Hämeen PM-pilkki Vanajavesi/Toijala,

Lähde: 

Hämeen PM-kisoihin treenasin tänä talvena kolmena päivänä: torstaina klo 8.40-13.45, perjantaina klo 8.30-14.30 ja lauantaina 12-16.30.  Eli kisa-alueen jäällä tuli vietettyä noin 15,5 tuntia ennen kisaa.

TORSTAI

Torstain treenin uhrasin noin 80-prosenttisesti isomman ahvenen etsimiseen hieman syvemmästä, pulkkaa ja kaikua käyttäen. Matalasta etsin pienempää kalaa ehkä 1,5 tuntia ja loppuaika meni yli 5m vesissä. Aloitusalueelta 3-4m vedestä löytyi pari ihan hyvää pikkuahvenreikää, mutta muuten oli niin tyystin tyhjää, ettei tuota voinut edes harkita kisa-alueeksi. Ahven nousi kuitenkin pohjasta varsin hyvin näillä rei'illä. Isä löysi vähän matkan päästä hyvän paikan josta tuli isompaakin ahventa sekaan. Päätin sen verran rauhoittaa tuota aluetta, että mennyt siihen itse kokeilemaan ollenkaan, vaan jatkoin kohti selkävesiä.

Jyrkästä penkasta löytyi aika nopeasti ahventa 9m vedestä, mutta koko oli surkean pientä. Seuraava paikka, selälle työntyvä alle 6m vedenalainen niemeke ei tarjonnut myöskään ihmeellisyyksiä. Yksi 100g ahven ensimmäisestä reiästä, ja muuten aivan tyhjää. Kävelin ehkä kilometrin verran seuraavalle alueelle, selällä oleva alle 10m pakka, jonka lähellä huomattavasti syvempää. Pakan päällä 7-8m vedessä ei kaloja näkynyt, mutta pakan reunassa 14m vedessä näkyi heti kaloja kaiussa. Jostain syystä en meinannut saada niitä kuitenkaan ottamaan. Hetken houkuttelun jälkeen sain kuitenkin n. 150g ahvenen, joten ajattelin kalojen olevan ahvenia. Muutamia reikiä tein alueelle lisää ja kalaa kyllä syvässä oli, mutta yhtään kalaa en ylös saanut. Niinpä hylkäsin tämänkin paikan potentiaalin ja jatkoin taas matkaa...

Saavuin selkäkivikon reunaan jyrkkään penkkaan. 7m vedessä kaiku piirsi 3-7m väliltä näytön aivan täyteen kaloja, jo ennen kun sain pilkkiä veteen...olisiko tässä paikka jättipottiin? Pilkki väliveteen ja heti pari ahventa ylös, kovin pieniä vain. Noh, kohta meni nyppimiseksi ja sain pari särkeä ylös. Taisi olla 90% särkiparvi kyseessä, ja tein lisää reikiä alueelle. Olisiko pari ahvenen tirriä tullut ja sen jälkeen etsin kalaa monesta paikasta ilman tulosta. Olin sen verran lähellä yhtä vanhaa kalapaikkaani, että käväisin rannassa kokeilemassa sen. Siellä oli nytkin kalaa ihan hyvin, mutta aika pienellä alueella. Kala oli pienehköä, mutta yksi 150g tuli sekaan. Ajattelin, että aivan varma 5-10kg paikka, mutta ei missään nimessä yli 10kg. Hylkäsin siis tuonkin paikan kisan osalta.

Aloin kävellä autolle päin ja matkan varrelta vielä koitin muutamia reikiä, mutta ei enää mitään havaintoja kaloista. Isä oli muutamia filekaloja saanut autopaikan läheltä, mutta ei sellaista tahtia tullut siitäkään mihin kisassa voisi mennä.

PERJANTAI

Ennakkoon varmimpien paikkojen kokeilua en tohtinut jättää viimeisen treenipäivän varaan, vaan kävin melko järjestelmällisesti paikkoja läpi, joissa tiesin joskus olleen kalaa. Pilkintä painottui 2-5m vesiin. Kaiku ja pulkka vaihtui potkukelkkaan. Aivan aamusta kokeilin vähän epätodennäköisempiä kalapaikkoja, eikä sieltä kyllä tullut kuin muutama 10g ahven. Seuraavaksi kokeilemaan paikkaa, johon meinasin mennä jo edellisessä piirin kisassa tuolla, mutta silloin tuli hölmöiltyä ja valittua väärin.

