Kuhan pilkintä
01.12.2019 - 04:51
Videoita ja artikkeleita kuhan pilkinnästä löytyy vaikka kuinka, mutta olisiko palstan ihimisillä 1-2 nyrkkisääntöä millä kannattaisi lähteä kuhaa kokeilemaan samoilta vesiltä mistä avovesikaudella tuli ihan mukavasti.
Kuhaa pilkitään tasarilla, pystyllä ja yhä enemmän jigillä. Nykyisin kuha talvehtii merellä sisälahdissa, usein jopa alle metrin vedessä. Järvissä syvemmällä. Pilkkivälineet saa olla aika riskit. Kuhanpilkinnässä tärppejä tulee aika vähän, syöntipiikit ovat lyhyitä ja saaliit tavallisesti pieniä. Poikkeuksena ensi jäät, jolloin voi saada hyvänkin saaliin.
mutta montuista ja niiden rinteistä.
"Montuista ja rinteistä" järvellä, merellä sisälahdista ja niihin laskevista joista, joihin kuhat nykyisin tunkevat talvehtimaan.
Vuosikymmeniä Päijänteellä pilkkiny enkä tiedä kenenkään kuhaa saaneen. Harvat varmaan 20-30 metrin vedeltä pilkkiikään.
Klo 10:06 vastauksessa oli oleellinen ja 1-2 nyrkkisääntöä että millä välineillä eli kannettava kaiku ja pilkiksi Kuhakaimaani . Se on tsaari ja jigi samassa paketissa ja kaiusta on paljon apua ja muutenkin kun tärpit harvassa, niin onpahan jotain seurattavaa jos kalat käy vain katsomassa pilkkiä.
Mikähän siinä kun verkkoon tulee kuhaa mutta pilkkiin ei ota millään.
Olin kirjoittamassa lähes saman textin, elikkä samaa mieltä...
Luuleks et ne pääsee niistä verkko-jatoista irti ja ottaa pilkkiin..! Verkot viä kaiken kokoset ja näköset kalat..!
Luuleks et ne pääsee niistä verkko-jatoista irti ja ottaa pilkkiin..! Verkot viä kaiken kokoset ja näköset kalat..!
Verkoista tulee koko talven hyvin kuhaa mutta miksei se ota pilkkiin?
Ihmettelen noita ketkä eivät ole saaneet vuosikymmenien yrityksen jälkeen Päitsiltä kuhaa pilkillä. Onko provoilua vai mitä ihmettä? Minä saan lähes joka reissulla kuhaa. Pilkin Rappukallion ja Ristiselän välisellä alueella. Olen saanut kuhan jopa 96 metrin syvyydeltä. Yleensä matalemmasta.
Luuleks et ne pääsee niistä verkko-jatoista irti ja ottaa pilkkiin..! Verkot viä kaiken kokoset ja näköset kalat..!
Verkon silmäkoko määrittelee hyvin pitkälti minkä kokoinen kala siihen jää/halutaan jäävän. Eikä tuo Päikky ole harvinaisuus länkky on ihan samanlainen. Vaikka sielläkin verkoilla saakin.
Kuha on haastava pilkkikala, useimmiten. Joissain hyvissä kuhajärvissä pilkillä ei saa kalaa oikein millään. Usein kyseessä ovat voimakkaasti savi- tai humussameat vedet. Ehkä valo ei riitä jään alla?
Usein on hankala. Yksi tekijöistä voi olla se, että ainakin omassa kuhajärvessäni talvella aktiivinen kuha liikkuu aika usein välivedessä. Ongelma on siis siinä, että jos onkii pääasiassa pohjan läheltä, ei pilkki kohtaa ottihaluista kuhaa. Menee vähän hakuammunnaksi, varsinkin ilman kaikua. Kesällä helpompaa, kun kalaa löytyy päivällä pakoilta, läheltä pohjaa.
