Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Jäissä ajaminen
wwedvnnmemf
03.02.2010 - 18:23
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
Miten tuon maalattupohjaisen Busterin maalipinnan käy, jos joutuu kalareissun siirtymiä ajamaan näin loppukesästä jäänmurtajaperiaatteella?
Naarmuuntuu.
puhdistuu.
Vähemmän hiottavaa ennen uudelleen maalaamista
Ajoin joskus -90 luvulla 20s nopeudella 1 sentin umpijäähän, vähän tuli lommoa vesirajaan ja pohja puhdistui
jatkoa ed.Kyseessä oli vanha Buster R, jonka pohjalevyn vahvuus on (edelleenkin)1,7mm
Ainoa varottava taitaa olla anturit tai mahdollisesti potkuri, jos peruuttelee tai
jää alkaa olemaan x-paksua.
Eilen ajelin busterilla semmosessa 2-3cm jäässä... eipä siihen mitään tullut mutta vauhtia ei ollut juuri mitään... meni vähän myöhäseks veneen nosto niin kilometrin joutu jäissä ajeleen...
Ainakaan lasikuituveneisiin ei ole tullut oikeen mitään havaittavia orkamia, ja jäissä on tullut ajettua useammalla veneellä parhaimmillaan kilometrikaupalla.
Myöskään teräsveneeseen joka maalattiin jollain uretaanimaalilla ei tullut naarmuakaan, kun ajettiin muutama kilometri teräsjäissä(5-10cm).
Kiesus: Kuinka ihmeessä sait hajotettua muutaman kilometrin teräsjäätä 5-10 cm kun jo 5 cm riittää kantamaan pilkkijän?
Kyllä se jää murtuu ihmeen hyvin.
Itse olen istunut pikillä kun kaverit ajaa alle 10m teräspaatilla vierestä ohi.
Jäätä oli varmaan lähemmäs 10 senttiä.
Eikös tuo ole niin, että niinkauan kuin jään kesto ei riitä kannattelemaan venettä vaan murtuu, niin vene voi edetä jäissä. Venehän nousee aina jään päälle ensin ja sitten jää joko murtuu painosta tai ei. Tämähän on jäänmurtajankin ensimmäinen toimintaperiaate
Varmaan jossain vaiheessa jään paksuuntuessa (kymmeniin sentteihin) tulee sitten eteen muitakin asioita, kuin esim. miten murtuneet jäälautat saadaan poistettua edestä, estettyä potkurin vaurioituminen jne.
Ajelin kanssa muutaman sata metriä Busterilla 1-2cm jäissä ja hyvin menee tosiaan.
Jäi vähän vaivaamaan, kun jotain aika tulee funtsittua, että missä asennossa moottorin olisi oltava, jotta:
A. eteneminen olisi mahdollisimman sujuvaa (~nopeinta)
B. Jäälautat eivät menisi potkuriin
Tuli pidettyä moottori ala-asennossa, mutta lieneekö se paras?
Itse käytän seuraavaa tyyliä: kone trimmattu täysin alas, jatkuva kohtuullinen kaasu, jolloin
potkurivirta työntää suurimman jääsilpun heti kauemmas. Kohtuu kaasulla vene liikkuu kokoajan
ja pyrkii jäänpäälle ilman varsinaista törmäystä, jos meno alkaa hidastumaan niin venettä keinutetaan jolloin tilaa tulee sivuillekkin, jos veneen omapaino ei riitä rikkomaan edessä olevaa jäätä, niin äijäpainolla keulaan avittamaan.
Usein on tullut tilanne jossa eteneminen toppaa ja silloin jää kyllä kestää jo kävelyäkin joten matka jatkuu.
Veneet on olleet pääasiassa lasikuitusia pulpettiveneitä 4-6m välillä.
Yhtään venettä, potkuria enkä perää ole onnistunut rikkomaan ko. tyylillä ja "jäissä" ajoa on tullut harrastettua tasaisesti melkein joka vuosi jostain -90 luvun alusta asti.
Väkisin runttaamalla tai vauhdilla mun mielestä noissa jäähommissa hajoo vain kalusto.
zz...
He-he, onpas poikkitaiteellista kun samanaikaisesti ja samalla paikalla toiset veneilee ja toiset jo pilkkii jäällä.
mönkijään saa jo telat muutos sarjana, jokohan yamaha pian lanseeraa perämoottoriinkin jonkinlaisen muutos sarjan että etenee myös jäisellä järvellä.
Alkuperäiseen kysymykseen: Pohjahan naarmuuntunee siinä ruman näköiseksi, mutta so what. Ei ole tosin omaa kokemusta, maalaamaton alumiini naarmuuntuu huomaamattomammin.
Asian vierestä: Jos kalareissun siirtymiä joutuu ajamaan jäissä, silloin sitä kalastettavaakaan alaa tuskin on? "Siirtymä" on tyypillisesti luokkaa laiturin ja ensimmäisen kalapaikan välinen matka. Pieniä, yleensä reilusti alle kilometrin lahtivesiä tai vastaavia jääkannaksia joutuu Busterilla toisinaan halkomaan. Itse availen kohtuullisen usein talvella myös varsinaisia kalapaikkoja auki seuraavaksi päiväksi.
