Kaikki lähtee ideasta, niin myös Danin visio dokumentista joka koskisi

Lähde: 

Kaikki lähtee ideasta, niin myös Danin visio dokumentista joka koskisi Longinojan tarinaa. Tässä dokumentin synopsi, jonka pohjalta Dan lähti dokumenttia kuvaamaan.

SYNOPSIS Ojasta puroksi

KUINKA YHDEN IHMISEN PÄÄTTÄVÄISYYS VOI MUUTTAA OJAN PUROKSI JA LUONTOPOLUKSI?

Nokipannukahvi porisee Matti Salosen sytyttämässä nuotiossa Helsinkiläisellä siirtolapuutarha palstalla nuotion äärellä istuu kahdessa sukupolvessa Salosia Juha ja Matti, Juhalla on tarina kerrottavana kaupunkiluonnosta ja vaelluskaloista. Juha Salonen havaitsi vuonna 2001 kutevan meritaimenen Longinojassa ja kahden viikon päästä alkoi ensimmäisen kutusoraikon rakentaminen longinojallle.

Vettä on paljon virrannut ja tonneja soraa ja kiviä on käsipelillä aseteltu puroon kahdeksassatoista vuodessa. Nyt tämä ”oja” on muuttunut Helsingin tärkeimmäksi kutupaikaksi merestä nouseville vaelluskaloille ja luontokohteeksi kaupunkilaisten iloksi. Missä muualla helsinkiläinen voi päästä seuraamaan vierestä luonnontaimenen kutua?

Mikä saa Juhan ja muut aktiivit tekemään vuodesta toiseen pyyteetöntä työtä vaelluskalojen ja helsinkiläisen kaupunkiympäristön hyväksi?

Ojasta puroksi dokumentissa tutustutaan mitä päättäväisyydellä voidaan saavuttaa kun puhutaan luonnosta ja ympäristöstä. Päästään seuraamaan kuinka satapäinen ihmisjoukko käyttää omaa aikaansa kunnostaessaan tätä kaupunkiluonnon helmeä. Kuinka entinen oja muutetaan luontopoluksi, kuinka tuodaan mitättömän tuntuinen kohde isojen joukkojen tietoisuuteen, ja kuinka vaelluskalat täällä kutevat.

Päästään myös seuraamaan ja kuulemaan mitkä ovat vaikutukset kalakannoille Luonnonvarakeskuksen sähkökoekalastuksissa.

Kahvikupit tyhjenevät ja aurinko laskee vaikka valo hiipuu ei Salosten intohimo puroa kohtaan hiivu.