Kirkkonummen Vitträsk
31.03.2004 - 11:01
Millainen on tämä järvi kalapaikkana, onko kellään kokemuksia? Itse on tullut asuttua pari vuotta melko vieressä, vaan eipä ole tullut kertaakaan kokeiltua kalastamista tällä järvellä. Lähinnä kyse siis uistimen heitosta ja onkimisesta. Mitä lupia tarvitaan, onko jotenkin poikkeuksellinen vesi lupien suhteen?
Kyseslyyn syynä se, että vene on täysremontissa ja tästä syystä ensi kesä ainakin on olosuhteiden pakosta pysyteltävä pois mereltä. Vaan lähijärvellä voisi iltaisin kokeilla, jos hommaisi soutuveneen vaikka.
Hyvä kalajärvi se on, sekä kesällä että talvella. Tarvitset kyllä veneen uistinhommiin, rannalta ei monestakaan paikasta onnistu. Läänin luvalla virvelöit ja jokamiehen oikeudella ongit.
Hyvä tietää, naapurin kaveri sai tontin oston myötä käyttöoikeuden ko. järveen (saa pitää venettä rannalla), niin ajattelinkin hommata jonkun halvan soutuveneen ja käydä silloin tällöin kokeilemassa. Mitä tulee saaliiksi? Ahventa, haukea, entä kuhaa? Onko tässä järvessä ankeriaita? Vielä kuulin naapurilta, että Vitträskistä mereen laskevassa purossa viihtyisi purotaimen?
Meillä on ollut mökki Vitträskin etelärannalla koko elinikäni eli pian 50 v. Vitträsk on varsin puhdasvetinen (ei laskujokia eikä maataloutta enää rannassa/valuma-alueella) ja aika kirkas, näkösyvyys nykyisin pari metriä (joskus kauan sitten vielä paljon kirkkaampi).
Vaikka se on varsin pieni, niin silti nerokkaasti jaettu kolmeen kalastuskuntaan. Vitträskin kalastuskunta (koko pohjoispuoli eli n. 50% alasta) ja Luoman kalastuskunta (itäpuoli, ehkä 30% alasta) eivät ymmärtääkseni tee mitään - lienevät vanhojen hurrisukujen maita ja mantuja – eivät myöskään juurikaan pidä verkkoja vedessä. Lounaiskulman vedet kuuluvat Smedsbyn kalastuskuntaan (jotain 20% alasta) ja sen alueella on meidänkin mökkimme.
Lupa-asioista vastaavan henkilön nimeä en pahus juuri nyt muista, mutta asustaa siinä ihan lläntisimmässä kohdassa, jossa tie menee ihan rannasta (kunnan uimarannasta 300 m etelään) ja hänen talonsa kohdalla on myös kyltti "Kalastuslupia" --> sieltä siis lisätietoa. Kiinteisiin pyydyksiin tietysti luvat kalastuskunnalta, mutta noihin onki- ja uistinhommiin läänilupa tietysti on ok. Itse lunastan joka vuosi myös verkkoluvan, mutta jotenkin se ei kauheasti innosta kun sekin aika olisi pois jigihommista (ja kun pari kertaa on oikein merkattu ja myös lupalapulla varustettu verkko kadonnut järvestä). Naapuri on verkkomies ja on saanut muikkuja ja siikoja (ahventen, särkien ja kiiskien lisäksi). Itse kalastan lähes yksinomaan ahvenia jigillä. Tosin siitä Aavarannan edustan kaislikon reunasta tulee pieniä haukia ihan kohtuullisesti. Syvältä uistelemalla olen saanut pari kertaa yli 5 kg hauen, mutta niitä en enää ahvenintoilijana jaksa naarailla – ja haukireissut teen syksyllä Turun saaristoon.
