Pikkukala jigipyrstönä
21.03.2007 - 14:44
Nyt kun lienee useimmilta pilkkijöiltä kausi takana ja avovedet edessä kysyisin, onko kukaan vertaillut aidon pikkukalan ja muovisen jigipyrstön kalastavuutta esim kuhan jiggauksessa.
Itse keräilin talvella pikku särkiä ja ahvenia (6-8 cm) pakasteeseen ja olisi tarkoitus koittaa.
Onko mitään jippoja, mitä tässä pitäisi huomioida?
en ole ees tullut ajatelleex..hemmetin hyvä idea A.Aalto!..kiitti vinkistä..täytyy kokeilla
No jos vertaa normi jigiin niin tossa ei ole ilman pikku viritystä uintia ollenkaan.. pyrstö ei liiku jne. en tosin osaa sanoa kuinka se vaikuttaa kalastavuuteen.
on tullu joskus kokeiltua ahvenelle.hyvällä syönnillä norm.jigi on mielestäni selvästi parempi.kannattaa miettiä koukutusta.tavallisella jigipäällä ei pelkästään tarttunu kunnolla. vaatii lisäkoukun. sinällään täyn tehoja ei kannata epäillä. itse käytän onginnassa polvikoukkua ja syöttikalaa. on tappavan tehokas ahvenelle. ainakin merellä.
Ahvenella on paksu nahka, joten sen voi ommella vaikka firelinellä jigipäähän kiinni. Tein toissatalvena isosta jigipäästä ja ahvenen takaosasta mademorrin. Ei sillä kyllä yhtään madetta tullut, mutta toisaalta ei millään muullakaan.
Monta nollareissua täky on minulta pelastanut. Enää en oikeaa täkyä käytä kuin aivan nollasyönnillä, normaali jigi on niin paljon nopeampi ja kätevämpi mutta täyllä monesti saa ruokakalat, kun mikään muu ei pure.
Jigipäähän täky on aika vaikea virittää niin että pysyisi koukussa eikä heti valu koukun mutkaan. Toimivampia systeemejä olen käyttänyt kahden laisia. Jos pohja on puhdas niin siika onki viritys, eli runkosiimaan liukupaino, sitten stoppari ja kolmenkymmenen sentin tapsi ja sen päähän iso sivuväärä yksihaarakoukku. Kuollut täky kiinni koukkuun pääluun läpi silmien yläreunasta. Toimii parhaiten kun veneen antaa ajelehtia hitaasti ja raahaa viritystä pohjaa pitkin. Välillä pieniä nostoja ja väristyksiä ja kun tärppi tuntuu niin voi antaa hiukan siimaa ja antaa ahvenen niellä täky. Jos pohja on roskainen niin ihan normi pohjaonki ja siihen täky kiinni samalla tavalla. Tuplakoukkua en juuri ole käyttänyt, tulee vähemmän sotkuja ja roskaa + kalat paljon helpompi irrottaa , mutta makunsa kullakin..
Heittämistä täky ei oikein tunnu kestävän, tai ainakin pitää olla täkyjä paljon ja paremmat hermot kuin minulla, regaukseen sopii paremmin. Samaten toimii virtaavissa salmissa kun vene on ankkurissa ja antaa virran uittaa täkyä. Kuhia ei pohjalta ole täyllä kovin montaa tullut, tosin en niitä ole niin paljon koettanutkaan, mutta ahvenelle toimii. Kai sillä kuhiakin saa, tosin niitä nyt tulee yleensä jigilläkin.
viime kesänä heittelin jigiä kalalla tai sen puolikkaalla,ja toimi varsinkin kuhalle paremmin kuin kumiset...myös ahvenet tykkäävät,omalla vavalla siihen saa riittävästi liikettä,ainoa ja suuri miinus on käytön hankaluus,ei tahdo kala pysyä paikoillaan ja usein syötti onnistutaan "repimään irti,kuore on ylivoimasen paras mutta niin pehmeä että todella vaikea käyttää..mutta kun paneutuu kalan kiinnittämiseen ym niin aina parempi kuin tekosyötti.