Yhtään kuhaa en ole ilman kaikua saanut , enkä tulee saamaankaan. Kuhan pilkintäni perustuu siihen että näen kuhan tulevan alle ja osaan muuttaa pilkin liikkeen rauhalliseksi ja kuhan noustessa osaan lähteä hiljaa `karkuun` nostamalla pilkkiä. Kuhan tärppää alhaalta ylöspäin ja on niin nopea että ilman kaikua olisin aina myöhässä tartutuksen kanssa. En väitä, ettei kuhaa saisi pilkillä ilman kaikuluotainta. Mutta paljon hauskempaa se on kaiun kanssa. Jos kaiusta virta loppuu, niin oma pilkkimiseni loppuu siihen paikkaa. Niin viime talvena kuljin ilman luodattuja karttoja ja peruskartoista ei oikein mitään hyötyä ole. Odotan innolla että jäät vahvistuvat ja pääsen luodattujen karttojen kanssa tekemään täsmä kairauksia pohjan pikku painanteisiin ja rinteisiin.
Järvellä varmaan noin.
Saaristomerellä kuha on levinnyt tasaisesti matalikolle. Viime talvena Turun seudulta ei tullut kuin pari mp reissua, keskiarvo oli himpun päälle kaksi mittakuhaa per reissu. Kaikua ei tuolla tarvita, sen kun kairailee ja kulkee. Kuha ottaa lähes heti kun on laskenut pilkin.
Olen saanut satoja pilkkikuhia ilman kaikua, enkä aiokaan hankkia ao. laitetta. Liikun pilkillä paljon ja teen runsaasti reikiä. Kaiun virittely hidastaa ja hankaloittaa hommaa. Suomenlahden kuhat ovat matalissa lahdissa ja aina pohjalla, joten välivesistä ei ole väliä. Liikunnallisessa pilkkimisessä kaiku siis hidastaa menoa. Tietenkin on tilanteita, jolloin passiivista kalaa on alla, ja kaiusta olisi hyötyä. Ilman kaikua matka jatkuu, vaikka reiälle pitäisi jäädä palelemaan.
Järvellä jossa käyn on todella usein 3min sisällä kuha alla, mutta ei ota heti 90% pienen härnäämisen ja pilkkien vaihdon jälkeen noin 30-50% saa ottamaan. Noin 5-10% nappaa heti. Ilman kaikua ymmärtää myös jatkaa matkaa jos kalaa ei alla ole. Maku asia haluaako kairata paljon reikiä ja uskoa että kala nappaa jos niitä on tai kairaa vähemmän reikiä ja keskittyy kalastamaan reikää jossa varmasti on kala. Eipä taida montaa olla joka kerran koitettuaan kaikua pilkillä siitä enään luopuisi. Toki jos ei ole koskaan kokeillut , niin ei tietenkään tiedä mitä hyötyä kaiusta on pilkillä ja tarkoista pohjakartoista.
Voi myöskin uskoa omaan erinomaisuuteensa ja kuvitella että on siunattu kalamies jonka pyyntöön jokainen kala tarttuu. Tämä usko romuttuu aika pian kaiun kanssa
Kuha on kuten ahven, iskee usein heti tai hyvin lyhyen härnäämisen jälkeen. Isoimman saaliin saa kun vain etsii ottavan ja syövän kalan.
Kaiulla voi toki etsiä myös yksittäisiä kaloja, ja sitten koettaa härnätä niitä ottamaan, mutta tällä tekniikalla saaliit jäävät usein vain yksittäisiin kaloihin per reissu. Kaiulla joutuu myös tyytymään nollareissuihin.
Kuha on monella järvellä ja merellä sellainen valtakala, jota ahvenen tavoin on käytännössä aina pilkkijän alla. Siksi kaiku ie ole mikään välttämätön hankinta.
Ennen pilkin niin, että pilkki ensin pohjaan ja sitten nostin pilkkiä puoli metriä ja aloin pilkkiä.
Nykyisin kaiun kanssa lasken pilkin kaiun avulla noin metrin pohjan yläpuolelle ja alan pilkkiä. Nopeasti joku nousee katsomaan pilkkiä jos alla on elämää. Minusta ei kaiku hidasta pilkintää, vaan tekee siitä mielenkiintoista.
Tietysi ihan matalassa vedessä pilkin ilman kaikua, sillä sielä ei edse kalaa näe, ennen tärppiä. Kaiun keila kumminkin kapea matalassa.
