Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Lyijy pitäisi kieltää kaikessa kalastukseen l
kauhia kasa lyijyä
13.02.2010 - 12:21
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
käytä kultaa lyijyn sijasta jos oot huolissas myrkyllisyydestä vai käykö liikaa kukkaron päälle?
niinpä...
joku laiva,pellot ym kyllä aieuttaa enemmään tuhoa ,kuin tuo lyijy....
ei näköjän made ota ,kuin nyt on tullut lähi päivinä tommosta loska......
Lyijyn käyttö on sama kuin myrkyn levitys. Rapala on vastikään lopettanut lyijyn laiton kokonaan merkkinsä uistimiin. Joihinkin koskikalastuspaikkoihin on tullut lyijyn käyttökielto painona ja perhoissa jne.
Eli oikealla tiellä ollaan.
Näin se maailma tosiaan pelastuu!
Se lyijy mikä tuonne pohjaan menee oksidoituu melkoisen nopeasti ja lyijyoksidin liokoisuus veteen on erittäin pieni..
Ongelmana on ne raskasmetaalit mitkä pääsevät veteen siihen valmiiksi lionneina tai erittäin pienen kokoisian hiukkasina!!
en usko tuohon oxidoitumiseen, kyllä ne siellä vedessä raapiintuu ja näin leviää.
Jos lyijy kielletään, loppuu perhokalastus kokonaan.
Lyijy on perhokalastuksen tärkein välinen, jola jätkällä on pari kiloa lydee liiveissään,muutenhan ei saa perhoa pohjan tuntumaan.
Tommoset perhopojat joilla ei ole varaa vaihtaa metallia voi itte hypätä koskeen.
Voi tehdä kokeen: laittaa jigipään vesilasiin ja pian on päällä kerros harmaanvalkoista oksidia.
Varsinaisten jigirunkojen ftalaatteja ym. kemikaaleja liukenee enemmän kuin lyijyä oksidikerroksen läpi.
Eipä mitä silti, vaihdetaan vaan johonkin korvaavaan materiaaliin, mutta vapaaehtoisesti, vaikkapa hintapolitiikan kautta.
Perhoihin korvaavaksi painomateriaaliksi käy erinomaisesti vaikkapa rautalanka. Sen sijaan, että kiertää koukun ympärille lyijylankaa, laittaa rauta-sellaista. Toimii hyvin painona ja kalaa tulee.
Itse jigittelijänä olen miettinyt asiaa monelta kantilta, ja wolframi olisi tietenkin parempi, mut jigipäitä ei siitä oikein valmisteta, ku tulis tuhottoman kalliiksi. Nykyään saa lyijypäitä (ostopaikasta ja -määrästä riippuen) 25c-1,20€/kpl, mut jos käytettäisiin wolframia, ni hinnat luultavasti alkais n. 1,50€. (HUOM-TÄMÄ EI OLE VARMA TIETO!!)
Mielelläni vaihdan johonkin muuhun metalliin, heti ensimmäisenä kun vaihtoehto tulee, mut nyt tarvittais niitä metalli-alan tietäjiä, jotka vois kehitellä jonkun uuden riittävän painavan ja vähemmän saastuttavan aineen mitä käyttää...
axe,
Jostain olisi meidän itse kunkin hyvä aloittaa se maailman pelastus. Metsästäjä en ole, mutta eikös vesilintujen lahtauksessa ole lyijyhaulien käyttö kielletty? Veneiden pohjamaaluaksessa lyijymaalit on kielletty.Mielestäni lyijyn käyttö pitäisi kieltää ehdottomasti myös kalastuvälineissä.
Lyijyhaulien kielto perustuu siihen, että vesilinnut tonkiessaan pohjaa voivat niellä niitä. Ehkä jigipäitäkin...?
Pohjamaaleissa taas lyijy on liukoisessa muodossa, muuten se ei tehoa ei-toivottuun kasvustoon.
Olen siis samaa mieltä että pitäisi luopua lyijystä sekä metsästyksessä että kalastuksessa. Tarvis vaan löytää joku korvaava metalli joka ei olisi niin vahingollinen, mut silti riittävän/sopivan edullinen. Siinäpä ongelma..
