Juttu 5/11. Toukokuun loppu on saalisvarma ajankohta hauelle.

Lähde: 

Toukokuun loppu on yksi saalisvarmimmista ajankohdista hauelle. Kalastusoppaiden kiireisimmät viikot osuvat toukokuun puolivälistä juhannukseen asti, kun suomalaiset yritykset pitävät edustustilaisuuksia ja virkistyspäiviä. Peltsi pitelee käsissään noin viiden kilon haukea, joka ei ole lainkaan harvinainen saalis tähän aikaan vuodesta. Ahkerasti vesillä olevien oppaiden veneeseen nousee muutama yli 10 kg hauki vuodessa. Karin asiakkaalleen suurin saama hauki on 11,7kg. Peltsin oma ennätys on 10,3 kg.

Kalastusopastoiminnassa tarvitaan vedenomistajan lupa tai ELY-keskuksen myöntämä opaslupa, joka oikeuttaa kuuden asiakkaan viemistä kalastamaan yhtä aikaa. ELY-keskuksen luvan lisäksi jokainen asiakas tarvitsee vielä oman lupansa eli valtion kalastonhoitomaksu tulee olla maksettu. Tässä Kari opastaa Peltsiä ja Tanjaa Pikku-Pernajan lahdella, Porvoon saariston tuntumassa.

Porvoolaisen kalastusoppaan Kari Lossin päätoimialue on Porvoon saaristossa ja Kymijoella. Hän viettää kalastuksen parissa 150 päivää vuodessa. Koulutukseltaan hän on iktyonomi ja työskennellyt aikaisemmin kalakaupanalalla. Vuoden kalastusoppaaksi hänet on valittu 2014. Opastyön ohella Kari valmistaa Kymijoelle suunniteltuja uistimia, Kalossi-vaappuja.

Tyypillinen kalastusoppaan vene on noin kuuden metrin pituinen ja siihen mahtuu oppaan lisäksi viisi henkilöä. Tämä on Kari Lossin vene, jossa on lisävarusteena edessä keulamoottori, jonka avulla liikutaan kalastuspaikalla. Se ei pidä ääntä eikä se savuta, minkä ansiosta kalastus on entistä miellyttävämpää. Veneen takaosassa moottorin vieressä on matalavesiankkuri (musta tolppa). Se on hydraulisesti toimiva "jalka", joka laskeutuu nappia painamalla pohjaan ja pitää veneen paikoillaan. Sitä voidaan käyttää 3-4 m syvyisissä paikoissa.

Kalastusopastoiminnassa veneen tulee olla vuokravenekatsastettu ja kuskilla pitää olla vuokraveneenkuljettajan pätevyys. Lisäksi tarvitaan hygieniapassi, koska kalastusretkeen kuuluu olennaisena osana evästauko. Lisäksi oppaalla tulee olla voimassa oleva ensiapu 2. -kortti. Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta kalastusopaskoulutuksissa saa valmiudet näihin tarpeisiin.

Oikealla sipoolainen ammattikalastaja Tanja Åkerfelt ja vasemmalla Peltsi Peltola, Merikalastajat-videosarjan juontaja. Tämä oli Tanjan ensimmäinen virvelillä saatu kala. Merikalastajat sarjan kolmannessa jaksossa Kari vie kalastamaan ammattikalastaja Tanja Åkerfeltin ja Peltsi Peltolan Pellingin vesille.

Kalastusammatteihin voi kouluttautua:
Liviassa Paraisilla
Salpauksessa Asikkalassa

Lue sarjan muut jutut:
Merikalastajat juttu 1/11.
Merikalastajat juttu 2/11.
Merikalastajat juttu 3/11.
Merikalastajat juttu 4/11.

******
Juttusarja 5/11. Harrastuksesta ammatti? Merikalastajat-sarjassa selvitetään, miten kalastusammattiin voi opiskella ja millaista on alalla toimivan henkilön arkityö. Sarjassa käydään vierailuilla opiskelupaikoissa, ja lisäksi syvennytään kalastuselinkeinoihin, kun kaksi kalastusopasta ja kaksi ammattikalastajaa vievät toisensa tutustumaan työpäiväänsä. Sarjan videot julkaistaan Merikalastajat -Facebook sivulla.