Turun Kalamaraton Sprintti 2017 - Jäätävää

Lähde: 

Vuoden takainen Kalamaraton jäi varmasti jokaisen osallistujan mieleen kylmimpänä ja järjettömämpänä kisaja koko kilpailun historiassa. Aurinkoa, vettä, räntää, rakeita ja lunta. Kaikkia veden olomuotoja, vain höyry puuttui tosin sitäkin tuli yöllä hengityksen mukana, kun lämpötila tippui pakkasen puolelle.

Kilpailun blogitekstin voi lukea tästä.

Mitä osasimme odottaa Kalamaraton Sprintti -kilpailulta?
Aikaa olisi vain 8 tuntia, kisastarttaisi klo 10.00 ja jatkuisi aina 18.00 asti. Ilman treeniä, periaatteessa tutut kalavedet, mutta kuitenkin niin tuntemattomat.

Voisimme pärjätä kilpailussa jos tuuri osuisi kohdille, emme tosin asettaneet lajimäärällisesti suuria tavoitteita.

Turusta kantautui huhu piikkimonnista ja nimenomaan kuolleista yksilöistä eräältä lammelta. Olisiko lampeen iskenyt talven aikana happikato? Jos näin, onko myös kymmenpiikit kuolleet ja tämä vähentäisi lajimääräämme olennaisesti. Miten jaksaa viereisen lammikon allikkosalakat?

Kisakauden ensimmäinen startti, Kalamaratoneja kolme edessä!
Turkuun on vuosian saatossa kertynyt monta tuttua joukkuetta, joiden kanssa on startissa ja kisantiimellyksessä mukava vaihtaa kuulumisia. Tämä ei tuonut poikkeusta Sprintissäkään, samoja tuttuja kasvoja oli jälleen lähtöviivalla ja mukava yllätyksenä myös Kotkasta tutuksi tullut Petri tiiminsä Team Sorvan Kyttäyksen kanssa.

Kisa starttasi, olimme minuutti aikaisemmin päättäneet aloituspaikan. Tämä osoittakoot meidän mietinnät ja miten hukassa olimme heti ensi minuuteista alkaen. 

Suunnistus onnistui loistavasti valmiiksi Google -mapsiin tallennettujen paikkojen ansiosta. Tästä vinkki jokaislle Google -tunnuksen omaavalle. Google My Maps -sovellus, puhelimesta saa nämä kartat päälle jolloin navigointi onnistuu vain tallennettua kohdetta painamalla.

Särki ja salakka. Mitäs nyt, no lähdetään onkimaan hopearuutana, allikkosalakka ja kymmenpiikki. Ruutana nousi nopeasti, tosin 7 m ongella pusikossa onkiminen tuotti hieman tuskaa.

Hopearuutana lammikolla oli useampi joukkue. Vastarannalla nuoret pojat näyttivät meille muille mallia, kuinka ruutanat nousee rannalle.

Annoimme Kalamiehille raikuvat aplodit. Vahvaa suorittamista nuorisolta!

Itse huomasin liikettä hieman kauempana, heitto ja nosto. Se on siinä. Onneksi vieressä oleva joukkue kertoi, että tästä ja viereisestä lammesta on muut kalat kuolleet ja voi ottaa suunnan kohti ruutanalammikkoa.

Mututuntumalla lähdettiin etsimään uusia paikkoja allikkosalakoille ja löysimmekin kartasta lampia, joille otimme suunnan.
Kiitokset teille jotka tunnistatte itsenne kuvista. Autamme teitä välinepuolella jatkossakin jos sellaista tarvitsette. 
Onneksi näin, saavuimme parkkipaikalle samaan aikaan kuin toinen tiimi ja pääsimme siivellä oikealle lammelle. Positiivinen yllätys oli allikkosalakan helppo pyydystäminen. Lopulta pysähdys nosti lajimäärämme 6 lajiin.

Mitäs nyt? Seuraavaksi pitäisi saada puuttuvia lajeja, ahven, pasuri, lahna, säyne, kolmipiikki, sorva jne... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Lähdimme ongelle jonnekin, Markus nosti ahvenen ja minä kolmipiikin. 8 lajia, tunnistusaikaraja saavutettu ja millä työllä.

