Hauen heittokalastus

Hauen heittokalastus

Sporttinen hauki on monen kalastajan suosikkikala. Niitä voi pyytää monella eri kalastustavalla avovesiaikana. Hauki ei ole helppo pyydettävä, vaikka se niin yleinen petokala onkin. Eri viehetyypeillä kalastamalla saat uutta näkökulmaa kalastamiseen – se syventää harrastusta ja saa toisinaan paremman saaliinkin aikaan.


Lusikkauistimet
Jos haukimiehen pitäisi valita yksi viehetyyppi koko vuodelle, niin hänen kannattaisi valita lusikkauistin. Sillä saa hyvin kalaa koko avovesikauden. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kylmällä vedellä käytä isompia lusikkamalleja ja lämpimällä voit valita pienempiä. Joku voi vähätellä lusikan käyttövoimaa isojen haukien saamisessa, mutta kyllä niitä isoja haukia lusikoillakin saadaan. Monesti niillä pääsee parempiin tuloksiin kappalemäärissä. Lusikkauistimet ovat suosituimpia vieheitä suomalaisten kalamiesten keskuudessa. Lusikkauistimista Kuusamon Räsänen ja Bete Krokodil ovat Suomen suosituimpia lusikkauistimia. Räsäsellä on mielenkiintoinen lähes sadan vuoden historia.

Lusikkaa kannattaa uittaa aktiivisesti. Tee pysäytyksiä, nykäise viehettä välillä ja kelaa sitä epäsäännöllisesti.
Jokaisella lusikkauistimella on oma optimikelausnopeutensa. Toiset lusikat alkavat pyöriä, kun niitä kelataan liian nopeasti. Siis kelausnopeuteen kannattaa kiinnittää huomiota. On hyvä seurata, miten uistin käyttäytyy vedessä milläkin uittotyylillä. Leveärunkoiset mallit yleensä vaativat hieman rauhallisempaa uittamista, jotta ne eivät lähde pyörimään. Esimerkki leveärunkoisesta lusikasta on Kuusamon Suurhauki, joka on arvostettu lusikkauistin hauenkalastajien piireissä. 

Vaaput
Suomalaisille vaaput ovat tärkeitä. Onhan kärkinimi Rapala suomalainen ja vaapuistahan Rapala tunnetaan. Vaappuja on kolmenlaisia – kelluvia ja uppoavia sekä suspending–uppoavia. Suspending vaappu tarkoittaa sellaista vaappua, joka ei kellu eikä uppoa eli se siis säilyttää syvyytensä. Haukikoon vaapuiksi voisi sanoa olevan 8-20 cm vaaput. Tietenkin tämän skaalan ulkopuoleltakin löytyy vieheitä, joilla saat haukia.

Osa vaapuista ui tiuhaan puolelta toiselle tikittäen, toiset taas keinuvat rauhallisesti puolelta toiselle. Vaapun saa sukeltamaan sen etuosassa oleva turpalevy, jonka pituus ja kulma määrittää sen, kuinka syvälle viehe sukeltaa. Yleensä syvyys on 1,5-3 m.

Vaappuja on myös syytä uittaa epässäännöllisesti.

Voisi sanoa, että melkein 90% hauen tärpeistä tulee silloin, kun viehe tekee jokin epäsäännöllisen liikkeen eli pysähtyy tai pyrähtää eteenpäin.
Pysäytys lienee tehokkain keino. Usein vaappua seuraavan kalan saa ottamaan lähellä kalastajaa, kun tekee viime hetkellä pitkän pysäytyksen ja nykäyksen vavalla. Heittämiseen ja uittamiseen kannattaa siis keskittyä.

Valitse oikea vaappu oikeaan paikkaan. Matalauintiset vieheet voit heittää jopa 1 m syvyisen veden päälle. Se kulkee kivasti heti pintakalvon alla, mistä isokin kala voi sen poimia. Syvien luotojen tai kaislikkorantojen kalastamiseen voit valita vaapun, joka sukeltaa  syvemmälle ja houkuttelee penkassa olevan kalan liikkeelle.


Spinnerbaitit
Spinnerbait ei ole mikään uusi viehe Suomessa. Niitä on myyty jo vuosikausia, mutta nyt on ollut saatavissa yhä isompia spinnerbaitteja. Ne ovat lyömättömiä vieheitä alkukesän kalastuksessa.

Spinnerbaitit kalastavat parhaiten tasaisella kelauksella toisin kuin monet muut haukivieheet, joita pitää aktiivisesti uittaa ja pysäytellä.
Spinnerbaitti on loistava viehe vesikasvillisuuden seassa kalastamiseen. On sitten kyse kaislikosta tai lumpeikosta, niin se ei jää kiinni vesikasveihin kuin tosi harvoin. Tärppi on usein raju ja poikkeuksellisesti sama kala saattaa tärpätä siihen useamman kerran, jos se ei jää kiinni. Monesti kalat seuraavat viehettä aina veneen vierelle, josta käyvät uistimeen kiinni. Spinnerbaitilla voi saada isoja tai pieniä haukia. Isokin siis innostuu siitä.