On hetkiä-ja päiviä-jolloin kuhia ei saa nappaamaan kaiulla eikä ilman. Ilman kaikua pystyy hakemaan laajemmalta alueelta niitä aktiivisia kaloja. Tietty on päiviä, jolloin tulisi vaan lirkkiä sitä löydettyä parvea kaiun avulla...mutta aina sekään ei auta ja tuloksena on mp.
Ihan rupeaa naurattamaan :) >Mistä sen tietää onko kala alla jos se ei ota eikä sitä näe kaijulla? Kyllä se on pelkkää luuloa ilman tietoa . Ei kaiulla kalaa haeta/ etsitä sillä vain katsellaan pilkkiä ja nähdään alle tulevat kalat. Vertikaali jigaus on eri juttu. Saaliin puolesta olen kaiun puolella, mutta hauskuus siinä on tärkeämpi puoli. Tässä viime talvena satuin kahden kaiuttoman pilkkiän kanssa samalle selälle pilkkimään ja sain toistakymmentä kuhaa ja kaiuttomat eivät yhtään. Kateille tiedoksi että kaikki olivat alle 42cm joten tyhjän saalispussin kanssa kotiin lähdin minäkin. Oli sentään tapahtumia....
Kalastelin laajemmalla alueella ilman kaikua, ns. kansanpaikassa. Tykkäsin kierrellä ja haastatella kalamiehiä. 21 reissua, joista 17 reissulla mittakuhia kotiin. Yhtä ainoaa kertaa lukuunottamatta ei kaikupilkkijät saaneet mitään. Kovasti nykyttivät paikoillaan ja yrittivät ottamatonta kalaa. Kuulemma Naantalin aukolla on niin paljon pyytäjiä, jotta kalat arkoja ja siksi mittakuha on harvinainen. Hohhoijaa ja juupajuu.
Passiivista kuhaa ei väkisin saa ottamaan, oli kaiku käytössä tai ei. Kaiun kanssa voi kuitenkin saada varmuuden, missä kuhaparvi makaa -ja odotella syönti-ikkunaa välinettä ja tekniikoita vaihdellen. Kuhan syönti-ikkuna on valitettavan usein lyhyt, ja silloin olisi hyvä olla kalan päällä.
Vai 21 pilkkireissua ja vain kerran oli kaikupilkkijillä jotain ja sinulla 17 kerralla mittakuhiA Jopas tarinan murjaisit hahhoijaa
Viime keväänä ensimmäisen kerran onnistui kuhan pilkintä kohtuullisesti kun löytyi alue jossa kuha tuntui nappaavan.Muutamana talvena aiemmin pelkkiä mp-reissuja tai yksittäisiä pikku kuhia.Sikäli soti tuo paikka normi neuvoja vastaan että parhaiten kuhia sai 10-13 välisellä ajalla.Eräänä aamuna aloitin pilkkimisen tunnin ennen auringon nousua suurin odotuksin mutta sama peli oli kuin aiemminkin,ensimmäiset tapahtumat vasta reilusti aamupäivällä.Kaiun kanssa pilkin ja taktiikkana oli pudottaa pilkki reikään ja lillitellä sitä heti reiän alla ja sitten vasta laskea sitä alaspäin.Lähes poikkeuksetta kuha joka aikoi iskeä alkoi nousemaan lähes heti kun sai pikin veteen tai muutaman vedon jälkeen ja riitti kun vähän tärisytti paikallaan odottaen iskua.Enempi tuntui pelkäävän kuhat jos laski heti pohjan lähelle tai kohti nousevaa kalaa.Pilkkinä käytin pääasiassa tuota jasu pystypilkkiä ja pilkkipaikkana Kivijärven Kinnulan puoleinen pää.Kyllä tuo pilkintä kaiun kanssa on huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin ilman.Väitämpä että viime kevään kuhista olisi suurin osa jäänyt saamatta jos ei olisi nähnyt kuhan nousua ja normisti läväyttänyt pilkin kuhan silmille.Kovasti tässä odotellut että jäät vahventuis ja ehtisi muilta harrasteilta kuhia härkkimään.
Saamamiehet ja pyyntömiehet erotellaan kuhan ja ja ahvenen pilkinnässä ihan samoilla kriteereillä.
