Maajoukkueeseen,

Lähde: 

Viime viikon otin hyvin rauhallisesti ja latailin akkuja kauden päätavoitteeseen eli maajoukkuekarsintaan. Vapoja pilkkejä oli tarkoitus viritellä valmiiksi pitkin viikkoa, mutta loppujen lopuksi laitoin kaikki välineet valmiiksi vasta torstai-iltana. Tarkoitus oli Lappeenrantaan ajella Nokialta päiväreissuna, kun "eihän sinne nyt niin pitkä matka ole". Noh, viikolla tuli sitten kuitenkin mieleen kysyä Mirolta majoitusta Lappeenrannasta ja sehän saatiin onnistumaan.

Näin siis Tampereen kupeesta matka alkoi viiden maissa iltapäivällä perjantaina. Poikkeuksellisesti en edes yrittänyt arvailla missä karsinta mahdollisesti pidetään, kun ei sillä loppujen lopuksi ole paljon merkitystä. Täytyy ne kalat sieltä etsiä oli kisa sitten missä vain. Varauduin pilkkimään kaikista syvyyksistä yhden ja 15 metrin väliltä. Tosin pieni oletus oli, että melko matalasta pilkittäisiin, kun kuulemma järvet ovat tuolla seudulla melko matalia.

Kisaformaatista vielä sen verran, että tosiaan tässä kilpailussa karsittiin maajoukkue vuonna 2020 pidettävään Suomi-Ruotsi-Norja -maaotteluun. Joukkueeseen pääsee kolme parasta jokaisesta sarjasta. Karsintakisassa ja maaottelussa on hieman eri säännöt kuin mitkä SM-säännöt ovat. Kairan saa kairata jäähän kiinni ennen aloitusmerkkiä valmiiksi, ja kaikki ahvenet on välittömästi tapettava (saa nähdä mikä on tuon säännön kohtalo tämän vuoden SM:ssä, mutta ei siitä sen enempää...). GPS:n käyttö on kiellettyä toisin kuin SM-kisoissa.

Nämä kilpailut ovat vuorotellen eri maissa. Tämän vuoden maaottelu pidetään ensi viikonloppuna Lahden alueella.

Mutta mennäänpä sitten kisapäivään. Kisakartat jaettiin aamulla klo 8.30, jonka jälkeen lähdettiin siirtymään kisajärvelle. Järvi taisi olla kaikille Lappeenrantalaisille ja lähialueen kisailijoille tuttu, eli Kärkjärvi. Sen verran Mirolta kyselin, että tyypilliset voittotulokset ovat olleet 6 kilon luokkaa, ja joskus on kymppikin mennyt tuolla kisassa rikki. Ahvenen kooksi hän arvioi 20g ja normaaliksi syvyydeksi 1-2 metriä.

Omat välineet valitsin hyvinkin tuon kuvauksen perusteella. Päätin aloittaa kisan tapsipilkillä, kun siihen on ollut tänä talvena muutenkin hyvä tuntuma ja menestystä on tullut. Nyt oli tarkoitus pilkkiä sen verran matalasta, että siiman päähän päätyi sellaisia pilkkejä, mitä siellä on ollut viimeksi joulukuussa. Päätin aloittaa kisan Pöystin 55mm värinäpilkillä. Tapsin päässä nro 14 morri värissä "laava".  LINKKI

Kilpailuaika oli 10.15-14.15, puolen tunnin siirtymillä.

Kävelin aivan viimeisten joukossa jäälle, sillä jäin vielä rantaan vaihtamaan pariin vapaan pienemmät pilkit. Samalla siinä kuulin rantaan jääneiltä järjestäjiltä, kuinka ahventa oli alkukaudesta ollut hyvin 3m vedessä.

Tällä kertaa päätin kisapaikkani oikeastaan heti kun kartan sain käteen. Päätin olla seuraamatta ketään "paikallista" ja menin vain kartan perusteella. Koko kilpailualueella oli vain yksi rannasta irti oleva pintakivi ja pakka, joten päätin mennä siihen. Tuo oli lähdöstä vasemmalla vain muutaman sadan metrin päässä. Samalle alueelle tuli heti kisan alussa jotain 13 pilkkijää.

Aloitin kisan pintakiven läheltä, ja ensimmäinen reikä osui vähän alle 2m veteen. Tästä tuli heti peräkkäin 3 ahventa, mutta sitten hiljeni. Seuraavat kaksi reikää tein hieman syvempään 2,5m veteen, ja näistä tuli selvästi pidemmät 10-20 ahvenen putket. Kokeilin välissä nopeaa liukupilkkiä, mutta vaihdoin takaisin Pöystiin kun totesin kalaputkien olevan melko lyhyitä. Ahven oli varsin mukavan kokoista noin 25-grammaista. Muutkin saivat viereltä kalaa, ja tila tuntui olevan heti vähissä. Kun lähirei'istä en juuri enää kaloja saanut, tein muutaman kymmenen metrin siirtymän kivikon toiselle reunalle. Hetken päästä löytyi taas pari noin 20 ahvenen reikää, ja jokusia lyhyempiä putkia. Tuolta alueelta tuli sekaan muutama isompikin noin 70g ahven. Vettä oli alla tällä kohtaa vain 1-1,5m, joten ahventa oli sittenkin myös näin matalassa, vaikka aivan ensimmäisten reikien jälkeen kuvittelin kalan olevan hieman syvemmässä.

