Juttu 6/11. Kari Lossin valmistamia lohivaappuja.

Lähde: 


Kari Lossin valmistamia lohivaappuja. Niistä syntyy pieni osa vuoden ansioista ja ne ovat myös opastuksessa tarvittavia ”työkaluja” Kymijoen lohensouturetkillä. Itse valmistetut vieheet tuovat uskottavuutta kalastusoppaan toiminnalle.

Tämä on Kymijoen Ykköspooli-niminen kalastusalue, joka on kotkalaisten kalastusmatkailuyritysten yhteiskäytössä. Yksi tärkeä yksityiskohta on joen keskelle ulottuva laituri, josta pystyy useita henkilöitä kalastamaan samaan aikaan. Laiturin alavirran puolella, eli vasemmalla, on laaja alue, joka sopii lohensoutuun. Ykköspooli on Etelä-Suomen saalisvarmin paikka saada lohi siiman päähän ja sen ansiosta se on yksi suosituimmista yrityskalastuspaikoista. Alueen päivän hinta on noin 1000 euroa ja se on varattavissa vain yhdelle ryhmälle kerrallaan. 
 
Vain “Privaatti-paikkojen” avulla opas voi taata asiakkailleen halutut heittopaikat ja saada siten tarjottua laadukkaan kalastuspalvelun. Tämä puolestaan mahdollistaa riittävän laskutuksen kannattavan liiketoiminnan pyörittämiseen. Tämä korostuu etenkin jokikalastuksessa, koska siellä on heitto- ja soutupaikkojen määrä on rajallinen.

Karin valmistamia Kalossi-nimisiä lohivaappuja.

Kari Lossin kalastusmatkailu on keskittynyt Porvoon merialueelle ja Kymijoelle. Tämä kuva on Siikakosken haaran Ykköspoolilta. Kari Lossilla syksyn lohenkalastussesonki menee osittain päällekkäin merellä tapahtuvan kalastuksen kanssa ja sen vuoksi hänellä on verkostossa useita kalastusoppaita, joiden kanssa kiivas sesonki saadaan toteutettua. Verkostoyhteistyö on edellytys päätoimiselle kalastusmatkailulle, jotta toiminnasta saadaan rakennettua riittävän laaja. Verkostoihin kuuluu muiden kalastusoppaiden lisäksi catering-yrityksiä, majoitus- ja kokouspalvelupaikkoja sekä kuljetusyrityksiä. Lisäksi osa oppaista on myös rakentanut myyntiverkoston matkatoimistojen kanssa ja solmineet yhteistyösopimuksia kalastusvälinetukkureiden ja venevalmistajien kanssa.

Tämä kuva on Ykköspoolin laiturilta, jossa Kari käy läpi kaluston ennen asiakkaiden saapumista. Yleisiin rutiineihin kuuluu siimojen ja solmujen tarkistaminen. Asiakkaiden saavuttua paikalle, tarjotaan kahvit ja syötävää. 
 
Retken alussa oppaat kertovat turvallisuusohjeet. Kalastusopastus luetaan ohjelmapalveluihin ja siksi yrityksen on laadittava turvallisuussuunnitelma. Se käsittää mm. luettelon riskitilanteista ja hätätilanneohjeet. Turvallisuusasiakirjat tulee lähettää toimialueen terveystarkastajalle.
 
Yleinen tapa on aloittaa kalastus usealla eri värisellä ja tyyppisellä vieheellä, joita vaihdetaan päivän aikana sen mukaan, mihin on ollut menestystä.

Ammattikalastaja Tanja Åkerfelt sai ensimmäisen virvelikalan koskaan Karin järjestämällä kalastusmatkalla! Peltsi veti päivän suurimman! Merikalastajat-sarjan jakso kalastusopas Kari Lossin kanssa Facebook-sivulla tässä.

Kalastusammatteihin voi kouluttautua:
Liviassa Paraisilla
Salpauksessa Asikkalassa

Lue sarjan muut jutut:
Merikalastajat juttu 1/11.
Merikalastajat juttu 2/11.
Merikalastajat juttu 3/11.
Merikalastajat juttu 4/11.
Merikalastajat juttu 5/11.

******
Juttusarja 6/11. Harrastuksesta ammatti? Merikalastajat-sarjassa selvitetään, miten kalastusammattiin voi opiskella ja millaista on alalla toimivan henkilön arkityö. Sarjassa käydään vierailuilla opiskelupaikoissa, ja lisäksi syvennytään kalastuselinkeinoihin, kun kaksi kalastusopasta ja kaksi ammattikalastajaa vievät toisensa tutustumaan työpäiväänsä. Sarjan videot julkaistaan Merikalastajat -Facebook sivulla.