Rannat on hyvin tiiviisti rakennettu ja järvi on muodoltaan kuin kylpyamme, syvyyttäkin yli 20 m. Mutta ahvenkanta on hyvin runsas eli rantojen lähelle ei ole edes pakko mennä, niitä löytyy lokki- ja tiiraparvia tarkkailemalla, ne poimivat ruokaa pinnasta ahventen ajamien muikku/kuoreparvien seasta. Heti kun läänilupa tuli voimaan ostin sähkömoottorin, niiden parvien perässä on työlästä pysyä soutupelillä – polttomoottorit on kielletty. Tämä lintujen avulla kalojen löytäminen toimii varsinkin loppukesällä. Kuhaa ei järvessä ilmeisesti sen kirkkauden takia ole ollenkaan. Ankeriaita istutettiin joskus ammoin 60-luvulla eli ne lienevät jo kyllä kuolleet vaikka pitkäikäisiä ovatkin. Huono merkki on että sorva on viime vuosina runsastunut (viime kesänä jigillä enkka 600g), särjet runsastuivat jo 80-luvulla. Lahnoja myöskin on, ilmeisesti kuitenkin enemmän pohjoisrannan kaislikoiden tuntumassa, meidän rannaltamme en ole koskaan niitä saanut (mutta syyskuussa –92 syvältä veneestä pilkkiessä mormyskalla tuli 3 kg lahna ja se on ainoa, jonka siis olen koskaan tuolta saanut. Voisin siis kehua keskipainoa kelvolliseksi!). Joskus kauan sitten istutettiin myös taimenta mutta luulen niidenkin jo kuolleen viimeistään vanhuuteen. Se laskupuro muuten on TE-keskuksen rauhoittama (löytyy listalta, joka puolestaan muistaakseni löytyy ainakin niiden Arto Kojon mainioiden sivujen kautta)- eli sinne ei passaa mennä kalastelemaan.
Tuli aika pitkä sepustus, tiivistäen vaikkapa tällä viisiin: plussat: puhdas vesi, puhtaat kalat, hyvin ahventa (tyypillisesti 100-200g jigillä, joskus jopa 400 g), hyvin kiiskiä (isoja, ongella), haukea ok. Miinukset: tiheästi rakennettu, rannan lähelle ei pääse kalastamaan kuin siellä täällä, kalat joskus vaikeita löytää, joskus hiukan ruuhkainen tuntu (ymmärrettävää kun on kuitenkin näin lähellä Helsinkiä). Ai niin, yksi juttu aiheen ulkopuolelta vielä: viime kesänä valitettavasti järvelle ilmaantui joutsenpariskunta – ensimmäistä kertaa muuten- , joka vielä lisääntyikin – ne saamarin sähisijät eivät pelkää ihmisiä (kun jotkut ”luonnonystävät” niitä ruokkivat) ja lapset saa niitä rannassa toisinaan pelätä. Myös silkkiuikkuja on ennen ollut paljon, nyt hiukan vähempi, samoin kuikka/kaakkuripariskuntia (en osaa sanoa että kumpia kun en varsinaisesti ornitoloogaile) siellä näkyy, kuin myös koskeloita ja – huokaus – kesyjä sinisorsia.
Ja sitten vielä yksi asia tuli mieleen: Smedsbyn kalastuskunnalla on oikeus myös pieneen osaan Humaljärveä, mutta siellä en ole itse koskaan käynyt - mutta siellä sitten sameavetisenä kuulema on kuhia (kuten tälläkin palstalla jotkut kertoneet).
Mitenkä se naapurin kaverin käyttöoikeuden saaminen järveen vaikuttaa "Lepakon" oikeuteen pitää venettä järven rannalla?
Eipä kai muuten mitenkään, mutta kun me rakensimme ns. uudelle tontille, niin missään ei mainita oikeutta ko. järveen. Kaveri puolestaan osti vanhasta tontista lohkaistun palasen vierestä, ja kauppakirjaa myöten papereissa mainitaan käyttöoikeus järveen. Kuka tahansa ei kai voi venettään viedä mihin tahansa, eli jos kyselijöitä on, niin vene on kaverin. Ei sen kummempaa.
