Voiko Suomesta pyydystää 50 eri kalalajia

Lähde: 

Kalamaratoneissa on helppo kartuttaa lajimäärää
Jos ajattelee lajilistaa mikä pitää pyytää 100%, että pääsee maagiseen 50 pyydettyyn kalalajiin vuodessa on lista pitkä kuin nälkävuosi.

(X) merkintä lajin perässä tarkoittaa, että se on helppo ja nousee joka vuosi lajilistalle.
(V.E) merkitty laji on vaikea, mutta oikeassa paikassa pyydettynä voi olla helppo. (V.E) laji vaatii myös matkustamista pidemmälle omilta kalavesiltä tai useamman reissun. V.E olisi myös uusi elämänpiste.

Säännöt ovat simppelit:
- Vain mitalliset (alueelliset alamitat)
- Vain suusta koukutetut
- Vain Suomen rajojen sisäpuolelta pyydystetyt

Lajit on lajiteltu  arvioidun pyyntikuukauden mukaan. (KM) merkintä tarkoittaa, että laji tulee Kalamaraton harjoittelun tai itse kilpailun aikana pyydettyä.

Tammikuu
Härkäsimppu (Airisto)Kuore (Airisto)HelmikuuAnkeriasMadeMaalis - huhtikuuSiikaKampelaToukokuu - KesäkuuAllikkosalakka (KM)Hauki (KM)Kiiski (KM)Kirjolohi (KM)Kivennuoliainen (KM)Kivisimppu (KM)Kivinilkka (KM)Kolmipiikki (KM)Kuha (KM)Kymmenpiikki (KM)Lahna (KM)Liejutokko (KM)Hietatokko (KM)Hopearuutana (KM)Pasuri (KM)Piikkimonni (KM)Ruutana (KM)Salakka (KM)Seipi (KM)Silakka (KM)Sorva (KM)Suutari (KM)Särki (KM)Säyne (KM)Mustatokko (KM)Mustatatäplätokko (KM)Mutu (KM)Turpa (KM)Vimpa (KM)Törö (KM)Viisipiikki (Lohja)Nokkakala (Porvoo)Rantaneula (Kotka)Valkoevätörö (Saimaan kanava)Miekkasärki (Saimaan kanava)Kirjoeväsimppu (Hossa)HeinäkuuKarppi (Myllykoski)Siperiansampi (Myllykoski)Toutain (Lempäälä)Puronieriä (Häme)Elokuu-SyyskuuHarjus (Lappi)Kirjoeväsimppu (Lappi)Taimen (Lappi)Nieriä (Lappi)Lokakuu
Piikkikampela (Padvan niemi)Lohi (Kymijoki)Käsin pyydettävät
SiloneulaSärmäneulaPikkutuulenkalaIsotuulenkala
- Alleviivatut pyydetty jo tänä vuonna (2014)

13 hieman haastavampaa ja enemmän aikaa vaativaa lajia
Hietakampela (V.E), Isosimppu (V.E), Kampela (V.E), Karppi(V), Kirjoeväsimppu (V.E),  Lohi (V.E), Järvilohi (V:E) , Sulkava (V.E),  Miekkasärki (V.E), Nieriä (V.E), Rantanuoliainen (V.E), Taimen, Turska (V.E) ja Valkoevätörö (V.E)

Lista ei lopulta näytä hirveän vaativalta. Tässä selvitykset lajikohtaisesti paikoista joista lajeja voisi tavoitella.

Hietakampela

Isosimppu ja turska
- Märketin majakkasaari Suomen läntisemmässä kolkassa. Vaadittava aika 1-3 päivää koko retkeen.

Karppi
- Kyläsaari ja sen lammet. Voi osua ensimmäisellä kerralla, tai sitten ei... Tähän tuskin saa apua keneltäkään kokeneemmalta karpinkalastajalta.

Kirjoeväsimppu
- Vaatisi matkan kohti Suomen pohjoisimpia kolkkia. Vähintään 2 päivän reissu, todennäköinen retken pituus 3-5 päivää. Pitäisi yhdistää muiden pohjoisten lajien pyyntireissun yhteyteen.

Lohi, taimen ja järvilohi
- Kymijoki tai Vantaanjoki. Todennäköisesti useamman päivän reissu, mahdollisia kontakteja käyttäen voisi päästä Kymijoelle soutamaan lohta tai taimenta. Järvilohen pyytämistä olisi mahdollisuus lähteä Taipalsaarelle yrittämään kaverin opastuksella, ajallisesti viikonloppureissu voisi riittöö.

Sulkava
- Hämeen yleisen kalalaji, pitäisi etsiä onkipaikka missä kalat kudun aikaan ovat. Hiidenvedeltä tiedossa, mutta osuu pahasti Kalamaratonin kanssa samaan aikaan kuten Lempäälän koskien kutuaika.

Nieriä
- Pohjois-Suomi, kts. kirjoeväsimppu.

Miekkasärki
- Saimaan kanava ja alkukesä. Tuskin toimii täsmäisku taktiikka, vaatii varmasti useamman päivän onkimisen tai sitten onnistuu heti ensimmäiselle kerralla kuten Olli Varhimo näytti omalla fongausreissullaan.

Rantanuoliainen
- Kotkassa pelipaikat selvillä. Täsmäisku, jos tuuri kohdillaan olisi uusi elämänpiste. Muutama iltareissu Kotkaan, voisi yhdistää lohen, taimenen tai toutaimen kalastuksen yhteyteen.

Valkoevätörö
- Saimaan kanavalla esiintyy tätä uutta tulokasta Suomen vesissä. Täsmäisku tai kaksi vaaditaan tämän lajin pyytämiseen. Tarmo Muuri teki vuonna 2014 esiselvityksen ja niillä koordinaateilla voisi pyynti onnistua pikapistolla.

Siperiansampi
Myllykosken karppilammikko. Vaatii ehkä reissun tai kaksi.

Siloneula ja särmäneula ovat laskettu listalle, koska ne voi pyydystää käsin. Näiden lajien kohdalla mielipiteitä pisteeksi laskemiseksi on yhtä monta kuin näitä lajeja on pyydettävissä.

Lopullinen lajimäärä tämmöisellä listalla olisi yli 50. Kuulostaako mahdottomalta projektilta 365 päivän ajalle? Jos pystyy yhdistämään kesä -tai talvilomareissut tiettyjen lajien pyyntireissuun ja muutenkin raaskii ottaa aikaa pidemmille täsmäreissuille ei urakka tunnu mahtommalta.