Ensimmäiset reiät olivat tällä alueella tyhjiä, mutta kun osuin sopivaan penkan reunaan 4m veteen otti ketjupilkkiin välittömästi kaksi n. 300g ahventa. Päätin olla rei'ittämättä paikkaa enempää, ja jatkoin matkaa yhtä kivikkoa kohti. Kivikolla oli jonkin verran pikkuahvenia, mutta varsin vaisulta tuntui paikka. Palasin takaisin päin ja kokeilin vielä yhden pienen pakan. Noh, pakkaa ei meinannut löytyä, mutta se löytyi lopulta noin 50m päästä mihin gps ohjasi...pakan reunassa oli ihan hyvin kaloja, mutta melko pientä.

Seuraavaksi kokeilin jonkun verran 2-5m vedestä selkäpakkoja, mutta niistä ei yksittäisiä ahvenia kummempaa löytynyt. Tutkin myös yhden montun pään, varjoisen lahdukan yms...mutta ei sitten merkkiäkään kaloista.

Menin vielä uudestaan kokeilemaan yhtä aluetta, josta en saanut kaloja...eikö siellä oikeasti ole kaloja? Tein reikiä ehkä 20 metrin päähän aamupäivän rei'istä, ja kalaahan alkoi nousta ja hyvää tahtia. Koko oli vaihtelevaa 20-150g. Kala oli vain niin pienessä pisteessä, että siihen ei osunut jos teki reiän vähänkin väärään linjaan/etäisyyteen rannasta. Pidin tuota kuitenkin todella varmana paikkana, kun sain kaloja hyvin kolmesta reiästä peräkkäin.

Sen verran oli vielä aikaa treenailla, että kävin parin kilometrin päässä kokeilemassa yhden ehkä varmimmista paikoista. Noh, ei ollut näköjään varma tänä talvena vaan hyvinkin kalaton. Vasta syvemmästä 5m vedestä alkoi ahventa nousta, mutta ei mitään hirmutahtia sieltäkään. Huvikseni ongin vähän aikaa (n. 50kpl) ahvenia ylös, samalla kun otin takin pois päältä kun piti vähän jäähdytellä. Kuuma se tuli tuossa potkutellessakin.

Ehdin vielä vähän aikaa treenata ennen pois lähtöä, ja muistin yhtäkkiä yhden pienen alueen, jossa oli myös joskus hyvin ahventa ja isompaakin. Ensimmäinen reikä tälle alueelle, ja heti 150g ahven ylös.

Muutaman reiän tein, ja kaikista paitsi yhdestä reiästä tuli sekakokoista ahventa hyvää tahtia. Kala tuntui olevan melko tarkalleen 2,5-3,5m vedessä. Tuon perusteella pidin paikkaa hyvin varmana paikkana kisaan, mutta ajattelin ettei siinä kala riittäisi kuin korkeintaan 1-2 tunniksi, kun oli kuitenkin pieni täsmäpaikka kyseessä.

LAUANTAI

Paikat alkoi perjantain jälkeen olla lähes 100% varmoja, mutta kokeilin muodon vuoksi vielä lauantaina muutamia uusia paikkoja. Muutamia selkäpakkoja, saaren rannan kivikoita ja vedenalaisia niemenkärkiä kävin läpi, mutta näistä ei juurikaan kalaa löytynyt.

Iltapäivällä siirsin auton toiselle puolelle kisa-aluetta, kun isä treenaili sillä puolella. Isompaa ahventa oli jonkun verran löytynyt, mutta ei kisapaikaksi asti. Menin itse vielä pariksi tunniksi treenaamaan oletettujen kisapaikkojeni läheisyyteen, ja löysin vielä kaksi pientä aluetta, joista tuli ahventa todella hyvin. Toinen paikka oli selkeämmin varapaikan varapaikka, kun siitä nousi pelkästään pientä ahventa.

Toinen paikka taas vaikutti niin hyvältä, että joutui jopa miettimään aloittaisiko koko kisan siitä. Kahdesta reiästä peräkkäin alkoi ahventa tulla hyvin "puhtaasti", ja kokokin oli kohdillaan: pari isointa n. 200g. Tuossa kohtaa oli mielenkiintoinen pohjanmuoto, eikä se näkynyt syvyyskartasta mitenkään. Tasainen reilu 3m syvyys jatkui aika kauas rannasta, kunnes se syveni yhtäkkiä reiluun 4 metriin. Isommat ahvenet olivat tässä penkassa.

Jonkun matkaa jatkoin vielä kairailua ja kalaa tuli melko tasaisesti, mutta yhtään kunnon reikää ei enää osunut kohdalle. Takaisin kohti autoa, ja isä oli viimeiset pari tuntia vain huvikseen onkinut filekalaa ylös, joista tosin jälkimmäinen tunti tyhjää. Pari isointa ahventa oli yli 500g.

Reenit päättyi lumisateeseen tuulen kera