Perheen ehdoilla - Puuhapuisto

Lähde: 

Kaupallinen yhteistyö: Puuhapuisto Veijari
Elina, Isla ja Sami Krook vetävät Puuhapuisto Veijaria
Jo ennätysyritystä miettiessäni, oli päivän selvää, etten voi kaikkia kalaretkiä tehdä kavereiden kanssa tai yksin. Hyvin suuri määrä lajeja, puhutaan useista kymmenistä voi napata helposti muiden haastavampien lajien kalastamisen yhteydessä ja näin aikaa säästyy. 
Alkuperäisen suunnitelman mukaan kesälomamme alkaisi vaimon matkalla Jyväskylään Knitfesteille ja me tulisimme autolla lasten kanssa myöhemmin perässä. 
Tästä matka jatkuisi kohti pohjoista ja lapin lajeja. Näin yhdistyisi lomareissu ja minun kolme pakollista pohjoisen lajipistettä rautu, kirjoeväsimppu ja harjus. 
Koronavirus pandemia perui festarit ja näin se suunnitelma meni mönkään. Kesäkuun alussa tyttäremme kiukutteli ja totesi moneen kertaan: 
"Minä en sinne PIIP lappiin lähde!" #temmellystakuu kahden päivän ajan

Hiljalleen kuukauden edetessä myös Norjan merenrantojen simpukkameri ja upeat kivet vetivät puoleensa ja saimme hieman myötämielisempää ajatusta lähtemiselle. Viimeisimpänä houkuttimena ja koukkuna kaksi päivää Puuhapuisto Veijarissa, kun isi olisi sulkavajahdissa.
Karttaa katsoessani muutama vuosi sitten kävi ilmi, että sulkavan pyyntipaikka olisi todella lähellä puuhapuistoa ja puiston alueelta saisin vielä kirjolohen sekä puronieriän kalastettua listalle. Tämä selvisi, kun kävin sähköpostikeskustelua puiston kanssa.
Auringonlasku mökin terassilla
Majoituksen otimme Ahvenlampi Campingistä, löytyihän puisto kävelyetäisyydellä mökistä. Matkaa metsän läpi on noin 20 minuuttia, riippuen kävelijöistä ja siitä onko jollain mukana olijoista huutopotkuitkuraivarit.
Saapuessamme puiston pääportille oli puiston toinen omistaja Elina Krook meitä vastassa, saimme rannekkeet käteemme. Kerroimme hänelle menevämme ensimmäiseksi grillille ja meidät löytäisi sieltä. 
Olen rakastunut: paneroidut kanat + valkosipulidippi.

Tilasin itselleni paneroituja kanafileitä ja ranut, Olivia otti hamppariaterian, Herra J makkaraperunat ja Tanja ceasarsalaatin. Ruoka oli maistuvaa ja varsinkin cornflakes muroilla tai vastaavilla paneroidut kanat olivat herkullisia. Kattauksemme hinta oli vajaat 30 € mikä sopii hyvin matkabudjettiimme.
Aiemmin kesätöissä puuhapuistossa ollut Elina on nykyisin miehensä Samin kanssa puiston omistajia. Rupattelimme mukavia heidän kanssa meidän ruokailessa. Jutellessa selvisi, että edellisen vetäjän siirtyessä eläkkeelle ja pitkien neuvottelun jälkeen puiston omistajuus siirtyi ”nuorelle parille”.
Lainauksena yrityksen Facebook-sivuilta:
”Puuhapuisto Veijari on aito, pieni perheyritys. Puiston toiminnasta vastaamme me, Elina ja Sami Krook, perheeseemme kuuluu lisäksi tyttäremme Isla ja iso katras eläimiä. Aloitimme puistoyrittäjinä helmikuussa 2018.”
Elina kertoi, että hänelle tämä on yhdeksäs kesä puistossa, Jyväskylässä kotiaan pitävät Krookit muuttivat kesämökilleen tyttären Islan etäkoulun aloittamisen myötä ja kesämökki löytyykin puiston alueelta. Upea punainen torppa mahdollistaa todella lyhyen työmatkan, ovesta ulos ja töissä ollaan. 
”Olin kuusi vuotta edellisillä yrittäjillä töissä ja kyllä tähän paikkaan on aikamoiset tunnesiteet, jotka tekivät sen, että jatkajaksi ryhdyttiin:) Useampi vuosi sitä piti kuitenkin miettiä ennen kuin päätös tehtiin." -Elina
Kesähelteellä kelpaa pulahtaa uimaan tai soutelemaan suihkulähteen alle.

