataa hankia filmikärkinen morrivapa, 0.16 siimaa ja tusina morreja puna-keltanen,vihreä, punanen,oranssi ja kannataa hanki ajanmyötä lisää koska noilla pääsee alkuun.
ja sitten asiaan elikäs morri hommissa on hyvä olla vakaa käsi (vaikka se vapisevakin kyllä toimii) noita uito tyylejä on monta jotten kerron ainakin nyt yhden sellasen hyvän. eli hiljaa pohjasta aloitat sellaisen värinä noston ja nosta sitä noin 40cm pohjasta sillä tyylillä laske se myös alas kala yleensä seuraa sitä kunnes se alkaa laskea ja silloin se iskee. enempää en rupea kertomaan koska tuolla nyt saa ainakin jotain tapahtumaan.
espoon merialueilla kullanvärinen toimii... itse pohjasta värisyttelen ylöspäin ja pysäyttelen välillä - monesti pysäytys aktivoi kalan... nostan myös silloin tällöin niin ylös kun käsi ylttää - seuraakohan se ahven kun välillä sitten näpsäyttää kiinni vasta ylempänä pohjasta...
parivuotta takaperin oli erälehdessä 10 maaagista morri liikettä. kannattaa lukea jos morrittelu kiinnostaa.
just laitoin pilkkeihin 0.22 siimat... siis morrivapoihin. Ajattelin, et saan ne isotkin ylös. Onkohan tuo nyt morrisiimaks liian paksua?
Kyllä se alkaa olla varmuuden maksimointia,isolle sopiva vahvuus 0.14-0.16 normaali kalalle 0.10 on hyvä.
Juu mielestäni 0,22 siima aivan liian paksu morri hommiin. Itse käytän merellä 0,14 ja silläkin saa isonkin ahvenen ylös. Kun nostaa kalaa ylös niin muistaa jättää riittävästi etäisyyttä morrin ja käden ( joka pitää siimasta kiinni) väliin jotta jää "joustovaraa" niin ei siima katkea.
Morritekniikkaa on sitten niin monta kuin kalastajaakin. Moni vannoo hyvinkin pitkien nostojen nimeen...0,5 -1,0 metriin. Itse olen huomannut sen kun pohjasta lähtee nostamaan ja saa tärpin tai jopa kalan jäälle niin tämän jälkeen lasken morrin samaan syvyyteen josta kala nappasi ja nostan ja lasken värisyttämällä +- 10cm ja kalaa tulee. Turha sitä on koko vesikerrosta värisytellä jos kala on tietyssä syvyydessä.
Morrilla saa myös isoakin ahventa kun syötittää reilusti 3-4 toukkaa koukunvarteen niin kiinnostaa isomustakin. Tosin täytyy sanoa että silppuakin tulee kohtuullisesti, mutta jos isompaa näyttäytyy niin tasuaria peliin jos syönti vähänin vilkastuu.
0,10 aivan liian ohutta jos on isomman ahvenen vaara olemassa. 0,14-0,20 sopiva jos ei alle 2gr morria käytä.
Samaa mieltä. Jos ahven on niin hyvällä syönnillä että 2-grammainen morri ja 0.20 pelaa, niin ongin paljon mielummin tasurilla tai ketjupilkillä. Vai pitäisikö tuon kokosta morria kutsua jo minitasuriksi? ;)
Siimat pitää kuitenkin morrivavoista vaihtaa vähintään metrin matkalta joka reissun jälkeen, ja kalaa pitää osata tarvittaessa myös väsyttää ja ottaa kala ylös luukusta siimoja repimättä. Pelkällä morrilla siimankatkotuksia pitäisi tulla vähemmän kuin tapsipilkillä heikoimman osan reilusti pidemmän jouston takia.
Ruutumorrikisaajat nostaa yli puolen kilonkin kaloja 0,08mm monofiilillä, mutta tota en kyllä todellakaan suosittele siviilipilkintään.
Samaa mieltä. Jos ahven on niin hyvällä syönnillä että 2-grammainen morri ja 0.20 pelaa, niin ongin paljon mielummin tasurilla tai ketjupilkillä. Vai pitäisikö tuon kokosta morria kutsua jo minitasuriksi? ;)
Siimat pitää kuitenkin morrivavoista vaihtaa vähintään metrin matkalta joka reissun jälkeen, ja kalaa pitää osata tarvittaessa myös väsyttää ja ottaa kala ylös luukusta siimoja repimättä. Pelkällä morrilla siimankatkotuksia pitäisi tulla vähemmän kuin tapsipilkillä heikoimman osan reilusti pidemmän jouston takia.
Ruutumorrikisaajat nostaa yli puolen kilonkin kaloja 0,08mm monofiilillä, mutta tota en kyllä todellakaan suosittele siviilipilkintään.
Samaa mieltä. Jos ahven on niin hyvällä syönnillä että 2-grammainen morri ja 0.20 pelaa, niin ongin paljon mielummin tasurilla tai ketjupilkillä. Vai pitäisikö tuon kokosta morria kutsua jo minitasuriksi? ;)
Siimat pitää kuitenkin morrivavoista vaihtaa vähintään metrin matkalta joka reissun jälkeen, ja kalaa pitää osata tarvittaessa myös väsyttää ja ottaa kala ylös luukusta siimoja repimättä. Pelkällä morrilla siimankatkotuksia pitäisi tulla vähemmän kuin tapsipilkillä heikoimman osan reilusti pidemmän jouston takia.
Ruutumorrikisaajat nostaa yli puolen kilonkin kaloja 0,08mm monofiilillä, mutta tota en kyllä todellakaan suosittele siviilipilkintään.
siis mitäh, noi pienen pienet volframimorrit painaa just ton 2g.
Sivut
Lisää uusi kommentti