Tunti alkoi olla kisaa takana, ja ahvenia kasassa jo 2,5-3 kiloa. Katsoin, että yli kympin tahti jos tila riittää loppuun asti. Hetken aikaa oli taas hiljaisempaa, ja kalaa sai vähän etsiä. Muutaman tyhjän reiän jälkeen alkoi kuitenkin taas osua. Sain ahvenia neljästä reiästä peräkkäin, ja paras putki antoi arviolta 25-30 ahventa. Vettä ei ollut alla kuin reilu metri. Tässä vaiheessa näytti erittäin hyvältä. Muita kilpailijoita ei ollut 30 metrin säteellä.

Vaan seuraavaksi kala oli jälleen kovasti hakusessa, 5-10 reikää piti tehdä, että löytyi vielä yksi noin 20 ahvenen putki lähialueelta, vain neljän metrin päästä vanhasta reiästä. Kuvittelin kuitenkin löytäneeni huomattavasti kalaisamman alueen kuin se olikaan. Muut kilpailijat tulivat myös alueelle katsomaan mitä touhuan, mutta suurin osa heistä ei saanut mitään ja väki hajaantui alueelta eri suuntiin. Katsoin, kun väki oli rivistössä hetken päästä hieman syvemmässä vedessä. Tein sinne pienen lenkin tehden muutamia reikiä, mutta en saanut kuin yhden ahvenen ja painuin takaisin matalampaan. Näin kyllä, että he ahvenia saivat, mutta etupäässä taisivat saada särkiä kun niitä oli paljon jäällä.

Kun palasin jälleen pintakiveä kohti, näkyi vielä yksi 15m leveä kaistale, mihin kukaan ei ollut tehnyt reikää. Kello oli tuossa vaiheessa jotain 12.15 ja ahvenia kasassa ainakin lähelle 4,5 kiloa. Tästä kaistaleesta sain yhdestä reiästä ehkä 15 ahvenen putken, mutta muuten oli taas tyhjää. Tuossa vaiheessa kala oli alueella jo niin tiukassa, että jo yksi kalareikä sai väkijoukon tulemaan lähemmäs. Mahdutin alueelle kuitenkin vielä muutaman reiän, mutta niistä ei noussut kuin aivan hengettömiä 3-grammaisia ahvenia, joita en jäänyt nyppimään.

Kun porukkaa ei alueella ollut enää niin paljon kuin kisan alussa, päätin mennä kokeilemaan vanhoista rei'istä niitä kohtia, mistä olin parhaiten saanut kaloja. Reikiä ei ollut mitenkään helppo löytää, kun koko kivikon ympäristö oli rei'itetty viiden metrin reikävälillä tai jopa tiheämmin. Ensimmäisestä vanhasta reiästä nousi yksi ahven ja toisesta viisi. Sen verran kuitenkin, että päätin alkaa laajemmin kokeileen vanhoja reikiä. Siirryin hyvin lähelle kiveä, ja sain liki 20 ahvenen putken vanhasta reiästä. Ahvenet ottivat aivan heti kiinni kun pilkin pudotti. Tässä vaiheessa vedin vahingossa siiman poikki ja jouduin vaihtamaan vapaa. Toisessa vavassa oli samanlainen Pöystin 55mm pilkki nro 12 morrilla, ja päätin jatkaa sillä.

4/5 vanhoista rei'istä ei antanut mitään merkkiä kaloista, mutta kun tuli, niitä sai yleensä kymmenkunta ahventa peräkkäin joka reiästä. Tärkeitä kaloja olivat, vaikka keskikoko hieman putosi päivän mittaan. Klo 13 asti tämä vanhojen reikien kiertely toimi hyvin, mutta sitten hyytyi ja pahasti. Siihen aikaan oli ahventa varmastikin kasassa jotain 5,7-5,8 kiloa. Viimeisen tunnin olin täysin hukassa: kokeilin varmaan 30 vanhaa ja 10-15 uutta reikää, mutta ei kun ei. Yhdestä vanhasta reiästä vielä noin 7 ahvenen putki, mutta muuten vain muutama ahven koko tunnin aikana. Eipä näyttäneet muutkaan enää alueelta kalaa saavan.

Kyllä oli jännitystä ilmassa, kun punnitukseen päin kävelin. Uskoin voittaneeni ainakin kaikki samaa aluetta pilkkineet, joten loppu oli sitten paikkavalinnastani kiinni. Tulokseni 6051g meni siinä vaiheessa kisan kärkeen kun punnitsin, mutta vielä oli ainakin puolet kilpailijoista punnitsematta. Kaksi meni ohi, mutta se ei tällä kertaa haittaa kun 3. sija riittää. Näin pääsen ensi talvena Norjaan edustamaan Suomea. Nyt on hieman tyhjä olo, kun tuli tätä maajoukkuepaikkaa niin monta vuotta jahdattua. Olikohan tämä nyt 7. vai 8. yritys. Toki takana on yhdet maajoukkuekisat nuorissa 2007.

Tuloksia...miehet TOP 10, kaikki tulokset löytyy tämän linkin takaa

1 Raine Kortet Pohjois-Karjalan Urheilukalastajat 7489 gr
2 Petteri Kokko Team Kyörä 6188 gr
3 Atte Mustalahti Linnavuoren Urheilukalastajat 6051 gr
4 Vesa Kuusela Kuusankosken Kalastusseura 5750 gr
5 Samppa Ylönen Kuusankosken Kalastusseura 5236 gr
6 Waltteri Ramula Vapa Varkaus 4870 gr
7 Sami Kainulainen Lahden Onkiteam 4819 gr
8 Mikko Väänänen Mikkelin Kalamiehet 4402 gr
9 Teemu Pussinen 4102 gr
10 Kalle Piironen Vapa Varkaus 3590 gr