Krookin perheen haaveena on saada paikkaa kehittymään ja he uskovat, että tämän tyyppiselle puistolle on tulevaisuudessa kysyntää.
”Ihmiset haluavat erilaisia elämyksiä ja kehittämällä tässä paikassa on potentiaalia vielä vaikka, kuinka paljon.” -Elina
Aluetta on laitettu kuntoon pala kerrallaan ja visioita on pyöritelty ajatuksissa mm. kiipeilypuistosta. 
Mönkkäriajelu tarjoaa vauhtia

Polkuautot saivat oman valtaväylänsä kotieläinpihan edestä, mönkkärit oman ajoreittinsä ja safariautolla pääsee metsän siimekseen mäkiselle ja kuoppaiselle radalle testaamaan taitojansa. Mäkitramppa on rempattu ja se täyttää Tukesin tiukat turvallisuusmääräykset.
Löytyy kaneja, kerbiilejä ja muita jyrsijöitä.

Puiston ranneke sisältää kaiken muun toiminnon, mutta mönkkäreissä ja poneissa erillismaksu. Summa on kuitenkin maltillinen mönkkärit 3€ / 5 kierrosta ja safariauto 5€ / 3 kierrosta, poniratsastus 3€. (Maksut käteisellä). 
”Hulluahan tämä oli, mutta tässä ollaan ja eteenpäin on menty.” -Sami
Kappelinlammen kirjolohet - potentiaalinen kalapaikkaLajipiste nro. 52.
Keskustelin Samin kanssa kirjolohilammen alareunalla kalastuspuistosta ja laajemminkin koko puistosta. Kuulemma, he miettivät kalastuslammen kohtaloa ja erityisesti sitä, miten siitä saisi kannattavan lisän puiston toimintaa. 
Lammen rannalla toimii kesäkahvila, mihin pääsee piipahtamaan ilman puiston rannekkeen ostamista. Kahvila voisi näin toimia samalla luvan- ja kalanmyyntipisteenä. 
Toimisiko esimerkiksi valikoivaa kalastusta kunnioittava pyyntikohde;kalastus tapahtuu väkäsettömillä koukuilla ja tarpeeksi järeillä vehkeilläkalan saadessa voit päättää haluaako pitää kalan vai laskea sen takaisin.kalanpyynti voisi maksaa esim. 5 € (kokemus), jos kalan haluaa ottaa olisi, hinta on xx € / kg tai esim 20 € / kala.talvikautena lampi voisi toimia kirjolohen pilkintäkohteena.Täytyy todeta, että lajipisteeksi nro. 52 noussut kirjolohi tarjosi upeita hetkiä vaikka kalan pyynti ei paljoa vaatinut.
Kala taisteli viimeiseen asti vetäen siimat kalastajankylän laiturin alle, saaden perukesiiman jäämään kiinni rakenteisiin. Lopulta kala ravisteli itsensä irti rakenteista, irtoamatta kuitenkaan perhosta. 
Sami onnistui haavitsemaan kalan, joka pääsi nopean kuvauksen jälkeen takaisin lammen syvyyksiin. 
Lammessa on potentiaalia, sen tämä väsytys osoitti. 
Välineet, joita saisi lainata maksua vastaan pitäisi olla tarpeeksi järeät, ettei kalojen väsyttelyssä kulu älyttömästi aikaa ja niitä voi hieman käskeä. Nyt kalojen keskikoko lähenteli kahden kilon luokkaa, ja sellainen pistää hanttiin ihan kivasti. Lampi on ollut kalastukselta suljettuna koronan takia tämän kesäkauden.
Kala nousi Timin sitomalla Ludvic 53 Little Bad assillä :D
Puronieriät ovat vallanneet puiston läpi virtaavan puron.

