Isälle jäähyväiset ja upeita onnistumisia pitkin vuotta
Lähde:
Kiitos ystäville menneestä vuodesta.
Vuosi 2022 meni pitkälti joulukuussa pois nukkuneen isämme Matin hautajais- ja perintöasioita hoitaessa.
Niiden välissä onnistuin saamaan suurkalalistalle lajit: kuore 105 g, säyne 1,880 kg, suutari 1,620 kg ja turpa 1,680 kg ja ahven 1,070 kg. Suurkaloja on nyt minulla listalla 12 kpl, Suurkalarekisteröintien HALL OF FAME -listalla Pauli Varsilalla ja Juha Ojaharjulla on huikeat 17 kpl eri suurkalalajia.
Markku kutsui meidän säynejahtiin Vaasaan huhtikuun lopussa.
Eri kalalajeja sain vuoden aikana 32 suusta koukutettua ja 3 käsin tai haavilla. Lukumäärä piti sisällä kaksi uutta elämänpistettä. Vuosittaisen lajikertymän näkee Fongausarkistosta, tutustu listaukseen tästä.
Alkuvuonna juoksin kotivesillä suurahvenen perässä. Timi siinä onnistui saamaan komean 1,140 kg möllin. Itselle samasta paikasta nousi vain 860 g kala, isoja kyllä oli tarjolla, mutta ne jäivät odottamaan tulevaa talvea.
Komea pullukka oli Timin saama ahven.
Tammikuussa vedettiin Timin kanssa historian ensimmäinen Pilkki 12 -kilpailu läpi, jonka viimeiset tunnit taisteltiin tietämme halki lumimyrskyn taistellen sinnikkäästi kilpailun viimehetkiin asti. Pilkki 12 ja Pilkkikuu -tarinat voit lukea tästä.
Käytiin treenaamassa mateen kalastusta ja saalista nousi.
Kirjoitin myös elämäni ensimmäisen muistokirjoituksen joka julkaistiin Helsingin Sanomien Muistot palvelussa sekä painetussa lehdessä. Muistokirjoituksen voi lukea tästä.Kuva: Maaret Ahlsved
Isämme siunauspäivänä 24.2.2022 Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan ja tätä taistelua olemme joutuneet seuraamaan koko vuoden. Onneksi Ukraina saa apua muilta mailta ja taistelu vapaan Ukrainan puolesta käy kiivaana.
Luotiliivit päällä avustustarvikkeita niitä tarvitseville.
Ystävistäni T ja M toimittavat ja keräävät hätäapua sodasta kärsiville paikallisille ja tuovat myös ihmisiä suomeen turvaan.
Slava Urkaini - Herojam Slava!
Kuoreparvien joukosta nousi suurkala mitat täyttävä yksilö.
Kuorejahdissa kävimme Timin kanssa pidemmällä, vaikka suurkalan voisi saada myös kotivesiltä. Retki tuli tarpeeseen. Olin viikolla laskenut isämme uurnan maan uumeniin ja hengähdys tuli tarpeeseen. Tämä reissu oli juuri sitä mitä kaipasin. Hermot lepäsi, sen voi lukea rivien välistä tästä tarinasta."Ystävä, luonto, kalastus ja hetki olla. Kotiin palatessa muistin, että tänään isäni kuolinilmoitus oli julkaistu Helsingin Sanomissa. Elämäni ensimmäinen jonka kirjoitin."Huhti-toukokuun vaihteessa toteutettiin pitkään kalenterissa siirretty säyneen kalastusreissu Vaasaan. Mukava oli sopia tapaaminen myös Jeren ja Teemun kanssa ja hetki kalastaa yhdessä täysin tuntemattomissa vesissä. Kiva oli tavata Jere ja Teemu heidän kotivesilläVarsinaisella reissulla saimme nauttia Markku Rourun opastuksesta ja pääsimme majoittumaan hänen mökilleen. Suurkaloja nousi reippaasti jokaiselle mukana olleelle, tarinan voi lukea tästä.Helsingin Kalamaraton 2022 voittajat. Kuva: Skes ry
Toukokuussa napattiin Helsingin Kalamaratonissa voitto 29 lajilla. Voitto oli tiimimme kisahistorian viides ja Helsingin toinen. Kisassa saatu kultamitalini koristaa Jeren seinää muiden hienojen muistojen seurana. Urpoerämies Production teki videon Kalamaratonista, fiilistele tästä kisaläpi heidän matkassa.