Itse asustelen Luomassa, ja totta, vanhojen hurrisukujen mailta tämä meidänkin tontti on lohkaistu ja myyty.
Tammukoiden kimppuun ei ollut aikomustakaan käydä, vaan yhdellä verkolla tekisi mieli kokeilla joskus, jos kerran siikaakin voisi haaveilla saavansa.
... eli oletan että ne maat ovat Luoman kalastuskunnan alueella -> sikäli sitten tuo mun opastus lupamyyjästä ei taida olla oikea. Ja valitettavasti mulla ei ole hajuakaan että kuka/ketkä hoitelee noiden Vitträskin ja Luoman kalastuskunnan asioita tai miten niitä muutenkaan hoidellaan - eli esim. millä kriteereillä ne myöntävät tai jättävät myöntämättä verkkolupia, joka tapauksessa uskon että liittyy maanomistukseen.
Siinä laskupuron lähellä muistaakseni on ainakin joskus ollut semmoinen "veneiden parkkipaikka" eli sinne ehkä voisit omasi saada (?), kun vain selvitätä kenen maita ne ovat. Ja jos verkkoluvan hankinta ei jostain syystä onnistuisikaan, niin tuota ahvenjigihommaa tosiaan suosittelen. Jos verkkolupa taasen onnistuu, niin please merkkaa paremmin kuin mitä siellä keskimäärin. Viime vuoden heikoin esitys oli semmoinen että polana oli läpinäkyvä muovinen vissy- tms. pullo. (Onneksi silti huomasin ajoissa eikä tullut sotkuja.) Mutta kyllä sinne minusta vielä yksi siikaverkko mahtuu, ei niitä kauhean paljoa yleensä siellä ole ollut (tai sitten mun suhtautumiseni on vain liberaali, koska muiden - edes verkkomiesten - kalastamat kalat ei vain tunnu että ne olisivat multa veks...).
Tapoihin kuuluu pitää verkot kunnolla merkittyinä. Ja siinä laskupuron vieressä tosiaan on varmaankin toistakymmentä soutuvenettä, joista osaa ei ulkonäöstä päätellen ole käytetty tällä vuosituhannella. Kuriositeettina mainittakoon juttu reilun vuoden takaa; ihmettelin ko. paikalla metsässä olevaa soutuvenettä. Lähempi tarkastelu paljasti syyn. Soutuvene oli ollut sidottu kinni rannassa kasvavaan isoon kuuseen. Kuusi puolestaan oli kaatunut myrskyssä sisämaahan päin ja lennättänyt kaatuessaan soutuveneen mukanaan. Veneennoston nopeusennätys?
Mitä tulee verkkomiesten "ryöstökalastukseen", niin kerrottakoon tämän talven puolentoista kuukauden saalis mereltä kahdella 55mm, 3x30m verkolla: kaksi isoa siikaa, yksi kampela, yksi ahven ja kymmenkunta silakkaa. Kampela ja affenkin jatkoivat irrotuksen jälkeen matkaansa. Paikassa (Espoon Karhusaaren edusta) vai miehessäkö oli vikaa?
Voiko järvellä käyttöä pientä perämoottoria?
Voiko järvellä käyttöä pientä perämoottoria?
Ei voi käyttää minkään kokosta perämoottoria. Järvellä myös tehovalvonta joten luvat kannattaa olla kunnossa.
Valvon Luoman puoleiset vedet ja myyn myös kalastuluvat sille puolelle. Bobäck FBK, Masalantie 570 osoitteessa myydää lupia seuravan kerran 16.7 klo 18-19. Tervetuloa osotksille!
Polttomoottorinkäyttöä on järvellä kiellettyä. Sähkömoottoria voimkäyttää. Kvarnviken tien päässä on pienveneranta mitä hallinoi Luoman kyläyhdistys. Tällä hetkellä ei ole vapaita paikkoja ja 6 jonottaa paikkaa ensi kaudelle.
