Huittisten Loimijoki ja Punkalaitumenjoki kalapaikkoina?
Moro! Olen muutamaankin otteeseen tutkiskellut Google Mapsista Huittisissa Kokemäenjokeen laskevaa Loimijokea sekä sen sivujokea Punkalaitumenjokea ja pohtinut monesti, voisiko niistä löytyä hyviä kalapaikkoja. Ainakin kartalta katsottuna nuo joet ovat vaikuttaneet minusta aina hyvinkin mielenkiintoisilta. Loimijoessa on Huittisten keskustan yläpuollella useamman kilometrin mittainen vapaana virtaava koskijakso johon on kaloila suora nousuyhteys Kokemäenjoesta. Punkalaitumenjoki taas on selvästi Loimijokea pienempi joki, mutta kuitenkin useamman kymmenen kilometrin mittainen joki sekin, ja siinäkin joessa on kartan perusteella todella tiheästi pieniä koskipaikkoja eikä yhtäkään kalan kulkua haittaavaa patoa ennen Punkalaitumen Haviokoskea, joka on 30 kilometriä joen suusta.
Onko kukaan tämän foorumin käyttäjä käynyt kalassa juuri näillä Huittisten alueen joilla ja millaisia saaliita olette niistä saaneet? Sameavetisiähän nuo joet ovat ja mitään lohikalaahan niistä on varmaan turha yrittää etsiä (ellei sitten johonkin koskeen istuteta kirreä), mutta itseäni kiinnostavatkin enemmän esim. turvat, toutaimet ja isot ahvenet, joita noista etelä-Suomen savisameista joista saattaa kuulemma joskus saada yllättävän hyvinkin. Kalastusvälineinäni toimii perhovehkeet sekä kevyet ul-virvelivehkeet joilla heittelen esim. pieniä jigejä ja lippoja.
Oikeastaan nuo joet kiinnostavat minua osittain nimenomaan tuon sameavetisyyden takia :D Kiinnostaisi ihan varta vasten joskus kokeilla kalastusta juurikin tuollaisella mahdollisimman samealla ja vähävetisellä lounais-Suomen "kuraojalla", koska en ole sellaisella joella oikeastaan juuri koskaan aikaisemmin kalastanut, ja se voisi olla ihan virkistävällä ja mielenkiintoisella tavalla "erilainen" kalastuskokemus verrattuna Pirkanmaan ja Keski-Suomen järvin ja vuolaisiin ja kirkasvetisiin jokiin ja koskiin, joilla olen suurimman osan elämästäni kalastellut :D Huittisten joet on maantieteellisesti lähimpiä tällaisia "kurajokia" kotoani Tampereelta joten olen suunnitellut että sinne voisi käydä tekemässä reissun tai pari tuossa touko-kesäkuussa kunhan tulvat on laskeneet ja vedet lämmenneet.
Eli onko kokemuksia näistä joista?
Kyllä vaan! Parina vuonna olen käynyt pyörimässä tuossa loimijoella, vaikka kauempana asunkin. Olet aivan oikeassa lohikaloista, niitä ei kyllä löydy ainakaan loimijoen puolelta. Taitavat päätänsä hakata harjavallan voimalaitoksen patoon, ja istutuksia liiemmin suoritetaan padon yläpuolella.
Mutta jos särkikala kiinnostaa, niin turpa on way-to-go tuolla suunnalla. Kiloisia kaloja tavoittaa usein, ja suurkala turvat ovat mielestäni ihan mahdollisia. (varmistettua suurturpaa en ole saanut, mutta likellä on varmasti oltu) Toutaimia en ole vielä tavoittanut, mutta tietäen kuinka tiheään kalaa on kokemäenjoessa, on vain ihme jos eivät ole myös sivuhaaroja miehittäneet.
Olen pääosin kalastellut perholla, ja turvat on ensisijainen kohdelaji. Kun vain ovat syönnillään, niin tulee kovia tällejä ja hyviä vääntöjä. Hauskaa puuhaa, ihan vetää vertoja kirrehommiin koskilla.
