Ursuit Märket – Kaikkien aikojen paras

Lähde: 

Siimatsolmussa.com sai alkukeväästä testiin Ursuitin Märket-kalastusasun. Emme halunneet kirjoittaa arvostelua heti ensimmäisen käyttökerran perusteella vaan annoimme puvulle reippaasti aikaa näyttää kyntensä säässä kuin säässä ja eri kalastusmuotojen kera. Nyt useiden reissujen ja kokemusten perusteella voimme antaa rehellisen arvion tästä huikeasta kalastusasusta.
Ursuit Märketin iso huppu antaa hyvin suojaa pahaa aavistamattomalle kalastajalle.
Mikä?
– Ursuit Märket kalastusasu
– Valmistettu F.O.V. Dry Comfort XT® kankaasta
– Suunniteltu aktiiviselle kalastajalle
– Hinta ~590€
Takki
+ Kestävyys ja laadukkuus
+ Käyttömukavuus
+ Korkeat kaulukset ja huppu suojaavat kovaltakin myrskyltä
– Rintataskut jopa epäkäytännöllisen suuret
– Takissa ei heijastimia
Housut
+ Kestävyys ja laadukkuus
+ Käyttömukavuus ja istuvuus
+ Korkea fleecevyötärö
+ Näppärät henkselit, jotka saa kätevästi pois
+ Taskujen koko ja sijainti
– Roisketiiviillä vetoketjulla varustetut taskut jumiutuvat harmittavan usein
Lämpimällä kelillä:
Lämpimällä säällä takki kannattaa vaihtaa mieluummin Ursuitin softshell-takkiin, jolloin kokonaisuudesta saadaan kevyempi ja liikkuvampi, sillä Märket-takki käy nopeasti turhan lämpöiseksi. Housut puolestaan toimivat varsin mainiosti lämpimälläkin säällä, mutta sivuventilaatiot olisivat varsin näppärä lisä.
Viileällä kelillä:
Viileällä, tuulisella ja sateisella säällä asu on parhaimmillaan. Märket pitää sadepisarat ulkopuolella eikä tuuli pääse kankaasta läpi. Puvun yksityiskohdat, kuten korkeat kaulukset ja hupun muotoilu osoittavat kyntensä. Märketiä ei voi suoraan verrata esimerkiksi Visionin kahluutakkiin tai johonkin Gore Tex-takkiin, sillä puhutaan aivan eri tuotteesta. Märketiä voisi kuvailla, noh, äijämäiseksi ja pomminkestäväksi valinnaksi.
Yleisesti ottaen vaatteista puhuttaessa pitää tehdä valinta joko hengittävyyden tai vedenpitävyyden välillä. Lähes koskaan ei voi saada molempia. Testasin Märketiä yhden päivän mittaisella kajakkireissulla huhtikuun alkupuolella, kun järvessä oli vielä vähän jäätäkin ja vettä satoi vaakatasossa. Pakko sanoa, että Märket yllätti erittäin positiivisesti hengittävyydellään urheilusuorituksen aikana. Toki aluskerrastot olivat myös vimpan päälle kunnossa.
Kangas pitää erittäin hyvin tuulta ja vettä!
Rankkasateessa:
Suurimmat käyttökokemusten erot tulivatkin sitten rankkasateen aikaan, kun järvellä oltiin useita tunteja aivan hirvittävässä rankkasateessa vailla muuta suojaa. Tämä oli Märketille todellinen tulikoe, mutta miten se selvisi?
Siinä missä allekirjoittaneen takki toimi kuin kuuluisa junan vessa ja housut puolestaan päästivät kaiken veden läpi, oli Topiaksen kokemukset täysin päinvastaiset. Hänellä housut pitivät vettä, mutta takki ei. Tämä testi osoitti lähinnä sen, että rajansa kaikella. Tämänkaltaiselta kalastuspuvulta ei kannata odottaa täydellistä vedenpitävyyttä, sillä jossain vaiheessa seinä tulee vastaan. Märket on aivan ässä puku normaalissa ja pienessä tihkusateessa, mutta monen tunnin rankkasadetta ja ryöpytystä sekään ei siedä.
Ursuitin softshell-takki ja Märket-housut tositoimissa.
Yhteenveto:
Voisi sanoa, että Märket on järvikalastajalle varma ja kestävä valinta, etenkin viileille ja huonoille keleille. Märket-housut ovat yksinkertaisesti huikean hyvät ja niitä kannattaa kokeilla ihan normaalin Ursuit softshell-takin kanssa, jolloin kalastusasusta saadaan tehtyä kevyempi versio. Rankemman kelin varalta kannattaa Märket-takki pitää ampumavalmiina ovenpielessä. Puku kestää todella hyvin myös leirielämää ja sammaleessa rämpimistä, eikä kangasta saa kovin helposti rikki.
Tässä on oikeasti kenties paras kalastuspuku, mitä on koskaan tehty!