Suomen jääkiekko maajoukkuekin voitti MM-kultaa samanlaisen trillerin jälkeen sunnuntaina 29.5.2022! Näihin hetkiin voi palata tästä.
Kotivesiltä nousi kymmenenneksi suurkalaksi komea suutari.
Kesäkuussa ostin käytettynä parttiongen ja Onkitukun Tom Sirviön vinkkien ja ongen kuminauhan vaihdon jälkeen oli aika käydä sitä testaamassa. Suuntasimme Timin kanssa tutulle suutarijärvelle ja sieltä se suurkala toisella käyntikerralla nousi listalle. Suurkalasuutarin jahdin tarina löytyy tästä.
Treeneissä ja kisassa nousi todella upeita kaloja.
Heinäkuussa osallistuttiin jälleen Timin kanssa Onki 24 kilpailuun ja suuntasimme pidemmän taipaleen taakse yrittämään suurkaloja kilpailun pistekaloiksi. Hauska reissu, joka päätyi lopulta sulkavaongelle Karstulaan. Suurkalat jäi saamatta, mutta lahna saatiin kisakorttiamme täydentämään.
Biologi, museomestari, fongari ja vedenalaiskuvaaja.
Heinäkuun lopulla kävin rakkaan Kalamaraton -kilpakumppanin OV:n mökillä Ruokolahdella yrittämässä suurahventa. Lopputuloksena suurin ahven nousi minulle ja painoa hivenen yli 530 g. Parasta antia oli monen tunnin saunareissu, kylmä olut ja juttelu pimenevässä heinäkuisessa illassa Kalamaratonista.Upea jigittelykeli auringonlaskun aikaanVuosi toi mukanaan Suomen lajilistalle kaksi uutta vieraslajia. Kalamaratonissa Janne Lampinen onnistui pyydystämään Helsingistä putkisierraintokon ja Niko Satto löysi Länsi-Suomesta rohmutokon. Kun putkisieraintokon saa käteen on se helppo tunnistaa ulkomuodosta.
Kävin näitä molempia lajeja kalastamassa ja lopulta myös molemmat sain napattua elämänpistelistalle. Näiden kahden uuden tulokkaan lisäksi toimitin Kotkan Maretariumiin myös siloneuloja, mustatokkoja ja piikkikampeloita.
Turvan kalastaminen on ehdottomia suosikkejani.
Elokuussa otin Nemon kanssa päivän kahdenkeskiselle retkelle ja suuntasin turpajahtiin. Pitkin päivää tuli vain tärppejä, kunnes paikan vaihdon jälkeen pääsin reilun 10 metrin päästä kokemaan suurkalaturvan tärpin. Tuo nakkiin napannut kala jäi kiinni ja oli samalla yhdestoista suurkalani.
Hetki ennen kisastarttia
Piipahdin syyskuussa myös ensimmäisen kerran Longinojalla sitten kevään erään tv-ohjelman kuvauksissa. Yritin tästä kieltäytyä, mutta tuottaja ei antanut periksi, joten huulta purren vedin kuvaukset läpi. Tästä kuullaan lähivuosina lisää, ei tästä sen enempää.
Ahdisti ja kyynel vierähti poskelle Saunankosken sillalla istuskellessa.
Justus, Miika ja Henri oli Lajikalastuksen SM-2022 voittajakolmikko.
Syyskuu Lajikalastuksen SM-kisat Helsingin Vuosaaressa oli kauan odotettu uudistus. Uudet kalavedet saivat treenaamaan ja kävin kisa-alueella useasti tekemässä lyhyempiä retkiä pojan kanssa. Lopputuloksena kisassa sain ainoana pasurin sekä lahnan sijoittuen lopulta 11-lajilla viidenneksi.
Kisa-alue oli huikea ja toivottavasti jatkossa kilpailu käydään ainakin muutaman vuoden ajan Vuosaaren rannoilla. Kisapäiväkirjan voi lukea tästä.
