Huone numero 11 on kolmen hengen huone, jossa parisänky + tavallinen sänky.

Lähde: 

Huone numero 11 on kolmen hengen huone, jossa parisänky + tavallinen sänky. Nimeltään huone on Vellamo. Vellamo on veen ehtoinen emäntä, Meren eukko ruokorinta.

Tarina kertoo, että kerran köyhä nuori mies kulki kylmänä talviaamuna kosken ohitse. Hän sai hieraista oikein kunnolla silmiään, kun näki, että jääkylmässä vedessä kylpee alaston nainen. Oudosta tilanteesta mies arvasi, että Vellamo se siinä porskuttelee. Hyvin kohteliaasti hän tervehti: "Hyvää huomenta, veden emäntä!"Siihen päättyi miehen köyhyys. Mikäli siis Lappean koskessa joskus törmäät alastomana porskuttelevaan naiseen, kannattaa häneen suhtautua suurella kunnioituksella. Tiedä vaikka olisi itse Vellamo kylpemässä! Joskus nuorempana hän on kuulemma ollut vähän huikentelevainenkin ja tarttunut leikillään kalamiesten koukkuihin, onpa joskus pyydellyt kalamiestä menemään kanssaan naimisiinkin.

(Lähteet: Mervi Koski: Suomalaisia Haltioita ja taruolentoja)

#lappeanlohi #kylmamaa #kylmäonkaunista #thewarmthofthearctic #tornionjoki #lappi #lapland #visitlapland #majoitus #accommodation #travelling #Finland #visitfinland #visitylläs #lohestus #kalastus #salmonfishing #fishing #snowmobile #snowmobiling #mytologiaķ