Juttu 8/11. Tanja Åkerfelt on osallistunut Helsingin Silakkamarkkinoille 12 kertaa.

Lähde: 

Silakkamarkkinat ovat kalastajalle niin suuri työponnistus, että mukaan myyntitapahtumaan tarvitaan lisäkäsiä. Valmistautuminen kestää pari viikkoa ja itse markkinat viikon. Kuvassa vasemmalla Tanjan ystävä Annika ja keskellä Tanja sekä oikealla sisko Åsa.

Alunperin Silakkamarkkinoille tultiin ravinnonhaun merkeissä, mutta nykyään se on myyntitapahtuman lisäksi eräänlainen kaupunkilaisten juhla. Kalastaja Tanja Åkerfeltin kaveri Annika on avustamassa kiireisen myyntipäivän aikana. Monien eri marinoitujen silakoiden lisäksi hän myy asiakkaille myös muita kalatuotteita ja saaristolaisleipää. Silakkamarkkinoiden kalatuotteita ei niinkään tänä päivänä osteta ravinnoksi, vaan kulinarististen elämysten vuoksi. Vielä 1980-luvulla silakka oli tärkeä elintarvike suomalaisten arjen ruokapöydässä. Nykyään suomalainen syö 600 g silakkaa vuodessa. Yhteensä kalaa suomalainen syö 14 kg vuodessa ja siitä 10 kg on ulkomaista tuontikalaa.

Helsingin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimmista perinnetapahtumista vuodelta 1743. Nykyään vain pieni osa silakasta menee elintarvikkeeksi kotimaassa. Suurin osa menee turkiseläinten rehuksi ja kalajauhoksi, josta puolestaan valmistetaan muun muassa rehua kalanviljelyyn.


Tanjan Silakkamarkkinoiden valikoimaan kuuluu 20 erilaista silakkatuotetta. Vuonna 2016 Tanjan chili-rakuuna -silakat voittivat silakkayllätys-kilpailusarjan. Silakkamarkkinoille hän on myyjänä osallistunut 12 kertaa.

Kalastusammatteihin voi kouluttautua:
Liviassa Paraisilla
Salpauksessa Asikkalassa

Lue sarjan muut jutut:
Merikalastajat juttu 1/11.
Merikalastajat juttu 2/11.
Merikalastajat juttu 3/11.
Merikalastajat juttu 4/11.
Merikalastajat juttu 5/11.
Merikalastajat juttu 6/11.
Merikalastajat juttu 7/11.

******
Juttusarja 8/11. Harrastuksesta ammatti? Merikalastajat-sarjassa selvitetään, miten kalastusammattiin voi opiskella ja millaista on alalla toimivan henkilön arkityö. Sarjassa käydään vierailuilla opiskelupaikoissa, ja lisäksi syvennytään kalastuselinkeinoihin, kun kaksi kalastusopasta ja kaksi ammattikalastajaa vievät toisensa tutustumaan työpäiväänsä. Sarjan videot julkaistaan Merikalastajat -Facebook sivulla.