Pilkkiluotaimen asetusten säätäminen - Lue

Lähde: 

"Neljätoista reikää myöhemmin tiputan ystävältäni Janilta saadun tasapainopilkin jälleen väliveteen. Heti kun tasuri pysähtyy, piirtyy Lowrance HOOK2 4X -luotaimen näytölle pohjasta nouseva viiva. Viiva nousee suoraan pilkille ja ilman pysähdystä iskee kiinni raivokkaasti. Tunnen vavassa voimakkaat potkut ja aloitan kalan väsyttämisen."

Ennätysahvenen saantitarinan voit lukea loppuun tästä.
Ennätysahven

Nuo viivat olivat pilkki ja mittalaudalle lepäämään noussut ahven, toisilla asetuksilla olisi tuo ahven voinut jäädä näkemättä. Moni kokee pilkkiluotaimen käytön juuri matalassa reilusti alle viidenmetrin vedessä haastavaksi asetuksien säädön takia.

Yritän tässä ohjeessa kertoa selkeästi, mitä olen oppinut ja mitkä asetukset olen hyväksi todennut, toivottavasti näistä on iloa ja apua sinulle pilkkireissuillasi.

Erityisesti matalassa vedessä pilkkiessä voi automaattiasetuksella toimiva luotain piirtää välillä mitä sattuu. Itse säädän näissä ja muissakin syvyyksissä asetukset manuaalisesti, erityisesti herkkyyden käyttävän pilkin koon mukaan. Tämän vinkin kuvat ja säädöt on tehty maksimissaan 3–4 m syvyisen järven jäällä, mutta samoilla ohjeilla pystyt säätämään myös syvemmillä paikoilla pilkkiessäsi.
Matalasta pilkityt ennätysahvenet
Kalastan pääosin todella matalissa vesissä ja käytössä on Lowrance HOOK2 4x GPS-kaikuluotain varustettuna Lowrance PTI-WSU 83/200kHz pilkkianturilla. Jos pilkkiluotaimen hankinta on mielessä, voit tilata sellainen näppärästi Happyangler.fi -kalastusverkkokaupasta.

Jos et malta odottaa ja asuskelet pääkaupunkiseudulla voit hakea arkisin luotaimen tilauksen jälkeen muutamassa tunnissa Voutilasta Kehä 3 varrelta löytyvästä keskusvarastosta. Lue lisää.

ALUE: määritä syvyyden mukaanLuotain-näkymän menuvalikko
Luotaimien ALUE-määritys määrittää syvyyden, joka on pilkkimiskohdassa. Tämä kannattaa säätää yhtä askelta suuremmaksi kuin syvyys. Esimerkiksi 4 m vedessä voi alueeksi asettaa 6 m. Näin sinun ei tarvitse pieniä siirtymiä tehdessä säätää jatkuvasti aluetta uudestaan.
Luotaimet toimivat erinomaisesti myös automaattisäädöillä, mutta tarkempaa luotaustietoa saat aikaiseksi säätämällä ALUE- ja SYSYYSTIETOJA manuaalisesti. Tarkista myös onko luotaimessa käytössä pilkki- vai normaali tila jos tällainen valinta löytyy.
Järvellä, jolla kuvat otin on maksimissaan 3,5 m syviä kohtia joten 4 m aluemääritys toimii koko järven alueella. Pääosin pilkkiminen tapahtuu kuitenkin 3 m syvyysalueella.

Lowrance Hook 2 4X -kaikuluotaimen alueen ja herkkyyden säätöMenu / enter (vihreä ympyrä)Alue tai herkkyys, painetaan enterSäädetään ylös- tai alaspäinMenuvalikon saa pois X-nappia painamalla (punainen ympyrä)Garmin Striker -kaikuluotaimen alueen ja herkkyyden säätöAloitusnäytössä valitaan perinteinenPainetaan nappia, jossa kolme viivaa (menu)Alue (automaattinen, manuaalinen) tai herkkyys (automaattinen, manuaalinen)Jos halutaan automaattisesta manuaaliin vaihtaa niin painetaan nuoli alas
HERKKYYS: Säädä pilkin ja syvyyden mukaanReilu kaksi metriä vettä ja kaksi pilkkiä vedessä piirtämässä viivaa
Herkkyyttä säädän itse jatkuvasti käytettävän pilkin koon mukaan. Tämä helpottaa kalojen koon arvioimista ja saa halutessa ”suodatettua” ne kaikista pienimmät kalaviivat pois näytöltä. Itse aloitan säätämisen sillä, että tiputan mormyskan tai tasapainon väliveteen ja katson hetken, kun pilkki alkaa piirtämään viivaa näytölle.
Kuten kuvasta huomaa, on tasapainopilkin piirtoviiva todella paksu vs. mormyskan, näillä asetuksilla pärjää mormyskan kanssa, mutta vaikeuttaa tasapainolla pilkittäessä huomattavasti kalojen koon arviointia.
Omaan käyttöön säädetyssä näkymässä toukalla varustettu mormyska 2,6 m syvyydessä.
Tämän jälkeen voin säätää herkkyyden liikkumattoman pilkin mukaan sopivaksi. Mormyskan mukaan säädetty toimii myös suuremmille pilkeille, mutta halutessa herkkyyttä voi tiputtaa niin, että piirtyvä viiva lähes katoaa.
Lowrancen luotaimen virtanappia painaessa kerran saa valikon näkyviin ja voi säätää nappia painamalla nopeasti näytön kirkkautta. Valikosta voit pysäyttää anturin, säätää laitteen asetuksia, kirkkautta, tietokerrosta tai sammuttaa luotaimen. Sammuttaminen onnistuu myös virtanappia pohjaan painamalla. 
GPS-version ollessa päällä piirtää luotain GPS-tietojen perusteella linjaa mitä olet liikkunut. 
Toivottavasti näistä ohjeista on hyötyä sinulle ja saat omasta pilkkiluotaimestasi kaikki irti talven pilkkireissuilla. 
Kireitä!