Kamat kasaan ja kohti sorvapaikkaa. Rannassa hauet ottivat aurinkoa ja vaikka yritimme niitä lipoilla, jigeillä ja kastemadoilla päättivät ne vain jatkaa köllöttelyä.

Onneksi Mikko nappasi lirkin ja tempaisi rannasta sorvan. Muuten saalis koostui tästäkin paikasta vain särjistä ja salakoista.

Mustatäplätokko ja The Lirkkimaisteri, mahdollisuuksia kalalla puhdas 0. Kerkesi kulua 10 -sekunttia kun laji nro 10 oli ylhäällä.

Loppuaika kisassa menikin maisemia katsellessa, kun ongenkoho sai lipua vedessä liikahtamatta.

Aurinko paistoi ja Turku näytti jälleen kauneimman puolensa monessa mielessä.

Lajit jotka onnistuimme saalistamaan (x) sekä voittajien Sole BB:n lajit.

1. Hauki
2. Mustatäplätokko (x)
3. Pasuri
4. Särki (x)
5. Säyne
6. Siika
7. Sorva (x)
8. Salakka (x)
9. Silakka
10. Turpa
11. Ahven (x)
12. Hopearuutana (x)
13. Allikkosalakka (x)
14. Ruutana (x)
15. Kymmenpiikki (x)
16. Kiiski
17. Kuore
18. (x) Kolmipiikki (jäi voittajilla saamatta)

Nikon kommentti Facebookissa kertoo, mitä tämän kisan voittaminen oikeasti vaatii:

Laskettiin, että hyvällä perussuorituksella saadaan 15, joka riittää podiumille. Parilla pummilla tulisi 13, joka ei ehkä riittäisi. Ja jos kaikki sujuu kuin unelma, 17-18 lajia on mahdollinen ja sillä voittanee. No aika liki meni arviot. Kolmipiikki jäi saamatta, ei oikein ehditty enää yrittää.
Sole BB:n suorittaminen oli sen verran vahvaa, että syksyn Kalamaratonissa voi turun kisaennätykset paukkua! Toivottavasti vastaava Sprintti -kilpailu järjestetään jatkossa myös Helsingissä ja Kotkassa kisa-alueena Kalamaraton alueet.

Aivan jäätävä tulos!

Tämänkaltaisen kilpailun järjestäminen voisi innostaa uusia ihmisiä kokeilemaan taitojaan ja innostaa osallistumaaan Kalamaratoneihin ja saamaan edes osan siitä fiiliksestä mitä vuorokauden kilpailun aikana voi kokea.

Tätä kirjoittaessa Kotkan Kalamaratoniin on aikaa alle kaksi viikkoa ja Helsingin kolme. Facebookissa Roope teki päivityksen, jossa iloitsi kaverin elämänpiste kampelasta. Tuomas postailee fiiliksiä hänen alkutaipaleista Kalamaratonissa.

Kisakuume nousee... Pistin itse itseni c-vitamiini tehokuurille, että saisin tämän orastavan kevätflunssan talttumaan ja pääsisin etsimään uusia pelipaikkoja tutuille lajeille.

Kireitä siimoja, kohta jälleen nähdään! Löysät Lahnat saapuu ainakin Stadiin ja Sorvan Kyttärit näemme Kotkassa, hieno nähdä mihin näiden joukkueiden rahkeet riittää tämän vuoden kisoissa. Molemmat nähdään myös syksyllä turun kilpailussa.

Onnittelut voittajille. Löysät Lahnat (vas.), Sole BB (kesk.) ja LT Barbatula (oik.).
Turku Kalamaraton Sprintti -lopputulokset Joukkue Lajimäärä 8-lajin tunnistusaika Sole BB 17 15:39 Löysät Lahnat 14 11:20 LT Barbatula 13 12:31 Paleltuneet Madot 13 13:52 Team Suklaamonnit 11 12:55 Killin kalakerho 11 15:44 Species Fishing Team 10 14:07 Sattumakampela 10 14:31 Team Sorvan Kyttäys 7-lajia 7 Naantalin Alamittaiset 7-lajia 7