Kävin myös Kalastajan maailman Oton kanssa kalastamassa lajeja Maretariumiin, tuosta retkestä löytyy Oton kanavalta video. Katso video tästä.
Huikea ilta fongailun merkeissä.
Lokakuun alussa lähdettiin tutustumaan tiedossa olevaan suursärkijärveen Timin kanssa. Reissun yksi tavoite oli etsiä kalapaikkoja mahdolliseksi Onki 24 kohteeksi ensi vuodelle. Saalis koko päivän kalareissulla oli KOLME särkeä joista suurin painoi hieman yli 200 g.
Lokakuun puolessa välissä Jere oli isänsä Teemun kanssa tekemässä pätkää Yle Galaxiin fongauksesta, eli lajikalastuksesta. Galaxin tuottaja Julia pyysi minua mukaan jaksoon aikaisemmin ja olimmekin Viivi testaa -sarjan kuvauksissa Nemon kanssa Helsingissä. Tuosta retkestä löytyy juttu tästä ja jakson voit katsoa tästä.
Marraskuussa käytiin Timin kanssa yrittämässä siikaa Pyhtään Ahvenkoskella. Lopputulos tärpitön päivä, mutta paljon tuli tietoa tästä kalapaikasta, kiitos vinkkejä kertoneiden ystävällisten kalastajien.
Ohjeet Ahvenkosken alueen sääntöihin ja vinkkeihin löydät tästä ja Korkeakosken tästä.
Joulukuu - Jääkausi avattu itsenäisyyspäivänäKalakaveri kasvaa kovaa vauhtia
Itsenäisyyspäivänä juhlistimme rakasta kotimaatamme Kirkkonummella. Matala järvi oli saanut jääpeitteen ja Sampan ja hänen kaverinsa seurassa vietimme päivän ismete-kalastamassa haukia. Herra J oli odottanut reissua jo edellisestä illasta lähtien, jolloin laitoimme välineet kuntoon ja sama meno jatkui aamulla. Retkijakkara selässä lähdön odottaminen oli pienelle miehelle suuri juttu.
Hyvin jaksoi viisivuotias poika juosta vipalta toiselle tärppien tultua ja harmitus meidän saaliittomasta reissustamme oli vain muisto, kun silmät painuivat kotimatkalla kiinni. Tästä on upea jatkaa jääkalastuskautta 2022–2023.
770 g Timin nappaama ahven dokumentoitavana.
Ahvenkausi alkoi 18.12.2022 Timin kanssa tutulla suurahvenjärvellä. Jään paksuus reilu 10 cm, jonka päällä märkää lunta noin 10 cm. Vietimme päivän kalassa ja ensimmäisen tunnin aikana Timin saama 770 g / 39 cm ahven jäi päivän suurimmaksi. Minun päivän suurin oli joku 150 g joka päätyi vaimolle muutaman muun ahvenen kanssa ruoaksi.
Sieltä se suurkala nousi! Tusina kasassa.
22.12.2022 tein reissun ahvenjärvelle koska tiesin jäiden kestävän. Tämä kannatti, uusi ahven ennätys kirjataan nyt lukemiin 1070g ja 42 cm. Retkellä oli mahdollisuus kolmeen suureen kalaan, mutta nyt ei ollut kuin kerran tähdet kohdalla. Lue suurahvenen pyyntiretki tästä.
Suurkalajahti on nyt edennyt suunnitellusti. Kahtena viimeisenä vuotena on noussut viisi suurkalaa, ja tahti on se mitä olen suunnitellut.
Kuore, säyne, suutari, turpa ja ahven 2022 uudet suurkalat listalle.
Kalojen saanti vaikenee sitä mukaan, kun lajilista pienenee, tuleva talvikausi lähdetään jahtaamaan haukea, särkeä ja madetta. Jos unelmat on tehty toteuttavaksi voi kevättalvella kutsua pohjoisen harjuksen- ja siianpilkintä.
26.12.2022 laitoin duunihommina Happyangler.fi, Happyangler.se ja Happyangler.com Välipäiväale -kampanjan päälle ja lähetin klubimailin. Auringon noustua lähdettiin harjoittelemaan jätkän kanssa pilkinnän alkeita. Nopeasti kävi pojalle selville, että veden ja jäähileen yhdistelmästä saa soppaa, joten sain keskittyä itse pilkkimiseen.
