Hämeen PM-pilkki,

Lähde: 

Hämeen PM-kisa käytiin tänä vuonna Valkeakosken Mallasvedellä. Paikka oli itselleni etukäteen outo, kun en ollut siellä koskaan ennen pilkkinyt. Treenipäiviksi valikoitui lopulta kisaa edeltävät tiistai ja torstai. Tiistain reeni tosin oli vain kolmisen tuntia ja enemmänkin tuntuman ottamista kisaveteen.

Pohjatietoja kisavedestä korviini kantautui kuitenkin jonkin verran...pientä ahventa paljon ja monesti myös eri puolilla järveä eri syvyyksissä. Vanhoja kisatuloksia en muistanut mistään kaivella esiin, vaikka kuulemma tuolla Hämeen PM-kisa on pidetty aiemminkin. Myös jotain "suurin piirtein" aikaisempien kisojen voittopaikkoja kuulin seurakavereilta ja muiltakin.

Tiistaina kävin harjoittelemassa Heritynniemen alueella, kun kartalta katsottuna alue vaikutti mielenkiintoiselta. Pilkinnän aloitin värikoukulla, ja jo toisesta reiästä alkoi ahventa nousta kohtuullista tahtia. Tuolta alueelta löytyikin selkeä "kalapistealue", jossa sai jokaisesta reiästä kalaa, joistain rei'istä hyvinkin. Vettä tuossa oli nelisen metriä, vaikka olinkin hyvin lähellä rantaa ja rantakiviä. En kuitenkaan pitänyt tuota potentiaalisena kisapaikkana, tuntumani oli että tuosta voisi jonnekin 6-8 kiloon päästä jos saisi yksin pilkkiä. Muutamien satojen metrin lenkin kairailin monella alueella tuon paikan lisäksi, mutta kun yhtään kalaa ei muualta saanut niin sai viimeistään heittää hyvästit potentiaalisesta kisapaikasta.

Tostaina aloitin reenit muutama kilometri kisan lähtöpaikasta oikealle. Melko nopeasti löytyikin jo paikka, jota pidin potentiaalisena ehkä 8-10kg tulokseen saakka, mutta sekin sillä varauksella että yksin täytyisi päästä pilkkimään, kala oli niin pienellä alueella ja niin syvässä. Muutamalla reiällä 5-7m vesissä otti kyllä todella hyvin. Seassa oli myös pari 100g ahventa, eli ei ihan pelkkää pikkutirriä. Lähialueelta vaan ei taaskaan oikein varapaikkaa löytynyt, joten tuostakin paikasta vähän meni maku.
Seuraavaksi siirryin sitten niille pakoille, mistä oli ainakin aikaisemmissa kisoissa hyvin pärjätty. Aloitin pienen saaren kupeesta matalalta alueelta, ja kalaa löytyi erityisen hyvin matalasta 2-4m vedestä matalikon päältä. Parilla reiällä kalat ottivat hyvinkin hanakasti ja kokokin oli mukavaa 30-40g keskipainolta.

Paras kalantulo jäi kuitenkin näihin pariin reikään, vähän matkan päässä oli kyllä lisää kalaa, mutta tahti ei vakuuttanut ja alueella oli muutenkin jo ennestään pilkitty aika paljon reikien määrästä päätellen. Jatkoin matkaa ja kokeilin matkan varrelta nopeasti pari matalapaa paikkaa, mutta en saanut niistä kaloja, itse asiassa jostain syystä en toista matalikkoa edes löytänyt, vaikka kartan mukaan paikalla piti olla alle 6m vettä.

Siirryin seuraavalle matalikolle, ja aloin tekemään reikiä pakan reunasta 6m vedestä lähtien, ja siirryin kairaillen kohti matalikon matalimpaa aluetta. 4-5m vedessä osui muutama hyvä kalareikä, mutta valtaosa rei'istä oli kuitenkin kalattomia. Yksi pilkkijä käveli alueelle juurin kun olin pakan reunassa, ja Tomihan se sieltä käveli eli tuttuja oli. Tomin kanssa sitten kaksin teimme muutaman reiän mieheen tälle alueelle. Kun pääsin pakan päälle, alkoi tapahtua. Vettä oli jotain 2-3m ja jokaisesta reiästä nousi hyvää tahtia ahventa, ja kertavedolla ylös värikoukulla ja silmäpilkeillä. Kalan koko oli noin 20g ylipäätään koko alueella. Paras kala-alue tuntui olevan ehkä 30-40m pitkä.

Tuossa vaiheessa olin aika lailla selvillä, että tähän tulen myöskin kisassa. Tuo toinen paikka, josta sain parista reiästä hyvin kalaa kyllä myös mietitytti. Vaihtoväliä näillä paikoilla oli ehkä 700 metriä, joten siirtymä ei olisi kovin paha kisan aikanakaan jos siltä näyttäisi.

Lähdin kävelemään autolle päin ja kokeilin jonkun aikaa vielä rantavesiä isää odotellessani, joka aamun jälkeen treenaili eri suunnilla kuin minä. Yhdeltä alueelta 2m vesistä läheltä rantaa löysin kohtalaisesti kalaa, mutta niin vähän kuitenkin ettei se enää kisasuunnitelmiini vaikuttanut. Treenin perusteella arvioni oli, että kisan voittoon vaadittaisiin noin 11-12 kilon ahvenpussi, vaikka joidenkin mielestä saalistaso nousisi yli 13 kiloon...