Ilmoilanselän kisat 4.2. + treeni

Lähde: 

 Treenipäivä:
Ilmoilan treenipäivän otin varsin rennosti, järvi kun alkaa olla sen verran tuttu kun tuonne tuli muutama vuosi sitten SM-kisoihin aika ahkerasti treenailtua. Etukäteen päätin, että pilkin sekä treenin että kisan ainoastaan värikoukkupilkeillä, enkä ottanut muita välineitä mukaan ollenkaan.Treenin muutama eka reikä oli tyhjä, mutta sitten matalasta kivikon reunasta nousi ahventa ihan hyvää tahtia monesta reiästä peräkkäin. Ahvenet sai hyvinkin yhdellä vedolla ylös. Sitten pari tyhjää reikää, jonka jälkeen taas kalaa oli joka reiällä. Kiersin koko keskikivikon ympäri, eikä yhtäkään tyhjää reikää tuolla kierroksella. Kalan koko oli pääasiassa hyvin pientä, mutta pari vähän isompaa osui sekaan.Yksi parempi kalapiste löytyi vielä matalasta 1,5-2m ja toinen piste syvemmästä 3m. Näissä ahven otti hyvinkin innokkaasti pilkkiin. Käväisin yhtä matalikkoa etsimässä, mutta ei tuo matala ainakaan siinä ollut, mihin gps näytti. Läheisen saaren rantaan tein muutamia reikiä, ja pikkukalaa oli sielläkin hyvin. Sen verran kokeilin välineitä, että näin mikä ero on nro 12 värikoukulla ja nro 14. Tietysti kala oli pientä 12 koukulle. Reilut 20 ahventa sain samasta reiästä tuolla isommalla koukulla, jonka jälkeen kokeilin mitä sen jälkeen 14 koukulla saa. Heti otti 2 ahventa, jonka jälkeen hiljeni. Aivan lopuksi kokeilin vielä uudesta paikasta, ja kalaa oli sielläkin kaikilla paitsi yhdellä reiällä. Yksi ihan viimeisistä rei'istä antoi 520g ahvenen 3m vedestä. 25g ahventa tuntui noin muuten olevan tuolla alueella ihan mukavasti. Treenissä sain yhteensä ahventa noin 7,5kg. Yhden reiän pilkin tyhjäksi ja muutamalla reiällä hetken testailin välineitä. Treenissä oli testissä 6kpl erilaisia koukkuja, ja ainoa selkeä havainto oli että räikein koukku toimi huonoiten.
Kisapäivä
Kisa-aika oli siis 10-14, menoaika 45min ja paluu 30min. Keli oli aurinkoinen ja hieman tuulinen. Jäällä oli pieniä lumikasautumia, mutta muuten oli lumetonta. Ei ehkä optimaalisin olosuhde tuonne. Jäätä noin 20-25cm.Aamulla sai rauhassa kävellä kalapaikoille. Aloitin isolta matalikolta kohdasta, joka treenissä tuntui varmimmalta. Alueelle tuli monta muutakin kisailijaa, vaikka väkeä nyt kisassa ei juurikaan ollut. Sääli sinänsä, sillä Ilmoilanselkä on nykyään erittäin kalaisa kisapaikka. Aivan toista kuin ennen SM-kisoja. Vettä oli aloituspaikallani kolmisen metriä. Heti ekasta reiästä alkoi ahventa nousta, joskaan tahti ei ollut sellainen kuin mitä olin ehkä ajatellut. Muutamien pikkuahvenien jälkeen iski hauki, joka ei suostunut väkäsettömästä kolmihaarasta irtoamaan vaikka vähän koitin ravistella. Niimpä pienen uittelun jälkeen hauki ylös, ja pilkki takaisin veteen. Tosin eri pilkki, sillä vaihdoin varmuuden vuoksi vapaa, kun ajattelin että hauki saattoi nirhaista siimaa.Hauesta huolimatta reiästä tuli vielä kaloja. Muutaman perusahvenen jälkeen tälläsi hieman voimakkaammin, ja ylös nousi n. 400g ahven. Vielä muutamia pikkuahvenia tuon jälkeen, kunnes reikä hiljeni ja kohti seuraavaa. Oikeastaan kaikki 5-6 ekaa reikää olivat hyvin samankaltaisia, vaikka bonarikaloja ei enää noussutkaan. Kaikista sai sen 30-65 ahventa, mutta tahti ei ollut ihan sitä toivottua, vaan aika ison osan kaloista sai erikseen härnätä ottamaan. Kun muita kisaajia alkoi tulla lähemmäs, alkoi itselläkin tulla myös hutireikiä, vaikka sainkin vielä pari yli 30 ahvenen reikää. Kisaa oli vielä vajaa tunti jäljellä, ja kalantulon selvästi hiivuttua piti tehdä päätöksiä. Kaksi varapaikkaa oli ja molemmat olivat eri suunnassa. Kolmas vaihtoehto oli jäädä lähialueelle, mutta sitä en halunnut tehdä, sillä varapaikkoihin oli niin lyhyt matka, eikä kummallakaan ollut yhtäkään kisaajaa. Siirryin lähtörantaa kohti olevalle varapaikalle, ihan sen takia että ainakin ehtisi pilkkimään ihan loppuun asti, sillä tuosta ehtisi hyvin puolessa tunnissa. Paikan vaihdon jälkeen alku oli kuitenkin katastrofi. Alue, joka edellispäivänä antoi hyvää tahtia ahvenia lähes joka reiästä oli aivan kuollut. 5-6 tyhjää reikää peräkkäin, ja pari tyhjää lisää kun koitin vähän etsiä mihin kalat olisivat siirtyneet.

Reilun sata metriä siirryttyäni osui kuitenkin reikä kohdalleen, ja sain 45 ahventa samasta reiästä, kunnes hiljeni. Seuraava reikä olikin päivän viimeinen ja samalla paras reikä. Ahven otti selvästi äkäisemmin kiinni tuolla reiällä kuin missään koko päivänä. 75 ahventa kerkesin tuosta reiästä saamaan, ja kesken syönnin punnitukseen. Pikkuahventen lisäksi sain tuosta reiästä pari bonaria 200g+ ja 150g+.Kokonaissaalis oli 581 ahventa ja 12780g, mikä riitti voittoon tiukassa grammakilpailussa. Tämä kisa ratkesi käytännössä vasta viimeisen minuutin aikana. Muuten tulostaso oli mielestäni vähän heikompi kuin ajattelin, kun kaikki muut jäivät alle 10 kilon.
Tulokset:Nuoret
1. Aarni Mäkinen 550
2. Juhani Ahtiainen 85

Naiset
1. Hannele Kivelä 35

Miehet
1. Atte Mustalahti 12780
2. Jyri Korkeila 12715
3. Teemu Saarinen 9900
4. Lassi Siivonen 9630
5. Juha Kokkola 9420
6. Ahti Leppänen 9270
7. Kalle Lehto 7870
8. Martti Virtanen 5780
9. Nico Väyrynen 5740
10. Jouni Saarinen 3855
11. Henri Mäkinen 3600
12. Ila Korkonen 2185
13. Samu Mäkinen 1225
14. Aki Ovaska 365
15. Harri Ahtiainen 230