Tuntuu kaiuttomilla olevan kummia käsityksiä kaiun käytöstä. A pilkkianturin tiputtaminen samaan reikään vie aikaa 10s ja reijästä ottaminen toiset 10s B kaiku on minulla potkukelkan eteen laitetun vanerilevyn päällä ja vieressä kohta anturille. C en ole hitaampi tai jotenkin rajoitetumpi liikkumaan laajalla alueella. D en väitä että kaiun kanssa saa enemmän saalista E Sanon että kaiun kanssa pilkkiminen on hauskempaa ja elämyksien takia pilkillä käyn. Kehitys kulkee eteenpäin ja aina on `kehityksen`vastustajia. Nämä jampat muistavat kaiholla lankapuhelimen ihanuutta ja eivät ymmärrä ettei maailma ollutkaan valmis v 1990. Esimerkkinä älykännykkä ei ketään pakoteta käyttämään sitä, mutta on se vaan hienoa kun on kamera, video, telkkari,radio,puhelin,gps,hätäpaikannus, netti + 100 muuta vaihtoehtoa aina mukana. ( opiskelen uutta kieltä aina odotusajalla älysovellutuksen avulla) Samoin on pilkkiminen muuttumassa enemmän elämysten suuntaa kuin valkuaisaineen hankinta keinona. Näin kehitys menee, vanhasta saa pitää kiinni jos haluaa ja voi sitten katsoa kun muut, nuoremmat kulkevat kehityksen tiellä. Kaiku on jo vanha juttu, nousussa on luodattujen karttojen käyttö pilkillä. Mitä tasasempi pohja on sitä merkittävämpää on löytää pienet 30cm poikkeavuudet jotka keräävät kalaa ympäristöä enemmän. Voisin verrata marjojen keräilyä pimeässä metsässä ilman otsalamppua tai otsalampun kera, sama ero on olla pilkillä kaiun ja luodattujen karttojen kanssa kuin ilman.
Saamamiehet ja pyyntömiehet erotellaan kuhan ja ja ahvenen pilkinnässä ihan samoilla kriteereillä.
On avainasemassa käytännössä kaikessa kalastuksessa. Vanha sanonta oitää paikkaansa, 99% kaloista on paikassa, minkä koko on 1% järven pinta-alasta.
Kilpapilkkijällä tuo yhtälö nostetaan vielä toiseen potenssiin, vain 1% kaloista on hyvällä syönnillä.
Kaiusta voi olla apua varsinkin aloittelijalle kalojen löytämisessä, ihan sen videopelaamisen lisäksi, mutta tahtoo ahvenkaloilla hidastaa aktiivisen kalan etsimistä. Eli saaliit kaikuoilkkijöillä ovat vähän kehnonlaisia.
Laiskalle kalastajalle, joka eo muutenkaan etsisi kalaa kaiku loistava apuväline. Viettää tyhjän reiän sijaan aikansa edes syömättömän kalan päällä.
Kohta pilkillekin tulevat leveäkeilaiset live-kaiut. Semmoinen on heti hankittava, jotta pysyy mukana teknisessä kilpavarustelussa.
Pilkillä riittää ihan halpa peruskaiku ja kustannus on samaa luokkaa kuin kairaan sopiva akkuporakone. Käsikairalla itse vielä menen. Tarkkojen pohjakarttojen hyödyntäminen maksaa muutaman satasen lisää, mutta on yhtä tärkeä tai jopa tärkeämpi kuin kaiku etenkin pilkillä. Jos tarkat luodatut kartat kiinnostaa niin täältä ne löytyvät ja ei tarvitse edes kirjautua sisään> https://www.genesismaps.com/SocialMap ja alkaa raapimaan itsensä suomeen ja omille kalavesille. Luodatut kartat täydentyvät joka kesä ja itse voi lisätä luotaustietoja omilta kalavesiltään. Luotasin syksyllä omat pilkkipaikkani tuonne ja odotan innolla että jäät kestävät pilkille menon.
Saa nähdä parantuuko saalis, mutta on mielekästä kairata reikä suoraan oletetulle ottipaikalle ja luonnollisesti merkkaan jokaisen mittakuhapaikan muistiin, tulevia vuosia varten...
Sivut
Lisää uusi kommentti