Kun lumi on sulanut sen verran, että maassa on pälviä, on veneen

Lähde: 

Kun lumi on sulanut sen verran, että maassa on pälviä, on veneen tervaamisen aika. Tervaus on meidän oloissamme vaivattomin tapa pintakäsitellä vene. Tervan levitys on nopeaa eikä se vaadi erityistä ammattitaitoa. Kärsivällisyys on hyve tässä hommassa, jotta terva tulee hierottua joka paikkaan ja sen jaksaa hangata puuhun. Puulajeista tervataan lähinnä mäntyä, kuusta ja tammea sekä kaaripuuna saarnea ja katajaa.

Terva lämmitetään esim. kaasupolttimella tai puhalluslampulla ennen käyttöä. Lämmittämätön terva ei täytä epätasaisen pinnan koloja eikä kuivu koko kesänä. Oikein lämmitetty terva juoksee kuin vesi. Hyvälaatuinen, aito, hautaterva saattaa kuivua istuinkelpoiseksi parissa kolmessa päivässä, pyrolyysillä kuivatislattu terva kuivuu pidempään. Tervan kuivattaa auringonvalo ja kevään tuulet. Jos tervaaminen jää liian myöhäiseksi, ei terva ehdi kuivua riittävästi.

Terva suojaa puuta tunkeutumalla puuhun ja täyttämällä sen huokoset estäen vettä pääsemästä puun sisään. Lisäksi siinä on lukuisia aineita, jotka tuhoavat mikrobikasvustoa. Se myös huoltaa itse pinnan pikkuvauriot lämmetessään auringossa. Mäntytervaa on viime aikoina tutkittu ja todettu sen muodostavan suojaavan kalvon puun pinnalle. Näin ollen mäntytervan vaikutusmekanismi ei ole kemiallinen ja sitä saa käyttää jatkossakin EU:n kemikaaliasetuksesta huolimatta.

#lappeanlohi #kylmamaa #kylmäonkaunista #thewarmthofarctic #terva #tervaus #vene #veneentervaus #kevät #spring #kevätpuuhaa #perinne