Sinkki on hyvä vaihtoehto monissa tapauksissa
Sinkki on aikas kevyttä verrattuna lyijyyn.. Sen pitäisi olla myös suhteellisen helposti muokattavaa, että saa helposti puristettua siimaan ja tietenkään ei kovin myrkyllistä. Ei taida tälläistä metallia löytyä...
Ainoa mikä muokattavuudeltaan sopisi lyijyn korvikkeeksi on tina, mutta se on melko kallista.
Lapsena lyijyä hakattiin vasaralla litteäksi, rullattiin ja suussa pureskeltiin siimaan kiinni. Ja hiuksetkin on vielä päässä.
Lyijyn pahimmat haittavaikutukset ovat ikävimmillään nimenomaan hiusten alapuolella. Mutta hyvä että kaalille on vielä käyttöä.
Lyijyhaulien syytäminen luontoon (metsästyksessä) on jo enimmiltään kielletty - syistä, joiden älyämiseen tarvitaan tukan alta mahdollisesti/vielä löytyvää kapasiteettia. Siitä tässäkin on kyse.
Varmaan moni on polttanut tupankankin, eikä vieläkään ole keuhkosyöpää, ihme touhotusta sekin...
Ryssän naapurissa itämerenrannalla kalastukseen käytettävä lyijy on huolistamme aika olematon. 20 vuotta hyvää luonnon huomioimista suomalaisten puolelta romuttuu yhdessä päivässä, kun tyhmä välinpitämätön ryssänpaska vetää votkapäissään laholla ruostuneella tankkerinpaskalla karille ja totea "ka suomen rannalle menee öljy, suomi siivoo avot jos vähän haittaa"
Itse olen valanut lyijystä painoja, pilkkejä, ym. suuria määriä. Ennen hengityssuojaimien käyttö oli erittäin harvinaista ja olin varma, että elimistööni on kertynyt lyijyjäämiä. Työterveyspalveluiden kautta sain mahdollisuuden testiin, joka kertoo, onko elimistössä lyijyä ja tottakai mielenkiinosta otatin testin. Tuloksien saamisessa meni pari viikkoa ja tulos oli negatiivinen. Tämän jälkeen olen ollut vähän skeptinen lyijyn vaarallisuuden suhteen (poislukien ammuttu lyijy, joka on tunnetusti erittäin vaarallista).
Se ammuttu lyijyki o vaa vaarallista osuessaan. Niinku aikasemmin on jo mainittu, ni se hauli tai luoti hapettuu melko nopeasti, ja se oksidikerros estää lyijyn liukenemisen.
Pemppu on sit jo melko pahasti hakoteillä lyijyhaulien käytöstä metästyksessä. Vesilintuja ei saa ampua lyjyhauleilla, mut muuten kyl saa kylvää ihan vapaasti. Ja taitaapa lähes kaikki kiväärin luoditki sisältää lyijyä, eikä niittenkää käyttöö oo rajotettu. Toisaalta taas omilla metästysmailla ei suurta osaa korvaavista saa käyttää, kun sahat ei tykkää kovista hauleista. Ja parasta on tietty tyhjentää piiput ohi sorsasta reilun kolmen euron panoksilla.
Enkä nyt oo kalastuksessakaa lyijyhauleja vaihtamassa muihin. Muutenha tää ois menny ihan offtopikiks.
Eiköhön tuo aikanaan kielletäkin. Jos asia nyt jo
huolettaa, niin itse voi aivan hyvin lopettaa lyijyn
käyttämisen tai vähentää roimasti. Vaatii
vaivannäköä ja pieniä muutoksia kalastustapoihin,
mutta onnistuu kyllä. Rahaa menee eniten jos yrittää
tehdä kaiken kuten ennenkin, mutta käyttää kalliita
korvikkeita kuten volframia.
Olen valanut 35 vuoden aikana n. 50 000 tonnia seosmetalleja,myös lyijypitoisia. Olen täysin vakuuttunut siitä,että lyijyyn pitää suhtautua kuten asbestiin,turvallisuusraja on nolla,muuten se tappaa.
Kenet tappaa,miten tappaa ja missä tappaa - se on toinen juttu,mutta uskokaa huviksenne,lyijy tappaa varmasti.Ei ole olemassa lyijyn kestävää elollista organismia ellei mukaan lasketa joitakin bakteereja.