Kyseiset, savilakeudella virtaavat sameat joet, antavat parhaiten kalaa "kirkkaina." Kirkkaus on tässä suhteellista. Kovien sateiden jälkeen kannattaa aina pitää muutama päivä taukoa ja antaa veden laskea ja kirkastua, edes hiukan. Myöhäissyksyllä kun pellot on kynnetty on pahinta aikaa. Vähäinenkin sade tekee vedestä maitotokahvia.
Jep, tuo unohtui mainita. Kuivempina jaksoina kalastus on muutenkin miellyttävämpää, kun tukkoisilla (pajua/kortetta) rannoilla pääsee kahlareitten kanssa koukkimaan joen puolelta eteenpäin. Eli jos on tulvaa, niin on useampi hyvä syy lykätä reissua.
Alkuperäiseen lisäten, etäisyydet voi pitää aikasmoisen lyhkäisenä näillä pienillä joilla. Veden sameus antaa aika paljon anteeksi kalastajan puolelta, välillä huomaa että kalat ovat aivan jaloissa, eivätkä säiky liikettä kun eivät sitä näe. Tästä seuraa kovia kopsuja välillä melkein nilkoista.
Haukia muuten on harmillisen paljon, jos meinaa heittää jotain isompaa perhoa. Yhdellä reissulla lähti kolme mini-tinseliä hauen mukaan, ja olivat ihan keskellä koskea rauhallisemmassa poterossa. Jos nakkelee lippaa, niin jokin paksumpi fluoro-tapsi voisi olla ihan tarpeellinen.
Kiitos VapaJäbälle ja muillekin vastauksista! Pakko vielä varmuuden vuoksi kysyä sen verran tarkennusta, että oletko VapaJäbä kalastellut noita turpia Loimijoesta siis nimenomaan tuolta Huittisten alueella olevalta koskialueelta, johon kuuluu mm. Mommolankoski ja Maurialankoski? Toki aloituksessa tuli jo varsin selväksi, että nimenomaan Huittisten alueen Loimijoesta puhutaan, mutta kyseessä on kuitenkin yhteensä 160 kilometriä pitkä joki, joten siksi ihan varmuuden vuoksi kyselen.
Turpa on tosiaan se selvästi kiinnostavin kalalaji mitä tuolta haluaisin koittaa tavoitella. En nimittäin ole tainnut koskaan vielä tuota lajia siiman päähän saada, vaikka olenkin kalastanut aktiivisesti noin 8 vuotta. Omilla "kotivesilläni" - eli Tampereen lähistöllä, Pohjois-Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa - niitä ei taida esiintyä kalastossa ollenkaan, joten siinä syy. Toutaimia on myös todella hieno väsytellä ja kalastaa varsinkin pintavieheillä ja surffilaudoilla, mutta niitä löytyy myös kotikoskiltani ja niitä on tullut jo kalastusurani aikana nostettua mm. Lempäälän Kuokkalankoskista jo aika monia kymmeniä (ennätykseni on 4.7 kg ja vielä perhovehkeillä) joten pelkästään niiden takia ei nyt välttämättä tarvitse tuonne Loimijoelle asti lähteä.
Tuo Lempäälän Kuokkalankoski on muuten tähän mennessä ainoa vähänkään "sameavetinen" joki jolla olen useamman kuin kerran elämässäni käynyt kalassa, ja sekin on luonteeltaan täysin erilainen kuin Loimijoki ja Punkalaitumenjoki. Koska Kuokkalankoski saa vetensä Vanajavedestä ja muista Hämeen isoista järvistä jotka tasaavat virtaamia, siinä virtaa vettä yleensä runsaasti ja useimmiten hyvin tasaisesti läpi vuoden, ilman erityisen rajuja vedenpinnan vaihteluita. Loimijoessa, Punkalaitumenjoessa ja muissa ns "etelärannikon" joissa taas virtaama vaihtelee rajusti ja erittäin nopeasti sateiden mukaan, ja kesäisin noissa joissa virtaa vettä vain pari kuutiota sekunnissa ja kosket ovat kapeita, kivisiä ja vähävetisiä. Ja tietenkin se vesi on vielä paljon sameampaa ja kuraisempaa kuin Kuokkalankoskilla :) Juuri tällaisesta jokiympäristöstä on hyvin vähän kalastuskokemusta, ja sen takia tuota Loimijokea kiinnostaisi käydä tutkimassa.