Ydinasia on säätää veneen kuormausta ja vauhtia sellaiseksi, että se kulkee kone alimmassa asennossa silti keula mahdollisimman pystyssä, ts. voimia, jotka iskevät suoraan veneen keulaan, halutaan mahdollisimman vähän. Tällöin syntyy se jatkuva murtamisefekti, ja tärkeää veneen asento on erityisesti teräsjään aikaan. Viiden sentin teräsjään murtamisen täytyy olla hidasta, koska kolmen sentin aidossa teräksessä pelkästään veneen keulan rannassa menosuuntaan kääntämiseen menee helposti tunti. Toisaalta neljän, viiden sentin värittynyt ei-täysin-teräsjää murtuu suoraan eteenpäin ajettaessa suhteellisen helposti.
Paksun (10-20 cm) hötöisen kevätjään aikaan on tärkeää murtaa jää oikeaan kellonaikaan. Hyvin aikaisin aamulla pakkasyön jälkeen jää murtuu nätisti veneen alla ja eteneminen onnistuu, iltapäivästä sama jää sitkistyy, ainoastaan taipuu veneen painosta ja eteneminen pysähtyy. Kun vauhti pysähtyy eli kun paksumman kohdan läpi ei enää pääse, menee taas se tunti, ennen kuin veneen saa käännettyä. Peruuttaa ei oikein voi, sillä väylä takana on ällistyttävästi paikoin kapeampi kuin vene, ja lisäksi peruutettaessa ne pienet jäävuoret väylässä iskevät potkuriin juuri väärästä suunnasta ja todella kovaa.
Ohuen, maksimissaan sentin teräsjään halkominen plaanissa ajaen ei ole järkevää eikä taatusti terveellistä kaiun anturille tai koneellekaan, mutta pirun kivaa se on. Kuten joku joskus täällä totesi, "sirpaleita lentää kuin talvisodassa". Olen myös nähnyt RS Busterin keulaan tulevan noin 10 cm laajat lommot varomattomasta/osaamattomasta jäissä ajosta ja olen ollut sivustaseuraajana paikalla, kun 5,5 m lasikuituvene käytännössä upposi puolen päivän jäissä ajon seurauksena.
Olen itse ajanut jäissä avoveneellä arviolta 150-200 km (eli kun kerran asian laskin, silloin matkaa oli 120 km). Potkureita ei ole mennyt puuhassa yhtäkään, vaikka käytän nykyään komposiittipotkuria ja jääpalojen iskuja tulee yhtenään. Toisaalta en käytä jäissä ajossa moottorissa maksimivoimia koskaan, ellei ole pakko.
--ako
Toissapäivänä vetelin 40m soutuveneellä ja soutamalla 2cm jäällä, että pääsin jäätyneestä lahdesta avoveteen kalasteleen. airot oli erittäin kovilla.
ja muistakaa, kun puhutaan teräsjäästä, niin silloin ei lämpötila saa hetkeksikään käydä plussan puolella jään syntymisen aikana, eikä lunta sataa.
No tuo teräsvene millä minä olen ajellu on jotain vajaa 11m pitkä ja painaa jotain 6-7 tonnia.
Tuommoisissa 5cm jäässä se menee lähes tyhjäkäyntiä, ja sitten kun tulee n.10cm rupeaa jo ahistamaan sillain että keula hieman nousee jään päälle.
Parhaimmillaa/pahimmillaan jäätä on ollut altaassa 15-20cm kun sitä on ylös revitty, ja semmoinenkin hajoaa kunhan saa vähääkään ajettua jään päälle.
Ja tuommoisen ryskäämisen jälkeen ei maalipinnassa ole vaurioita havaittu.
Niin ja lisäyksenä että joinakin syksyinä kun viimeisiä reissuja vesille on tehty, niin on saanut väistellä verkkoja joita on jo laiteltu jään alle pyyntiin.
Ja noihin aikoihin meri on pääpirteittäin sula, mutta kaikki lahdukat saattaa olla jo paksussakin jäässä.
Malttamattomuuden ylistyslaulua, ja viljaltipa sittenkin.
Eikö avovesikalastusta voi harrastaa sulan aikana ja jäältäkalastusta silloinkun jäätä on?
Perunat istutetaan keväällä ja nostetaan ylös syksyllä. Nastarenkaita käytetään talvella ja kesärenkaita kesällä, jne.
Yleensä toimintoja suoritetaan järkevästi sesongin mukaan...
Eikös tuolla toisessa ketjussa huokailla, että
jokohan 3 senttinen jää kestäisi pilkkijän
Parasta uistelukauttahan tämä marras-joulukuu vielä
on. Pitää vaan päästä avoveteen saakka.
"Yleensä toimintoja suoritetaan järkevästi sesongin mukaan... "
Joo, kuten Börje tuossa mainitsi, niin nyt on sisävesillä lohikalan uistelusesonki parraimmillaan.
-jouni
Tarkkailkaa naapurianne ja raportoikaa poikkeavuuksista
Keskiluokkatoimikunta
Itsellä tuo "limiittikeleillä" liikkuminen on täysin "luontaista", mennään sitten veneellä tai kävellen jääpeitteen yli/ läpi.
Kelirikkokaudet venyis turhan pitkiks jos odottelis joko jäitten lähtöä tai tulemista, ja lounaisrannikon talvet on tunnetusti sitä mitä ne on. Mutta toki, kaikille se ei varmaan sovi, ja sanomattakin on lienee selvää että varusteet olosuhteitten mukaan.
zz...
propecia %[[ nasacort aciphex phentermine pharmacy pittsburgh >
) valium 96970 doxycycline pskxvd
accutane xuyxr generic brands for ultram 0413 xanax online qevar cialis jcok
Lisää uusi kommentti