Lyijyn ominaispaino on 11,3 ja tinan 7,3. Ominaispainojen ero jigejä tehtäessä on merkittävä.Samanpainoisia jigejä valettaessa tinajigin on oltava hyvin paljon lyijyjigiä suurempi kun huomioidaan ominaispaino ja syrjäytetyn veden paino (noste).
Pelkästä tinasta valaminen tuottaa omat pulmansa,sinkki on tinaakin kevyempää ja volframilla on ruokoton 3370 asteen sulamislämpö.
Lyijyä on vaikea korvata kalastuksessakaan.Korvaajana panoshauleissa käytettävä vismuntti olisi yksi harvoista käyttökelpoisista vaihtoehdoista,sen sulamispiste on 271 ja ominaispaino 9,8.
Ja vismunttipainoihinhan sitä ennemmin tai myöhemmin lainsäädäntöteitse mennään.
"Uudenvuodentinat" ovat kalastusta suurempi pulma,nehän ovat silkkaa lyijyä ja joutuvat pyhien jälkeen roskiin. Asioita voi yhdistellä. Hankitaan uudenvuodentinoiksi rautakaupasta juotostinaa,valetaan ne sitten myöhemmin jigeiksi ja kun jigeistä koukut käy tylsäksi,valetaan ne taas uudenvuodentinoina.
Yleisin juotostina on seos Pb40/Sn60,siis lyijyä 40%,tinaa 60%. Lyijyn sulamispiste on 327,tinan 232. Juotostina sulaa kumpaakin perusainettaan alemmassa,190 asteen lämpötilassa ja sen ominaispaino on 8,5. Se on helpommin valettava kuin tina tai lyijy ja tilavuus/painosuhde suurinpiirtein puolittuu. Vismunttijigejä odotellessa juotostinajigi olisi vaihtoehto.
Tinakaan ei ole ihan halpaa eikä ongelmaton luonnossa. Juotostinajigi kuitenkin periaatteessa tarkoittaisi vesistöihin jäävän lyijyn vähenemistä 60 prosentilla.Se olisi tonneissa mitaten merkittävä vähennys.Jokainen ei tietystikään voi valaa omia jigejään mutta esimerkiksi kalastusseurojen tai kimppaporukoiden puuhasteluksi se voisi sopia.
Hinnan takia jigejä ei juuri kannata itse valaa mutta muiden etujen takia kyllä. Pakissa jonkin aikaa olleen lyijyjigin pinnalle tulee valkoinen hilse,lyijy (puhekielellä sanottuna)oksidoituu eli pyrkii palaamaan alkuperäiseen olomuotoonsa. Tupakkamiehet tuntevat oksidoitumisen savujensa imelänä makuna.Lyijy siis tarttuu sormiin ja siitä sitä sitten vedellään naamaan tupakkana,voleipänä,lenkkimakkarana ja solmuja tehdessä.Lyijy imeytyy elimistöön myös ihon ja limakalvojen kautta.Juotostinasta tehty jigi ei juuri oksidoidu ensimmäiseen 20 vuoteen. Pinnaltaan kovempana se hakkautuu vähemmän pohjakiviin,siimakatkojakin on vähempi.
Periaatteessa olen sitä mieltä,että pulla pitäisi ostaa pullakaupasta,kirjat kirjakaupasta,viinat viinakaupasta ja kalastustarvikkeet kalastustarvikeliikkeestä. Siitä olisi se hyöty,että voisimme ensinnäkin valittaa huonosta tuotteesta ja toiseksi voisimme vaikuttaa tuotevalikoimaan ja hintaankin. Halpamarketin kassatytölle kun on turha valittaa tai ehdottaa muutosta valikoimaan. Kalastustarvikeliikkeessä voimme tuoda mielipiteemme esiin vaikkapa jigien materiaalista,vakiasiakkaina meillä on siihen kantti.
Aiemmassa keskustelussa mainittiin kulta perhojen materiaalina "jos perse kestää". Ei muuten lainkaan mahdoton ajatus tarkemmin tutkiskellen. Kulta taitaa maksaa 8500 euroa kilo,siis 8,5 euroa gramma.Paljonko sitä tarvitaan yhteen perhoon eikä nyt viitsitä puhua purjekalan pyyntivehkeistä. Kulta muokkautuu hyvin,50 senttisen kokoisella palalla lehtikullataan Mannerheimin ratsastajapatsas hevosineen ja jalustoineen.Kullan ominaispaino on sama kuin volframin, 19,3. Volfram on pirun paljon kultaa halvempaa,tuskinpa kenenkään tarvitsee lyijylangan puutteen takia harrastustaan lopettaa?