Haukilipat
Lippauistimet toimivat hauelle parhaiten lämpimän veden aikaan. Isoilla haukilipoilla voi aloittaa kalastamisen toukokuun puolivälissä ja hyvää kautta jatkuu aina elokuun loppuun. Keskellä kesää hauki käy hyvin ihan pieniinkin lippoihin – normaalit 10-15 g ahvenlipat voivat olla paljon parempia haukivieheitä kuin vaaput tai lusikat. Olisiko niin, että pienempi ravinto sopii silloin hauelle. Monet pitävät niin sanottua kalalippaa parhaana kesähaukivieheenä. Yksi suosituimmista on Kuusamon Muovikalalippa. Kivikkorannat ja ulkoluotojen reunat ovat loistavaa hauenkalastusaluetta lipoilla. Samalla voi saada muitakin kaloja – ahvenia ja säynäviä.

Mepps lipat lienevät maailman myydyimpiä lippauistimia. Niiden valikoimassa on monia isoja hauelle sopivia kokoja. Maailmalla isoja lippoja on paljon. Hauensukuisen muskien kalastaminen on suosittua Kanadassa ja siellä niitä kalastetaan isoilla lippauistimilla.

Heittoperhot
Perinteisen perhokalastuksen rinnalle on kehittynyt kalastusmuoto, jossa käytetään tavallisia heittokalastusvälineitä. Oikeat perhokalastusvälineethän eroavat tavallisesta virvelista melkoisesti. Pienet perhot eivät paina juuri laisinkaan, joten niitä ei voi heittää kuten uistimia. Kevyt perho pitää siis saattaa määränpäähänsä heittosiiman avulla. Heittoperhoja voi kuitenkin käyttää normaaleilla virvelivälineillä.

Heittoperhot ovat nimensä mukaisesti heitettäviä vieheitä, joiden nakkaaminen ottipaikkaan onnistuu aivan tavallisilla virvelivälineillä. Nyt markkinoilla olevilla heittoperhoilla kalastetaan oikeastaan pelkästään haukia. Ne ovat tyypillisesti 12-20 cm mittaisia vieheitä.

Painoa vieheelle tuo muovirunko, jonka ympärille on sidottu perho synteettisistä materiaaleista tai eläinten karvoista tai höyhenistä. Monet perhoista ovat todella värikkäitä – sidontamateriaalina olevat karvat ja höyhenet ovat saaneet väriä ylleen. Värejä on aina huutavan oranssista täysin valkoiseen. Väreillä on hauelle merkitystä. Päivän ottiväri voi vaihdella päivien välein tai jopa samana päivänä aamulla saattaa saada aivan päinvastaisella värillä kalaa kuin iltapäivällä.

”Marsujen” teho perustuu sen todella elävään uintiin. Höyhenet ja myös keinotekoiset materiaalit väreilevät ja elävät vedessä hauen ruokahaluja herätellen.

Heittoperhoja voi myös uittaa todella hitaasti, mikä on eduksi esimerkiksi heti jäiden lähdön jälkeen tai myöhäissyksyllä, kun hauet innostuvat verkkaasti etenevästä vieheestä.
Katso heittoperhojen uittamisesta video.

Jerkkikalastus
Viime vuosien tosi-trendilaji on ollut jerkkikalastus. Jerkit ovat puusta tai muovista valmistettuja vieheitä, jotka eroavat muodoltaan siinä, että niissä ei ole niin sanottua turpalevyä, joita on totuttu näkemään vaappu-uistimissa. Tavallisessa vaappu-uistimessa turpalevy on vieheen edessä oleva yleensä muovinen lippa, joka saa vieheen sukeltamaan veden alle ja antaa vieheelle viipottavan uinnin. Jerkki uistimissa turpalevyä ei ole. Jerkkejä nykäistään vavalla, jotta niihin saadaan eloa. Lisätietoja sivulla jerkkikalastus.


Moniosaiset jerkkivaaput
Vieheen valmistajat kehittävät uusia ja uusia vieheitä kalastajien mieliksi. Kalastuksen harrastajat ostavat niitä entistä isompien kalojen kiilto silmissään. Nyt on jerkkivaappuja alettu pilkkomaan palasiin. Vieheen palaset on kiinnitetty toisiinsa teräslenkein tai edistyksellisimmissä ne on laitettu yhteen kevlarkangaspaloilla. Kevlar on lujaa materiaalia, josta valmistetaan mm. poliisien luotiliivejä. Moniosaisilla jerkkiuistimilla tavoitellaan houkuttelevaa uintia. Niin myös ne toimiikin – monet uivat kuin käärmeet vedessä. Sulavasti puikkelehtivat vieheet kiehtovat kalaa ja entistä isompia saaliita on luvassa, tai ainakin niin harrastajat uskovat! Monet uskovat, että paikoissa, joissa kalastetaan paljon, kalat tottuvat vieheisiin ja oppivat karttamaan niitä. Liekö tässä vastaus viehekammoisille hauille!


Tässä video jokaisen unelmakalasta - yli 10 kg hauesta! Kala otti Savage Gearin moniosaiseen vieheeseen.