Nappasin purosta myös lajipisteeksi nro. 51 puronieriän.
Keski-Suomen mini Maretarium
Puuhapuistossa on vanhoista vesipuiston ajoilta peräisin olevat akvaariot, jotka uudet omistajat ovat maalanneet ja laittaneet uuteen uskoon. Akvaarioon ensimmäisen kerran astuessani, kiinnitin heti huomiota tuttuni Sakke Yrjölän kalatauluun, joka koristi seinän yläreunaa ensimmäisten kahden akvaarion yläpuolella.
Juttelinkin omistajien kanssa, ja kerroin tuntevani Saken henkilökohtaisesti. Vinkkasin myös Saken kiertävästä upeasta kalanäyttelystä, ehkä se nähdään akvaariotalon seinillä lähivuosina?
Puuhapuisto on yhdistelmä luontoa, elämyksiä, kotieläimiä ja actionia. Mukava piristysruiske kotimaan matkailu genrelle. 
Meidän perheemme suosittelee poikkeamaan, vaikka matkalla pohjoiseen kuten me, vajaa 50 km E75 ja muutama vaivainen kilometri Kokkolantieltä. 
Itse pidän paikoista, joissa kaupallisuus on sivuosassa, siellä ei tyrkytetä jatkuvasti kaikenlaista krääsää tai matkamuistoa. Tärkeintä on, että lapset ja vieraat nauttivat. 

Pääsyliput ja aukioloajat: (https://puuhapuistoveijari.fi/puisto/liput-ja-aukioloajat/):
Pääsylippu 18,50 €Alle 3-v. 0,00 €Eläkeläinen 12,00 €Kausikortti 1.6.-loppukausi: 79 €
Perhelippu 69,00 € (sis. 4 hlöä, jotka kuuluvat samaan perheeseen, lisälapset 12 €/ lapsi)

Puuhapuisto Veijarissa on paljon nähtävää ja tehtävää yhdelle päivälle. Kun ostat päivälipun, tarjoaa puisto samaan hintaan mahdollisuuden tulla puistoon myös seuraavana päivänä! Tarjous sisältyy kaikkiin yllä mainittuihin lipputyyppeihin.
Puisto on avoinna joka päivä 11.8. asti klo 11–18, myös juhannuksena! 
Lisäksi puisto palvelee myös elokuun lopun kaikki lauantait.

Lopuksi vielä kiitos Islalle, mikään kokemus ei ole tyttärellemme upeampaa kuin uuden ystävän saaminen.
Minne sinä menisit ensiksi?

Pomppulinnojen, polkuveneiden- ja autojen, kotieläinten, matelijoiden, ankkojen, ponien ja kaikkien muoden eläinten ja aktiviteettien läpikäymiseen kannattaa varata aikaa, lääniä on 10 hehtaaria. Puiston alueella on mahdollista nauttia omia eväitä ja tulipaikkoja, joissa onnistuu herkkujen grillaus. 

Kuten puisto lupaa; #temmellystakuu
Sulkavan pyynti onkin sitten oma tarinansa, sen voit lukea tästä. (linkki tulossa)
Seuraa ennätyksen etenemistä
Pidän kirjaa lajilistasta ja tarkemmasta retkidatasta Google -taulukossa, joka löytyy jokaisesta ennätysyrityksen postauksesta. Tästä linkistä taulukko avautuu uuteen ikkunaan.Seurantatilanne löytyy myös blogini oikeasta yläreunasta.Vuoden aikana ennätysyrityksessä kulkee mukaan myös tämä kalataitelija-graaffikko Sakke Yrjölän suunnittelema SPECIES FIN 53 -merkki.
Paitakulmassa painatin pipoon ja lippikseen saman merkin. Tavoitteeni on saada aikaiseksi 53 saaliskuvaa tekstin alussa tekemääni taulukkoon joissa kaikissa kuvissa näkyisi tuo kyseinen tunnus.
Paitakulma on Suomalainen perheyritys, joka haluaa panostaa laatuun ja asiakastyytyväisyyteen. Tutustu yrityksen palveluihin tästä.