Kevät etenee pikku hiljaa. Kohta on taas aika tervata veneet, mutta mistä

Lähde: 

Kevät etenee pikku hiljaa. Kohta on taas aika tervata veneet, mutta mistä terva tuleekaan?

Entisaikoiña tervaa kuljetettiin jokilautalla muummuassa Tornionjokea pitkin.

Terva valmistetaan tavallisimmin männystä tai lepästä polttamalla. Valmistus on aloitettu tuhansia vuosia sitten. Nykyinen tapa valmistaa tervaa on lähes sama kuin jo 1600-luvulla. Tervahauta tehdään suojaisaan paikkaan. Tiiviin pohjan päälle ladotaan tervakset siten, että ne osoittavat alaviistoon haudan keskustaa kohden, jossa on ulosjuoksutusta varten piippu. Hauta peitetään kosteilla sammalilla, turpeilla ja mullalla. Hauta sytytetään poudalla, tuulen alta, edeten haudan ympäri molemmilta puolilta. Poltto kestää muutaman vuorokauden haudan koosta riippuen ja hautamestari valvoo paloa. Poltossa seurataan savun määrää ja väriä, jotta palo pysyy oikeanlaisena. Paloa säädellään lisäten ja poistaen turvetta.

Aluksi tervanpoltossa on käytetty mm. kantoja, juurakkoja ja tuulenkaatoja. Nykyään käytetään koloamista eli männyn runko kuoritaan useiden metrien korkeudelle. Puu jätetään henkiin jättämällä kuorijänne kuljettamaan ravinteita juurten ja latvan välillä. Kuorittu runko alkaa pihkomaan runsaasti. Tämä tehdään noin 4 vuotta ennen tervahaudan polttoa.

Tervahautaa on kunnioitettu ja sen on uskottu kuulevan kaiken, mitä ympärillä puhuttiin. Sen tekoon ja polttoon on liittynyt runsaasti kansanperinteitä, satuja ja uskomuksia. Tervahaudan ympärillä on pidetty tanssiaisia, menty piirileikkejä ja vietetty leikkimielisiä häitäkin.

#lappeanlohi #kylmamaa #kylmäonkaunista #thewarmthofthearctic #kevät #spring #terva #mänty #tervahauta #historia #tornionjoki