Firelinen vetolujuudet ja paksuus
04.05.2004 - 18:07
Olen tilaamassa firelineä rapakon takaa ja olisin tiedustellu, mitähän nuo lb vahvuudet ovat millimetreissä. Vahvuudet ovat siis 4lb, 6lb, 8lb, 10lb, 14lb, 20lb ja 30lb. Eli vastaavat mm vahvuudet ovat?
0,25mm == 17,5kg eli 38,58 lb:tä suoraan muunnettuna.
Antaa varmaan vähän suuntaa, vaikkei tämän tarkempaa tietoa olekkaan.
Lisätään tähän vielä vinkkinä, että Google osaa muunnokset suoraan hakukentästä. Eli, "kg to lb" antaa suoraan kilogrammat paunoina.
Laitetaan nyt vielä tuo 30lb on noin 13,6 kiloa, eli firenä 0,20mm
Sattui käteen Berkleyn esite niin laitan nuo vetolujuudet ja paksuudet vielä tähän:
0,10mm = 3,6kg = 8 lb
0,12mm = 6,8kg = 15 lb
0,15mm = 7,9kg = 17 lb
0,17mm = 10,2kg = 22 lb
0,20mm = 13,2kg = 30 lb
0,25mm = 17,5kg = 38 lb
0,32mm = 23,5kg = 52 lb
0,39mm = 27,7kg = 61 lb
0,50mm = 49,9kg = 110 lb
Kannattaa muistaa, että Fireline on todellisuudessa luokkaa paksumpaa ja vähintään luokkaa heikompaa kuin luvataan. Lujuuden olen testannut, mutta paksuuden olen kuullut muilta (arviot perustuvat ilmeisesti puolalle mahtuvaan siimamäärään).
Esim. Fireline 0,25 mm kestää uutena reilut 10 kg (luvattu 17,5 kg) ja lujuus pienenee nopeasti siiman rispaantuessa (varsinkin ensimmäinen metri, joka kannattaa poistaa joka reissun jälkeen). Muuten ihan kelpo siima, kun tietää mitä ostaa.
Jep, eli nuo mainitsemani arvot ovat suoraan mainoksesta. Luultavasti ameriikanpellet ovat vielä pyöristellyt noita lukemia vähän myyvimmiksi.
Mikä järki on muuten ilmoittaa noita siimojen arvoja vetolujuutena?
Olen testannut myös FireLinen 0.25 millin siimaa. Tulokset vedossa oli jopa hiukan yli ilmoitetun kestävyyden (19.2 kg). Testilaite oli vetokone, jota käytetään eri metallien lujuuksien mittauksissa eli tulos pitäisi olla jokseenkin luotettava. Paksuus on kyllä varmasti suurempi mitä ilmoitetaan.
Erässä on tutkuittu vetulujuuksia ja paksuuksia... ja tuo 19,2kg on varmasti totta, mutta kun tekee solmun, niin tulee tuo 10kg... kannattaa käyttää salmutonta viehelukkoa, jos vain on pokkaa...
Hannes
Itse asiassa testattiin myös eri solmuja ja saatiin tulokseksi kutakuinkin juuri tuo 10 kg. Palomarsolmu kestävin, tosin tavallinen viehesolmu pääsi melkein samoihin vetolujuuksiin.
Digitaalisella jousivaa'alla testasin ja kesti vähän yli 10 kg tasaisesti vetämällä. Palomar-solmu kesti hyvin; ei luistanut eikä katkennut solmun kohdalta. Vaa'an tarkkuus 0,01 kg.
Ainakin aikaisemmin jenkkien markkinoilta tulleissa siimoissa on ilmoitettu vetolujuus ollut pienempi kuin euroopan versiossa. Kai ne välttelee oikeustoimia ameriikan ihmemaassa... Ja samalla niitä miljoonakorvauksia.
Iskukestävyys on kuitenkin vain murto-osa tosta ilmoitetusta kilomäärästä. Tasaista vetoahan toi kestää vaikka trailerin vaijerina.
Itse luovuin firestä UL kelassa kun hauet poikkasivat tärpissä 0.10:n .
kannattaa muistaa firelineä valittaessa siimaksi: 0,12 mm fire vastaa 0,22 mm monoa.
0,25 mm vastaa 0,40mm monoa paksuudeltaan.
Marcello, ei kyllä pidä paikkaansa, jos siis tarkoitat, että 0,25 Fire on yhtä paksua kuin 0,40 mono??
