Juttu 1/11. Miten tehdään harrastuksesta ammatti?

Lähde: 

Miten tehdään harrastuksesta ammatti? Alalla olevat sanovat, että parasta on “se että saa olla ulkona vesillä ja puuhata kalastuksen parissa”. Opiskelu kestää 2-3 vuotta ja haku on käytännössä päällä koko ajan. Opiskelun tavoitteena voi olla esim. kalastusopas, ammattikalastaja tai kalanjalostaja. Ehkäpä samaan aikaan kaikkea niistä! Katso kuvat ja lue lisää ammateista.


Ylivoimaisesti paras tapa päästä kalastusopasalalle on harjoittelu alan yrityksissä, koska opastustyötä ei voi oppia kuin tekemällä. Livian kalastusopintoihin kuuluu opastuksen ”treenaaminen” oppilaitoksen kalustolla. Samalla harjoitellaan rutiineja ja käytäntöjä, joita kalastusopasammattiin kuuluu. Oppilailla on siten hyvät valmiudet aloittaa opastuksen harjoittelu. 


Mikael Sarelin on Livian kalastusopastuksesta vastaava opettaja. Hän on itse sivutoiminen kalastusopas ja hoitaa tunnetun kalastusmerkin Westinin myyntiä Suomessa. Monet alalla olevat kalastusoppaat toimivat opasammattinsa rinnalla myös muissa kalastustöissä alan sesonkiluonteisuuden vuoksi. Jotkut myyvät kalastusvälineitä, kirjoittavat alan lehtiin tai tarjoavat catering-palveluita. Osa työskentelee sivutoimisesti muissa kuin kalastusammateissa. 


Tämä on Paraisten edustalla oleva pieni saari, jossa opiskelijat harjoittelevat muun muassa retkiruokailuiden järjestämistä. Evästauko on yksi opastetun kalastusretken kohokohdista. Aktiivisesti kalastusta harrastavat asiakkaat saattavat jättää sen väliin, mutta keskimääräiselle asiakkaalle tauko on tärkeä. Moni kalastusopas tarjoaa nokipannukahvit ja nuotiolla paistetut makkarat sekä muuta helposti retkellä tarjottavaa evästä. Alalla on myös paljon ruokaan panostavia oppaita, kuten Roope Rehbinder ja Tero Ruoho, joiden palvelukonseptiin kuuluu tasokas ruokailu. 


Tältä näyttää Livian alue Paraisilla, meren äärellä. Koulutustilojen yhteydessä on kalanviljelylaitos ja kalankäsittelytilat. Etuoikealla näkyy asuntola ja sen vieressä ruokala. Riippuen opinnoista asuminen ja ruokailu on ilmaista tai maksullista. 


Hauki on yksi kalastusmatkailun tärkeimmistä kohdekaloista. Livian lähivedet, Paraisten kaislikot, ovat tunnettuja haukivesiä, joissa kalastusoppaaksi opiskelevat harjoittelevat tulevaa uraansa varten omatoimisesti ja ohjatusti. Päinvastoin kuin monesti luullaan, koulutus ei ole keskittynyt itse kalastamisen opetteluun, vaan Liviassa opiskellaan koko toimialaa aina asiakaspalvelusta kalabiologiaan.  


Yksi Merikalastajat-sarjan henkilöistä on Kari Lossi, joka opiskeli Paraisilla (nykyisessä Liviassa) iktyonomiksi reilut 20 vuotta sitten. Ennen kalaopasuraa hän työskenteli Apetit Kala Oy:n palveluksessa kalakaupan alalla ja kalatalousasiantuntijana Kymenlaaksossa. Nykyisin kalastusmatkailu Porvoon merialueella ja Kymijoella työllistää hänet ympäri vuoden. Sivutuloa hän hankkii viehevalmistuksella tekemällä Kalossi-nimisiä lohivaappuja.

Kuvassa oikealla Kari Lossi, keskellä ammattikalastaja Tanja Åkerfelt ja vasemmalla Merikalastajat-sarjan juontaja Peltsi Peltola.

Tutustu Livian kalastusopasopintoihin: https://www.livia.fi/koulutustarjonta/kalatalouden-ammattitutkinto-kalastusopastuksen-osaamisala

Lue sarjan muut jutut:
Merikalastajat juttusarja 2/11.

******
Juttusarja 1/11. Harrastuksesta ammatti? Merikalastajat-sarjassa selvitetään, miten kalastusammattiin voi opiskella ja millaista on alalla toimivan henkilön arkityö. Sarjassa käydään vierailuilla opiskelupaikoissa, ja lisäksi syvennytään kalastuselinkeinoihin, kun kaksi kalastusopasta ja kaksi ammattikalastajaa vievät toisensa tutustumaan työpäiväänsä. Sarjan videot julkaistaan Merikalastajat -Facebook sivulla.