Tiedän tosiaan hyvin sen, että noissa joissa sekä virtaama, vedenkorkeus että veden sameus vaihtelevat usein melkoisesen rajusti ja nopeasti sateiden mukaan ja että kovien sateiden jälkeen tai liian aikaisin keväällä ei noille joille tosiaankaan kannata lähteä. Vaikka en ole koskaan noilla joilla käynyt, niin olen kyllä juuri tästä asiasta tehnyt paljon taustatutkimusta, ettei mahdollinen reissu tärvelly epähuomiossa sen takia. Sekä Loimijoen että Punkalaitumenjoen vedenkorkeusmittarit ja virtaamatiedothan löytyvät netistä Ympäristö.fi:n Kokemäenjoki-sivulta, ja sieltä olen katsellut että sekä Loimijoessa että Punkalaitumenjoessa virtaaman vaihtelut ovat valtavia verrattuna Järvi-Suomen jokiin ja koskiin. Loimijoessa saattaa hyvinkin kevään tulvahuipun aikaan virrata hetkellisesti 200 kuutiota vettä sekunnissa, mutta keskikesällä virtausta on yleensä vain 2 kuutiota sekunnissa ja kaikkein kuivimpina kesinä se on laskenut jopa alle 0,5 kuutioon. Punkalaitumenjoki taas on useita kertoja pienempi joki, mutta sen tulvat ovat yhtä rajut, ja sen virtaama voi olla tulvahuipuissa helposti 40-50 kuutiota sekunnissa, kun taas normaali kesävirtaama on siinä joessa vain 0,5 kuutiota sekunnissa ja kaikkein kuivimpina hellekausina jopa vain 0.1 kuutiota. Jokien tulviessa tuonne ei siis tosiaankaan kannata vaivautua. Onhan "normaalissa" koskessakin kalastaminen yleensä aivan täysin turhaa hommaa jos vesi on 2 metriä tavallista korkeammalla ja virta kuohuu pitkin rantametsiä niin ettei kosken rantaan edes pääse, puhumattakaan sitten siitä kun vesi on lisäksi vielä niin sameaa että sen näkösyvyys on kirjaimellisesti alle 1 sentti ja se on vain juuri ja uuuri liian löysää kynnettäväksi, niin kuin noissa savimaiden joissa tulvan aikaan on :D
Olen kuitenkin eri foorumien kalapaikkaketjuja lukiessani saanut myös sellaisen käsityksen, että myöskään aivan kaikkein kuivimpaan aikaan (esim. useita viikkoja kestäneiden hellejaksojen jälkeen) noille joille ei välttämättä kannata lähteä. Luulisi, että vettä olisi kai hyvä olla sentään sen verran, että koskipaikoissa on kuitenkin jonkin verran pauhua ja kuohuvaa virtausta eikä pelkästään kivikoiden välistä hiljaisesti solisevia puroja. Kuulemma heinä-elokuussa aivan kuivinpaan aikaan vesi saattaa noissa joissa myöskin yllättäen olla itse asiassa sameampaa kuin alkukesällä aavistuksen suuremman virtaaman aikaan johtuen levien kukkimisesta sekä yleisesti seisovasta vedestä. Eli paras ajankohta reissulle noille joille voisi tosiaan olla heti alkukesästä toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, kun tulva on kunnolla laskenut ja vesi on kirkastunut mutta joet eivät ole kuitenkaan ehtineet mennä vielä aivan kuivilleen. Ja paras virtaama kalastukselle voisi olla Loimijoella noin 2-5 kuutiota sekunnissa ja Punkalaitumenjoella taas noin 0,5-1 kuutiota sekunnissa (ei kuitenkaan niin pieni, että Loimijoella virtaa vain esim. 0,5 kuutiota sekunnissa ja Punkalaitumenjoella vain 0,1 kuutiota). Olenkohan tässä nyt oikeilla jäljillä?
Olen siis ketjun aloittaja, unohtui mainita edellisessä viestissä.
