GEO-lehden Muutoksentekijä-juttusarja: Miksi Longinoja kannatti

Lähde: 

Longinojasta on kirjoitettu monenmonta lehtiartikkelia ja muita juttuja. Uusin artikkeli on julkaistu GEO-lehdessä Muutoksentekijä-juttusarjassa. Viimeinen kysymys jutussa koski Suomen purokohteita, alla kopioituna kertomani vastaus.

K: Onko Suomessa muita samanlaisia kohteita?V: Suomi on täynnä aliarvostettuja ja huomiotta jääneitä pieniä jokia, puroja ja ojia. Näissä sadoissa tuhansissa kilometreissä virtaavaa vettä olisi mahdollisuuksia
vaikka mihin, jos virtavesistä kiinnostuneet ihmiset alkaisivat kunnostaa niitä jalokalojen kodeiksi. Ja jos saisimme pois tuhannet turhat, käytöstä pois jääneet padot, vanhat vähän tuottavat vesivoimalat ja muut nousuesteet kuten väärin toteutetut tierummut, voisimme saada heikossa jamassa olevat vaelluskalakantamme uuteen nousuun. Se vaatisi toki myös rajoituksia kalastukseen esimerkiksi verkkokalastuksen osalta. Mutta yhdessä meillä on mahdollisuus saada aikaan muutoksia, ja yksilökin voi saada asioihin vauhtia. Longinoja on tästä erinomainen esimerkki.
Longinojan media-arkisto vuodelta 2019 löydät tästä ja vuodelta 2018 tästä.

Longinojan purotalkoot 2019Jälleen on aika talkoilla puroa paremmaksi paikaksi asua taimenille ja muille virtavesiasukeille asukeille. Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura (SKES) ry järjestää yhdessä Vaelluskala ry:n kanssa Malmilla virtaavalla Longinojalla kunnostustalkoot sunnuntaina 29.9.2019. klo 10.00 alkaen.

Longinoja on SKES:n pitkäaikaisin kunnostuskohde. Kiviaineksen talkoisiin tarjoaa Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Talkoissa mukana myös Malmin seutu siistiksi roskista -Facebook ryhmä keräämässä alueelta pois roskia.Puroa kunnostetaan jälleen syyskuussa, talkooinfot löydät tästä.