Ideanahan jigipään ja pikkukalan yhdistelmä on mainio, mutta käytännössä se on ongelmallista. Pakastetut pikkukalat pehmenevät sulattaessa sen verran, että eivät kestä koukussa ja irtoavat heitettäessä. Syöttikalan sitominen taas kuulostaa aika työläältä näpräämiseltä. Tuoreet syöttikalat ja riittävän suurilla "kynsillä" varustettu jigipää voisi olla parhain yhdistelmä.
(Ei liity ollenkaa jigiin) Lisäsin salakan ruohikkouistimen perään ni heti nappas pikkuhauki.
Ennen sitä ei ollut mitään eikä pikkuhauen jälkeenkää.
Paikallaan pysyminen on tietysti ongelma, koska siihen törmää myös muovisilla syöteillä. Jonkinlainen lisäkoukutus varmaan parantaa pysyvyyttä, jos peräpäätä lukitaan ylimääräisellä kolmihaaralla.
Oikeastaan se, miksi olen päättänyt näitä kokeilla, on toive saada isompia kuhia. Viime kesän ehkä 300 kuhasta vain 4-5 kpl yli kilon kalaa ja nekin nipin napin. Ajattelen, että isompi haksahtaa helpommin luonnonsyöttiin.
Synkeä on Kyrösjärvenkin tilanne näköjään...
noi jigikuhat kyrösjärvellä todellakin vääristää kalojen koon,täyllä saat huomattavasti suurempaa,eihän verkkomiehetkään saa sieltä kuin yli kilon kuhia ja todella isoja jatkuvasti,siis pyyntimuodosta ym todella paljon kiinni,pieni alle 45cm kuha ja +60cm kuha ovat täysin eri kaloja käyttäytymiseltään,kuten kaikissa kaloissa.
Joo, työkaveri vetelee verkoilla välillä useita kuhia per verkko myös talvella ja lähes kaikki kilosta ylöspäin.
Siis isompiakin on, eli omissa strategioissa on tarkistamisen varaa, ettei kaikki isot kuhat mene verkottajille.
Mitenkäs jos laittaisi täkyraksin ja siihen sopivan painon,olisi ainakin helppo kiinnittää ja läkkärällä saisi lisäpotkua kalan uintiin,sitä sitten pomputtelisi pohjassa.

tuo menee testiin tänä keväänä. kuulostaa tosi mielenkiintoselta.
lian hankalaa,uistelu ko. systeemillä helpompaa,heitä raksia systeemi ei käytännössä toimi.
viime keväänä kaveri valoi jigi päitä, jossa koukun tilalla oli noin 8cm jäykkää rautalankaa. pujotimme rautalangan täkykalan läpi ja vasta sen jälkeeen kiinnitimme rautalankaan kolmihaara koukun. täkynä käytimme pienehköjä silakoita joita saimme jigauksen ohessa, täkyt kyllä pysyivät loistavasti jigi päässä, mutta kaloja emme niillä saaneet. emme kyllä saaneet millään muullakaan mitään... tänä vuonna voisi ruveta tosissaan noita virityksiä testaamaan.
Kyllä toimii ainakin Mateiden kalastuksessa. Kalan pyrstöpätkä vaan jigipäähän ja menoksi.
Huonolla syönnillä täkykala on kuhalle parempi kuin jigi ja omiin kokemuksiin perustuen normaalikokoisella salakkasyötillä saat paremman kokoisia kuhia kuin vastaavan kokoisella jigillä. Jigipäässä salakka ei oikein pysy heitossa kiinni, mutta ongelma vähenee huomattavasti, kun teet spinfluga-systeemin. Pääsiiman päähän 2 koukkua, eräänlainen raksi, niin että toinen syötin leuasta kiinni ja toinen kyljestä (siimaa koukkujen väliin syötin koon mukaan). Syötin yläpuolelle sivutapsiin lyijyä tarpeen mukaan. Työläs systeemi, mutta on pelastanut monta reissua.
Lisää uusi kommentti