Muikkujahdissa Kokkolassa - vinkit muikun

Lähde: 

Hopeista herkkuaMuikku, tuo jauhoissa ja voissa paistettu herkku on monelle Fongarille harvinainen saalis. Yksi bloggaava fongari on onnistunut jallittamaan lajipisteen keskelä kirkasta kesäpäivää veneestä pilkien. Himofongari Markku Rouru teki postauksen fongareiden Facebook-ryhmään ja tuosta innostuneena ajattelin, että lähdempä itsekin pilkille Kokkolaan.

Tein ehdotuksen Timille ja kysyin myös Jari Tuiskuselta kiinnostaisiko häntä lähteä mukaan. Molemmat olivat kiinnostuneita ja sovimme samantien lähtöpäiväksi 2.3.2017 perjantain.
Jarin kanssa menossa kalalle
Oppaaksi sain järjestettyä paikat tuntevan Esko Sorvalin. Esko tiesi kertoa, että milloin on oikea aika näkyy kyllä rannalla - paikalla parhaimmillaan satakunta paikallista jästiä pilkkimässä. Pyyntikausi alkaa suurinpiirtein kun jäät kestää ja jostain syystä hiipuu maaliskuuta lähestyttäessä.

Nämä jästit pilkkivät pääosin siikoja, muikut joita nousee ovat ns. harhaosumia eikä varsinaisia tavoitelajeja. Paitsi meille.

Varasin meille hotellihuoneen Sokos Hotel Kaarlesta, ajaisimme perjantaina töiden jälkeen Tampereen kautta Kokkolaan ja yöpyisimme kaupungissa. Myös hotelliaamiainen houkutteli, kunnossa syöden jaksaisi pilkkiä pitkäänkin jos muikkuja pitää etsiä ympäri rantoja.

Kolmen hengen huone reilut 120 € 
Hottelihuoneeseen pääsimme hivenen yli kymmenen. Muutamat kylmät bisset naamaan ja suunnittelua huomisesta mukaan otettavasta välineistöstä.

Kohti ruuhkaa - IsokariMuikkujahdissa etsi pilkkipaikka siianpilkkijöiden vierestä, mutta rannan puolelta
Isokari sijaitsee Ykspihlajanlahden lounaisrannalla. Saari on kooltaan 5,4 hehtaaria ja se on historiallisesti merkittävä kohde ja suosittu ulkoilu- ja virkistysalue. Isokari kartalla.

Saavumme Isokarin parkkipaikalle ja tapaamme Eskon. "Tuolla noita pilkkijöitä jo on aika reilusti", toteaa Esko.

Reput selkään ja kaira käteen, suunta kohti ruuhkarantaa. Merivesi on todella alhaalla ja tämä muutti suunnitelmaa kalapaikasta, kertoo Esko. Normaalisti muikkua pilkitään Isokarin vierestä löytyvältä uimarannalta. Parhaimpaan aikaan voit nähdä muikku- ja siikaparvet suoraan avannosta ja kaloja saa nostella muovikasseittain.

Elämänpiste saa onnelliseksiKairaan ensimmäisen reiän, istahdan pilkkijakkaralle. Ottipeliksi valitsen pienen folfgramimorrin johon Markku Rourun ohjeen mukaisesti pistän vain puolikkaan kärpäsentoukan. Morri reikään ja siima kireälle, tärppi! Ensimmäisenä kalana käteen nousee pieni siika.

Siika muovipussiin ja uudestaan morri kohti pohjaa. Tärppi! Nyt nousee lajipisteeksi kuore. Kolmatta kertaa morri alas ja tärppi! Nyt nousee siian näköinen kala jonka alaleuka on pidempi kuin siialla. JESH! Muikku!

Vieressäni pilkkivät Jari ja Timi saavat myös kuoreita ja siikoja jäälle. Muikut olivat siika- ja kuoreparvien alapuolella melkein pohjassa. Lopulta myös Jari jallittaa muikun ja viimeisenä Timi.

Uusi elämänpiste oli nähnyt päivänvalon!

Muikku ja siika

Lähdimme vielä tutustumaan muihin pilkkipaikkoihin Eskon johdolla ja onnistuin saamaan lajilistalle myös ahvenen, särjen ja kiisken.

Huikea reissu jolla muutaman minuutin pilkkimissellä saatiin uudet elämänpisteet :D

Jarin version retkestämme saat lukea hamaassa tulevaisuudessa Erä-lehdestä.

Timin elämänpiste muikkuNämmekö tämän kuvan Erälehdessä?