Töissäollessani huomasin seuraavanlaisen seikan,kun meillä roikkui nosturissa ulkomitoiltaan melko pieni 8 tonnin kuparinippu,ihmiset kävelivät sen ali. Jos siinä olisi roikkunut kaksi maasturia tai tonni styroksia kukaan tuskin olisi kävellyt. Lyijyn kanssa on samoin,sen vaarat eivät aina hahmotu. Lyijytöitä tekeviltä mitataan ns.lyijyveret ja arvojen ylittyessä heidät siirretään n. kolmeksi kuukaudeksi muihin hommiin. Sen aikana verestä mitattavat arvot laskevat,se ei merkitse että hiuksista tai luuytimestä mitatut arvot olisivat laskeneet. Jos asetetut työturvallisuusarvot olisivat lääketieteellisesti kiistattomasti perustellut,ne olisivat kaikkialla maailmassa samat. Nyt ne eivät ole. Kun tuhraan jigejäni mökin kaasugrillillä,niin niissä olosuhteissa en missään tapauksessa olisi suostunut vastaavaa työtä töissä tekemään.Olisin vaatinut poistot,ilmastoinnin,suojaimet ja käyttöturvallisuustiedotteen.
Näinhän se on. Mökillä vedän huurut,höyryt ja savut turpaani,se on typeryyttä. Minun typeryyteni saattaa johtua 35 vuoden fosforikuparin valusta,siinä niitä raskasmetalleja tuli vedettyä. Älkää te fiksut ja järkevät ihmiset tehkö vapaaehtoisesti samoin. Jos teette käskekää ainakin akka ja pennut siksi aikaa mummolle kylään.
Kiitos, Ahvenas. Annoit juurikin sen vastauksen jota kaipasin, eli alan ammattilaisen kommentit. En aio valmistaa omia jigipäitä, mut toivon et joku mua viisaampi onnistuu kehittämään jonkun muun painomateriaalin lyijyn tilalle. Vaihdan siihen heti, kunhan semmoinen tulee. Sillävälin: Kireitä kaikille!
Tossa tuli asiallista asiaa ja aika tyhjentävästi.Merilohelle sen verran et tos rautalangassa on se huono puoli et kaikki kerran kastetut perhot on pian ruskeita,rasioitten foameja myöten.
kiitos ahvenas. tärkeää tietoa monelle kotisepälle
Perhojen painotukseen voi käyttää myös kuparia.
Kuparin ominaispainoksi googlettuu 8,9 g/cm3),
poikkeaakohan kuparilangan ominaispaino tuosta...
Ohuella kuparilangalla pystyy jopa sitomaan.
Oiotaanpas muutamia väiteitä, vaikka joku duunari olisi valanut 2 tsiljoonaa kiloa lyijyä, ei se kumoa lääketieteellisiä faktoja;
Lyijy ei juurikaan aiheuta kuolemia suomessa tai muuallakaan. Voitaisiin jopa sanoa että lyijy ei tapa.
Akuutti, voimakas lyijymyrkytys on asia erikseen, mutta työ- tai harrastusperäinen altistuminen ei aiheuta kuolemaa edes silloin jos altistuminen on jatkuvaa ja lyijymyrkytys krooninen. Molemmat altistumiset Suomessa nykyään harvinaisia.
Lyijymyrkytyksen haitat esiintyvät lähinnä punasolujen tuotannossa (haitat hemisynteesissä aiheuttaa anemiaa) sekä hermostossa. Nämä yksinään eivät tapa ketään, mutta onhan se vähän tylsää olla aneeminen ja aivokuollut.
Karsinogeeniset haitat ovat lieviä, mutta teratogeeniset vastaavasti selviä. Lyijyn puoliintumisaika luustosta ("elimistön lyijyvarastot") on lähellä kymmentä vuotta, joten lyijytyöt lopettamalla tai ainakin työolosuhteet parantamalla, voi itselleen hommata huomattavasti mielekkäämmän tulevaisuuden.
Niin kai se on ihan sama vaikka lapset syntyy ilman käsiä ja jalkoja.
Sivut
Lisää uusi kommentti