Toinen kilon ylitys
Päivän ensimmäinen ja ainoa kalakaiku, ensimmäinen ja viimeinen tärppi ja ylös noussut kala oli tämä kuvassa näkyvä elämäni toinen kilon ylitys.
Tiesitkö, että vaskikaloja on noussut Helsingissä 11 kpl kisahistorian aikana?
Vuoden aikana uudistin blogini ulkoasun ja panostin sisällön helpompaan selaamiseen. Loin sivuosiot lajikalastukselle ja vinkeille, suurkaloille, Kalamaraton tilastoille ja tiimimme esittelylle.
Keräsin eri lähteistä ja omista arkistoista kaikkien Kalamaraton kilpailuiden tulokset ja lajilistat ja sain niistä koottua Google Sheets -taulukkoon lähes täydelliset tilastot. Siirry tilastoihin tästä.
https://www.jk-rigshop.fi/ voit tilata Kettukankaan tekemiä kalastustarvikkeita. Kuva: Jari Kettukangas
Panostin vuoden aikana blogissa enemmän opettavan sisällön kirjoittamiseen ja visuaalisesti selkeiden ohjekuvien tekoon. Haluan jakaa tietotaitoani uusille innokkaille kalastajille sekä suurkalojen jahtaajille. Vinkit ovatkin nousseet selvästi luetuimmiksi sisällöiksi. Pistin myös ulkoasua uusiksi ja tein vihdoin pitkään
Jari tietää mistä puhuu kun kyse on petokalojen täkyonginnasta. Kuva: Jari Kettukangas
Valmistamani täkykalastus tuotteet ovat optimoitu toimimaan juuri kuten pitää tuhansien vesillä vietettyjen tuntien perusteella. Materiaaleiksi ja erilaisiksi komponenteiksi ovat valikoituneet vain käytännössä toimivat ratkaisut. -Jari Kettukangas
Selkeät ohjekuvat helpottaa asioiden ymmärtämistä.Kirjoitin kalastusvinkkejä syöteistä ja mäskäyksestä, pohja- ja koho-ongintaan, sain jälkimmäiseen täkyonginnasta hyvää sisältöä Jari Kettukankaalta. Blogissa vuoden luetuimmaksi tekstiksi nousi yllättäen 3500 lukukerralla teksti meidän uusimmasta vieraslajistamme ja sen onkimisreissusta: Rohmutokko on saapunut! – Uhka kotimaan kalavesille? Toiseksi luetuin on lajitunnistukseen liittyvä: Näin tunnistat sorvan ja säyneen - Mikä kala tämä on? Tälle tunnistuspostaukselle lukukertoja kertyi reilut 3200.Kaksi edellä mainittua sijoittuu myös blogin kautta-aikojen luetuimpien listoilla sijoittuen 2. ja 3. Kärkipaikkaa pitää edelleen: Ismete kalastus - Lue ohjeet ja vinkit.Vuoteeni mahtui isämme siunaus ja uurnan hautaan lasku, Kalamaraton voitto ja viisi uutta suurkalaa lajilistalle ja pääsin niiden myötä Suurkalastajien HALL OF FAME kymppikerhoon.
Upeita hetkiä rannoilla kera ystävien ja kalakavereiden.
Uusi etusivun kansikuva kuului myös uudistuksiin.
Kaikki reissut, kun pistää listalle on niitä 73 kappaletta. Näistä reissuista olen ollut koko yön pois kotoa vain kuudella kertaa ja suurin osa on sellaisia, joissa olen käynyt kotiseudulla pilkillä tai iltaongella. Useat ovat myös yökeikkoja joilla olen käynyt etsimässä Kalamaratoniin uusia kalapaikkoja tai varmistamassa vanhat lajien esiintymispaikat. Kalareissuja vuoden jokaisella viikolla vain 1,4 kpl.
Mitä tuo vuosi 2023 mukanaan? Ensimmäisenä kilpailuna heti tammi-helmikuun vaihteessa siintää Pilkki 12.
Vuoden retkikuvia voit katsella tästä.
Lisää uusi kommentti