Eipä mitään! Hyvä jos jotain infoa saa revittyä irti sunnuntai-onkijan aatoksista. :D
Tosiaan juu, noita mainittuja koskipaikkoja on tullut käytyä kalastamassa, ja ihan hyvällä menestyksellä. Tuosta virtaamasta en olisi osannut sanoa tarkemmin, itse olen ihan vain kelien mukaan valinnut kalastuspäivät. (sateiden määristä riippuen, taukoa 2-7 pvä) Mutta, nyt kun vilkaisin nuo virtaamatiedot viimekesältä niin kalaisimmat päivät on näyttäneet olleen about sen viiden k/s huitteilla, tai alla. Mittarina on itellä ollut, että jos kosken yli pääsee kahlaamaan, niin vesi on sopivalla korkeudella.
Ketjun aloittajalle, loimijoella jos turpaa tavoittelee niin tehokkain tapa on ostaa särkikalamäskiä, heitellä sitä reippaasti palloina veteen. virittelee jonkunlaisen heitto-onki setin. Ylivoimaisesti tehokkain tapa turpien tavoitteluun loipparilla. Ja syötiksi kelpaa ihan popsin isovitonen nakki tai vaikka koiranruoka. Isojakin on seassa.
Nyt keväällä vesi on todella sameaa. Kirkastuu yleensä kesää kohti riittävästi kun vedenkorkeus pysyy stabiilina mahdollisimman pitkään. silloin kalaakin tulee parhaiten. Sellainen 3-6kuutiota sekunnissa on paras loimijoella. Silloin kalat on hyvin tavoitettavissa joka paikasta eikä koskien loppuliu'ut karkaa uloittumattomiin. Oma kalastus koostuu ahven-toutain-kuha akselille. Kuhaa löytyy paikoitellen todella hyvin ja 60cm keskikarkea kala ei ole harvinaisuus tuolta saada jigivehkein. Toutaimia löytyy paikoitellen paremmin ja huonommin. Osa tulee kokemäenjoesta ja osa loimijoen omaa kantaa. Turpien määrä on mielestäni vähentynyt viime vuosina. Aikaisemmin tuli tehtyä reissuja jossa helposti sai sen 5-10 turpaa per muutaman tunnin reissu mutta viime kesänä saattoi tulla nollareissuja niiden suhteen vaikka muuta kalaa tulikin.
Kunhan muistaa että osa paikoista on yksityismaiden takana ja kulkemista täytyy miettiä enemmän.
Jonkun verran tietoa löytyy, nyt varmaan yli 10v tullut loimijokea kalasteltua ja jos enempi kiinnostaa jutella niin voipi pistää jossain viestiä niin kerron mielelläni lisää.
Pari reissua loimiksella käyty, saalistakin kertyi hieman. Pari viikkoa sitten ensimmäinen reissu, vesi oli vielä korkealla, virtaama siinä kymmenen k/s. Kalastelin loppuliukuja tarkkuudella, mutta kalat olivat vielä selkeästi suvantojen puolella. Reissun pelasti aivan kosken viimeisten kivien sivussa kyttäillyt puolentoista kilon toutain. Kova oli taistelu #6 perhosetillä, mutta niin neljän minuutin väännön jälkeen antautui. Muuten saalis oli keskikokoista ahventa, ja pieni turpakin erehtyi maistamaan hopeista tinseliä.
Nyt eilen kävin uudemman reissun, virtaama oli nyt noin 7 k/s. Viimekesän vakipaikka oli edelleen yhtä kuohua, mutta kosken niskalta sain sellaisen 700 gramman turvan. Kävin katsastamassa edellisen reissun paikalta, ja siellä alkoi olla optimaaliset olosuhteet. Petokalaa oli paljon liikkeellä, vähän väliä mosahti penkan tuntumissa, ja näin suuremman kalan hyppäävän ilmaan aivan keskella kosken kuohuja. Muutama jäätävä tälli, mutta ei ollut onnea. Lopulta vaihdoin suuren salakka streamerin siimaan, ja sitten paukahti penkkamontusta. Sopivan kokoinen kuha lähti kotiinviemisiksi, ei jäänyt munat pataan.
Parin viikon päästä homma alkaa olemaan bueno, jossei hirveästi satele.
Onko tuossa Huittisten kohtaalla kuhaa loimijoessa paljonkin? Noita mommolankosken läheisiä virtapaikkoja tullut kalasteltua usein muttei ole siiman päähän jäänyt vielä, ovatko sitten kenties montuissa piilossa?
Kyllä. Laita keltainen jigi ja heitä sinne monttuun.
Lisää uusi kommentti