Saaren asukkailla on oikeus käyttää polttomoottoria yhdysliikenteeseen ja tottakai viranomaistehtävissä kuten kalastusvalvonnassa(ELY valvoja) sekä pelastuslaitoksella.
Polttomoottorinkäyttöä on järvellä kiellettyä. Sähkömoottoria voimkäyttää. Kvarnviken tien päässä on pienveneranta mitä hallinoi Luoman kyläyhdistys. Tällä hetkellä ei ole vapaita paikkoja ja 6 jonottaa paikkaa ensi kaudelle.
Saaren asukkailla on oikeus käyttää polttomoottoria yhdysliikenteeseen ja tottakai viranomaistehtävissä kuten kalastusvalvonnassa(ELY valvoja) sekä pelastuslaitoksella.
Pidä tunkkis
Polttomoottorinkäyttöä on järvellä kiellettyä. Sähkömoottoria voimkäyttää. Kvarnviken tien päässä on pienveneranta mitä hallinoi Luoman kyläyhdistys. Tällä hetkellä ei ole vapaita paikkoja ja 6 jonottaa paikkaa ensi kaudelle.
Saaren asukkailla on oikeus käyttää polttomoottoria yhdysliikenteeseen ja tottakai viranomaistehtävissä kuten kalastusvalvonnassa(ELY valvoja) sekä pelastuslaitoksella.
Pidä tunkkis
Mulla oli viträskin alueella morsian, aika oli silloin kun taiteilija Luovula myi Thaimaassa tekemiään tauluja hyväuskoisille.Myös automuseossa oli tyttö jonka kanssa oli todella kivaa.
Mökki jäi muijalle kun hyväuskoisuuttani luulin sen olevan yhteinen.
Metsätiellä ollaan.
Voisiko joku kertoa onko siellä etelä rannalla parkkipaikkoja esim.kurssikeskuksen luona
Etelärannalla on hvittorp, jonne ei saa pysäköidä. Entinen kurssikeskus joka nykyään on mamujen valtaama n.600asukasta sijaitsee pohjoisrannalla.
Kiitoksia tiedoista
Vai vieläkö laineet liplattaa?
Jäistä ei tietoakaan. Tuskin tulee ennen helmikuuta.
Se on viimeisimpänä jäätyvä vesi eteläsuomessa. Merelläkin monesti ollut jo paksu jää, kun vitträsk vielä täysin jäätön.
Kyllähän se meri varmaan jossain Oulun nurkilla aiemmin jäätyy, mutta Stadin edustalla ei.
No en tarkoittanut mitään stadin edustaa, vaan vaikkapa espoonlahtea, joka muuten on nyt jo jäässä saunalahden puolelta. Merta se on sekin.
Ei kai kukaan jossain stadinedustalla pilki....?
Löytyykö jo kantava jää?
Huomenna tarkoitus mennä vitträskille, mutta jos jäät eivät kanna niin katsomaan tilannetta humaljärvelle.
On siellä jäätä ollut jo pari viikkoa.
Humaljärvi kuitenki parempi.
Rantakeisari vähän myöhäsä. Paras syönti meni jo.
Kyllähän siellä jäätä tarpeeksi oli! Tein todella aikaisen aamupiston ja marssein otsalampun turvin syville vesille keskelle järveä aamu pimeällä. Kolusin siinä aikanani, mutta eipä mitään elämää löytynyt. Yritin vielä saaren kärjestä ja saaren toisella puolella olevan ison kallion edestä, mutta ei niin mitään. Kollegoja oli jäällä vain muutama itseni lisäksi, mutta ei tullut hetkeä kysyä havannoista.
Huomenna joko merelle tai humaljärvelle. Mitä mietteitä olisi, mihin kannattaisi mennä aaboa / kuhaa etsimään?
Pernajassa myös heikko syönti, yksi mittakuha ja pari ahventa.
Sivut
Lisää uusi kommentti