Kyllä se vaan pitää, aika lähelle tuota 0,40 osuu, otat siimat vastakkain ja vertaat.
Ei pidä paikkansa, väriero saattaa hämätä.
Juuri mittasin mikrometriruuvilla muutamasta eri kohdasta ja 0.25mm fireline on 0.27-0.32mm paksua.
Siimaa on kyl aika hankala mitata mikrometrillä, koska se tulos riippuu paljon siitä, paljonko siima painuu kasaan. Paksuus tulisi mitata jollain mikroskoopilla. Itse laitoin 0.25 Fireä shimanon 4000 puolalle ja puola tuli lähes täyteen... Paksuus on suurempi mitä ilmoitetaan!
Ezbe, tuohon ku vielä lisäät kuinka monta metriä laitoit niin on huomattavasti informatiivisempi.
Kiitos vinkistä Sms. Laitoin sitä puolalle 110 metriä. En muista paljonko kyseiselle puolalle pitäisi mahtua, mutta varmasti paljon enemmän.
Sehän on selvä, että paksuus on suurempi kuin mitä ilmoitetaan, mutta edelleen kuullostaa oudolta tuo 0.25/0.40 rinnastus. Täytyypä tutkia tarkemmin asiaa.
MITÄ hiton väliä sillä on jos ilmoitettu paksuus vähän vaihtelee kunhan on siimaan tyytyväinen, itse käytän fl 0,25 ja 0.17, uistin lentää hyvin eikä hässäköitä synny ja kalat maistuvat hyvältä.
Kireitä kaikille...
No asia nyt sattuu vaan kiinnostamaan, kuten monet muutkin kalastukseen liittyvät "nippelitiedot". Ei tuolla käytännön merkitystä olekaan, itse olen Fireeni ollut tyytyväinen kaikissa vahvuuksissa, joita olen käyttänyt.
Harrastajat kun tuppaavat olemaan kiinnostuneita vähemmänkin olennaisista harrastukseensa liittyvistä asioista.
Kyllä sillä vaan on merkitystä. Jos valitsen ilmoitetun paksuuden perusteella siiman niin että sitä menisi se 110m kelalle, mutta sitä mahtuukin vain 60m. Sitten tuleepi esim. enkkahauki joka tyhjentää kelan, sadalla metrillä siimaa se olisi tullut ylös. Mutta tätä ei varmaan käy kovin usein, kyllä se Fireline on edelleen mainio siima.
Noh, ei se enkkahauki tyhjennä esim. tuota Shimanon 4000 0.25sen fuusiosiimasta. Se kun juntturoi ja juroo, eikä juurikaan ryntäile. Vasta paatin lähistöllä voi ruveta tapahtuun kummia ja gädda saattaa ryntäillä sinne tänne. Jarru kun on sopivan "löysällä" niin voi homma hoituakin, liian kireellä ni koukut suorana tai lenkit poikki. Siima ei katkee yleensä ku heitossa mogatessa. Myös koskikalastus syö fuusiota ja ajankanssa kyl heikkenee. Fire paranee muutaman heittokerran jälkeen kun pintakerros ikäänkuin karisee. Aluks on aika kankee. Jos punotuista puhutaan ni sit vaan paksua "ei mainosta merkkiä" hyrrälle ja nakkelemaan. Firen paksuudet tosiaan heittelee valmistuserän mukaan ja joskus sattuu tosi shittikiekerö mukaan, mutta ei menettely poikkea muistakaan siimavalmistajista. Tasaisin laatu on ollut tähän asti vain MonoStroftissa. Onhan noita tullu käytännössä testailtua vesillä ja hypisteltyä muutenkin. Varsinkin tuo hiblaus, solmujenteko vetokokeet sun muut suunsoitot kaupassa on hauskoja. Myyjältä menee hermo ku tempaset myyjän kehuman siiman laatikon auki, alat tehdä solmuja, teet käsin vetokokeen, hinkkaat siimaa johonkin ja sen jälkeen napsautat sen käsin vetämällä poikki. Voi mennä poikki jo ennen kulutustestiä..
/Jari
Ezbe: shimanon 4000 sarjan keloille menee yleensä 0,30 mm monofiiliä 170- 180 metriä.
Tossa sattui käteen Shimano 4000-puola:
0,25mm-260m
0,30mm-180m
0,35mm-130
0,40mm-100m
Hannes
Lisää uusi kommentti