Tiistaikisoissa Längelmävedellä

Lähde: 

Tiistaina olin ensi kertaa koskaan kisoissa Längelmäveden eteläosissa, lähtöpaikkana oli Mobilia. Tuo sijaitsee lähellä Kangasalan kaivantoa.

Sen verran kävin viime perjantaina aluetta treenaamassa, että kokeilin pari paikkaa (klo 9-12 järvellä). Toinen paikka (alle 3m pakka) näytti kartalta hyvältä, mutta kalaa siellä ei jostain syystä ollut. Taisin kaksi ahventa saada sieltä. Lähialueelta erään heinikon reunasta sen sijaan sain kohtuullisen hyvinkin ahventa, mutta en pitänyt tuota tahtia vielä riittävänä kisaan.

Sitten kohti toista aluetta, josta kuulin sellaista huhua että olisi kisoja usein voitettu. Laaja matala alue, jossa heinää ja kulhoja, raippamiehet tietää :D. Rei'itin aika pitkän jonon reikiä, mutta ensimmäisistä noin 15 reiästä vain yksi antoi ahvenia, eikä siitäkään hyvin. Yhtäkkiä löytyi kuitenkin pienehkö kalaisa piste noin 1,5m vedestä, josta joka reikä antoi hyvin pikkuahvenia. Oikeastaan jo tuossa vaiheessa päätin mennä kisassa siihen. Sain hyvin ahventa treenissä 48mm Sepeteuksella ketjun ja silmän kanssa, joten päätin ainakin sen pilkin ottaa kisaan mukaan.

Noin 200 metrin päässä oli kartan mukaan matalempi kohta, ja siitä sain myös muutamasta reiästä ihan hyvää tahtia ahvenia. Päätin kuitenkin jättää tuon kisaan varapaikaksi. Kello oli tuossa vaiheessa noin 12, ja päätin kävellä suoraan järveltä pois. Treenisaalis oli jotain päälle 70 ahventa ja keskipainoksi laskin 16 grammaa, joten kovin järeätä kala ei ollut. Poikkesin vielä hupipilkille Lempäälän Ruodasjärvelle vähäksi aikaa, mutta vajaan 20 reiän tuloksena oli vain kolme pikkuahventa. Tuolta oli kuitenkin saatu ensijäiden kisassa myös vähän isompaa ahventa, joten ehkäpä tuolta tulee vielä kokeiltua keväämmällä tai viimeistään ensi talvena ensijäillä.

Sitten tiistain tapahtumiin (kisa-aika 9-13, ei menoaikaa, paluu 30min)

Bongasin perjantaina moottorikelkkauran, joka meni pienen mutkan kautta kalapaikalleni. Perjantaina ura oli vielä aivan vetinen, mutta tiistaina sitä oli jo paikoitellen siedettävä kävellä, joten menin sitä pitkin. Vähän arvoin aloittaisinko ns. varapaikaltani kisan, mutta päätin kuitenkin kävellä suoraan "ykköspaikalle", kun alueelle ei näyttänyt olevan tulossa juurikaan muita.

Paikoitellen märkä moottorikelkkaura meni suoraan kalapaikan ylitse ja tein siihen avausreiän. Kello näytti siinä kohtaa 9.26. Aloitin kisan hetken mielijohteesta värisevällä pienellä ketjupilkillä, mutta vaihdoin sen pois jo muutaman ahvenen jälkeen, kun pidin pilkkiä liian hitaana. Vaihdoin Pikkusepeen ketjulla ja silmällä ja jatkoin sillä samalla pilkillä koko loppukisan. Pitkästä aikaa niin lämmin keli, että tarkenin pilkkiä vasen käsi paljaana, oikeassa kädessä kynsikäs. Jokaisen kalan vedin yhdellä vedolla ylös, eli kisa alusta loppuun pelkkiä "käsikaloja".

Kalaa tuli, mutta ei sellaista tahtia kun odotin. Avausreiästä noin 20 ahventa, mutta seuraavaa vähintään 20 ahvenen reikää sai etsiä varmaan tunnin verran. Tuon tunnin aikana alueelle tuli muutama kisaaja lisää, ja meitä oli lopulta tuolla alueella 5 henkeä, mutta ei mitenkään vieri vieressä.

Kalaa ei ollut ollenkaan niin hyvin samalla kohdalla kuin perjantaina, mutta löysin kuin löysinkin pidempiä ahvenputkia kun vähän siirtyilin. Ensimmäisen tunnin jälkeen en ollut varmaan kuin 3-4 kilon tahdissa. Yhdeltä noin 15x20m kokoiselta alueelta sain monesta reiästä peräkkäin yli 30 ahventa, ja painoa alkoi kaloista kertyä. Välillä tuli parikymmentä ahventakin peräkkäin ilman että olisi tarvinnut välissä tehdä yhtään houkutusvetoa. Tuossa oli hieman syvempää noin 2 metriä, mutta kalat sai vielä helposti yhdellä vedolla ylös.

Alue hyytyi kahdentoista maissa, ja yhtäkkiä olin vielä enemmän hukassa kuin kisan alussa. Seuraavaan puoleen tuntiin tuli vain aivan hajakaloja ja yksi parinkymmenen ahvenen reikä. Puoli yhden jälkeen oli kymmenkunta reikää peräkkäin, joista kaikista tuli vain 0-5 ahventa. Viimeinen reikä osui kuitenkin kohdalleen, ja kerkesin tuosta reiästä nostella päivän pisimmän ahvenputkeni, vartissa 53 ahventa. Kesken syönnin piti lähteä punnitukseen.

Jälkikäteen ajatellen olisi voinut rei'ittää vähän isommalla reikävälillä, kun kalaa kuitenkin löysin hyvin aivan kisan lopussa. Treeni siinä mielessä johdatti harhaan, että silloin kala vaikutti enemmän olevan yhdessä pisteessä kuin se kisassa olikaan. Paria heikompaa hetkeä lukuunottamatta touhu sujui kuitenkin kohtuullisen hyvin, ja saaliini 7970g riitti selvään voittoon. Oli koko talven ensimmäinen päivä kun ylipäätään pilkin pikkukaloja ylös yhdellä vedolla, siihen nähden touhu oli aika sujuvaa, vaikka kyllä se tekniikka vielä nopeutuu kun saa taas vähän rutiinia.

Paluu vanhaan...Pikkusepe silmällä. 
Tulokset: (kilpakoukku.netistä)

Naiset:
Airi Rodziwicz 4064 g
Vieno Sisso 2362 g
Helena Villenius 2147 g
Irene Siitonen 2022 g
Irma Kahilainen 1417 g

Miehet:
Atte Mustalahti 7970 g
Pekka Välkki 6482 g
Rainer Kahilainen 5611 g
Juha Kokkola 4945 g
Markku Koivuaho 4626 g
Pertti Piironen 4487 g
Mauno Suhonen 3844 g
Urho Karppinen 3592 g
Reima Moisio 3587 g
Antti Toivonen 3573 g
Antti Sytelä 3460 g
Raimo Leskinen 3289 g
Antti Käpynen 3170 g
Erkki Siitonen 2955 g
Kenneth Tuominen 2917 g
Eero Korhonen 2834 g
Eero Sinkkonen 2679 g
Pentti Huhtakallio 1426 g
Veini Honkanen 1281 g
Raimo Kuittinen 17 g