Suomen kalat: Opi tunnistamaan
Lähde:
Neljä piikkikalalajiamme. Akvaariokuvat Patrik Lauha / @suomenkalat
Kolmi, kymmen- ja viisipiikin lisäksi Suomen kalalajiston piikkikaloihin kuuluu vaskikala. Nämä neljä lajia on erittäin helppo tunnistaa toisistaan selkeiden tuntomerkkien ja ulkomuodon ansiosta. Piikkikaloista kolmi- ja kymmenpiikki ovat tyypillisiä kaupunkiojien asukkeja, joita pikkupojat yrittävät haavilla napata tutkittavaksi.
Viisipiikki asuu vain Lohjan Porlassa ja vaskikala on lajikalastajien himoitsema lajipiste.
Muistisääntö piikkikalojen tunnistamisessakolmipiikillä kolme isoa selkäpiikkiä sekä vatsassa olevat eväpiikitkymmenpiikin pieni koko yhdistettynä pieniin piikkeihin joita selässä 7-12 kappalettavaskikalan koko ja ulkonäköviisi tai kuusi selkäpiikki ja lajia saa tietojen mukaan vain Lohjan Porlasta
Kolmipiikki - Gasterosteus aculeatus tuntomerkitKolmipiikki - Gasterosteus aculeatus
Kolmipiikillä on nimensä mukaisesti kolme piikki selässä ja näiden lisäksi myös lajin vatsaevät ovat piikit, jotka kala pystyy lukitsemaan haluttuun asentoon. Kolmipiikki on piikkikaloista toiseksi suurimmaksi kasvava laji.
Kalojen kauneuskilpailussa kutuasuinen koiras kolmipiikki on upea ilmestys. Kalan sininen silmä, kirkkaanpunainen kaulan ja kurkun alue. Kyljet saavat tummaa sävyä joka korostaa kutuajan värejä lisää.
selän ja vatsan pitkät piikitlyhyt ja korkea ruumiinrakenne
@taimenmies Kolmipiikki - Gasterosteus aculeatus on hyvin yleinen onginnan sivusaalis. Kutuasuinen Kolmipiikki koiras on väriloistossaan yksi Suomen kauneimmista lajeista, eikö olekin? Kolmipiikki parhaat tuntomerkit ovat selän ja kylkievien alta löytyvät pitkät piikit. Ja kyllä, kala kakkaa kynnelleni :) #Kolmipiikki #fongaus #lajikalastus #kalastus ♬ alkuperäinen ääni - Taimenmies
Kymmenpiikki - Pungitius pungitiu tuntomerkitKymmenpiikki - Pungitius pungitius Kuva: Patrik Lauha / @suomenkalat
Kymmenpiikin selkää koristaa matala piikkirivi ennen selkäevää, joka sijaitsee kalan peräpäässä. Piikkien määrä selässä vaihtelee usein 7–12 välillä. Kymmenpiikki jää piikkikaloistamme kaikista pienimmäksi.
selän pienet piikit, 7-12 kplruumiin muodoltaan matalampi ja pidempi kuin kolmipiikki
Vaskikala - Spinachia spinachia tuntomerkitVaskikala - Spinachia spinachia
Vaskikala on piikkikaloistamme suurimmaksi kasvavin. Lajin
tapaa rakkoleväpusikoiden uumenissa lillumassa. Elämänpisteen saamisen jälkeen
olen rakastanut tätä kalalajia, sen uinnin seuraaminen on meditatiivistä kalan ”leijuessa”
vedessä ilman kiirettä minnekään.Vaskikalan jos saa ei siitä voi erehtyä. Kalan selän täyttää pienistä piikeistä koostuva 14-15 piikkiä käsittävä jono ennenvarsinaista lyhyttä selkäevää kalan takaosassa. Takaosassa selkäevän lisäksi on myös kalan vatsapuolella oleva peräevä.Toinen vaskikalan tuntomerkki on pitkä ja kapea peräosa, jonka lopusta löytyy pyöreäpäinen kolmion mallinen peräevä.
pitkä ulkomuoto ja piikkirivi selässäsuurin piikkikaloistamme
@taimenmies Ehdoton suosikkikalani on vaskikala (Spinachia spinachia). Tämän lajin löytää rakkoleväpuskien uumenista ja voi koukuttaa pienellä koukulla sekä pienellä syötillä. Upeaa seurata kalan uintia joka on kuin leijumista ilmassa. #fongaus #lajikalastus #kalastus #vaskikala #speciesfishing #artfiske ♬ alkuperäinen ääni - Taimenmies
Viisipiikki - Culaea inconstansViisipiikki - Culaea inconstans Kuva: Patrik Lauha / @suomenkalat
Viisipiikkiä saa tietojeni mukaan vain Lohjalla sijaitsevalta Porlan puistoalueelta. Vanhan kalanviljelylaitoksen lajistoon viisipiikki saapui salamatkustajana pikkubassin mukana Pohjois-Amerikasta.
Ilmoittakaa viisipiikin kalastamaan menemisestä Pekka Ilmariselle numeroon (0400 469 978). Hän haluaa tietää mitä porukkaa siellä häärää. Puiston alueella ei saa koukuttaa viisipiikin lisäksi kuin samassa altaassa uivia allikkosalakoita.
viisi tai kuusi piikkiä selässämahdollisuus saada vain yhdestä paikasta
Kommentit
Vielä kun kuvissa olisi kalojen nimet niin 👍
Klikkaa kalan kuvaa ja lue mitä osoiterivillä lukee!!!!
Lisää uusi kommentti