Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Suomen monnit
Viiksivallu
05.04.2008 - 19:49
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
Laatokassa monnia ainakin oli 40-luvulla jos sitä voidaan pitää suomen sisävetenä. Kuitenkin nykyisten rajojen sisällä viimeiset monnit pyydettiin 1860-luvulla Janakkalan Kernaalanjärvestä.
tuo viimeinen juttu ei pidä paikkaansa vuosi luvultaan koska ollessani pojan natiainen olen saanut hyvinkäällä olevasta rutikan lammesta piikki monneja ja niistä löytyy lehtijuttua hyvinkäänsanomista tämä on tapahtunut 80 luvulla
huhu et vanajasta ois saatu monni viimevuosina?
Piikkimonni ei ole MONNI. Se on eri laji. Monneja on Virossa ainakin Emajoen-Peipsin vesistossa seka Etela-Ruotsissa useammassakin vesistossa, mm. Em-joessa. Voi olla, etta laji alkaa pian parjailla meillakin ilmaston lampenemisen myota?
Eipä sen lämpenemistä luulisi kaipaavan, kun ennen on lajistoomme kuulunut. Nykyisin pohjoisin monnipopulaatio asustaa eräässä ääniseen laskevassa joessa. Sen nimeä en tähän hätään kyllä muista.
piikkimonni ei ole monni. Kuha ei ole kuha. Snu on sekaisin, taitaa olla piikeissä koko monni
Kuhajuha, eri kalalajista on kyse, tietty. Piikkimonni on ameriikan tulokas ja lisaantyy ainakin Etela-Suomessa. Ei oikein kasva taalla syotaviin mittoihin ja on kaytannossa roskalala. MONNI taas on oikea jattilainen joka voi painaa kymmenia kiloja. Ala pelkaa, se sun akvaariomonnisikin on samaa sukua mutta sekaan ei ole MONNI.
Tämä ei ole mielipideasia, mutta olen silti Snun kanssa samaa mieltä. Piikkimonni on tasan yhtä monni kuin kirjolohi on lohi.
--ako
tehdäänhän noita pieniä istutuksia aina silloin tällöin ja monni tosiaan lisääntyy etelä suomessa. monni kuitenkin tulee käsittääkseni sukukypsäksi aika vanhana, joten johtuen pienistä istutusmääristä, sukukypsyysiästä ja kalastuspaineesta niin luonnonvaraista kantaa aika vaikea luoda.
Toi piikkimonni taitaa olla oikea riesa.
Paikallislehdessä oli jokuaika sitten juttua. Korsossa hiekkamonttu, mikä myös uimapaikka. Ne yrittivät myrkyttää siitä pikkimonneja pois, mutta eivät onnistuneet. Sen päälle astuminen tekee kipeää.
U.K.
kirjolohihan on taimen. Rainbow trout. Ja yöntimo on n**keri, ei mikään timo.
Piikkimonni ei ole alunperin suomalainen kala, se on amerikasta kotoisin ja istutettu joihinkin paikkoihin Suomessa.
Mun mielestä monnia ja piikkimonnia ei ole syytä verrata keskenään. Piikkimonni ei edes kasva lähellekään tavallisen monnin mittoja, ennätysrekisterissä n. 0,5kg.
Ennen kirjolohi oli sateenkaarirautu! Eli NIERIÄ?
Kyllä nieriä on eri laji, sateenkaariraudulle eli forellille Kekkonen antoi nimen Kirjolohi, siihen aikaan,kun Kekkonen SANOI jotain, niin se oli sitten niin, eikä kukaan keksinyt parempaakaan nimeä.
Piikkimonnimme lukeutuu kotimaassaan lajeihin, jotka eivät kulje nimikkeen "catfish" alla, vaan "bullhead" -ryhmään (Brown Bullhead, Ictalurus nebulosus.)
Monnikalastahan on toki kyse, mutta vanhan mantereen monnien kanssa sillä on hyvin vähän tekemistä.
Niin ja vielä, 1800-luvulla käytettiin järvitaimenestakin monin paikoin nimitystä "rautu".
forelli on purotaimenen nimitys ei minkään sateekaariraudun(kirjolohen)
Toisaalta "forel" tarkoittaa venäjällä kirjolohta...
eikös nyt olla suomessa?
En minä mitään tiedä, mutta Kotkan Maretarium väittää näin:
Kirjolohi Kirjolohi
Oncorhynchus mykiss
Sateenkaarirautu ja forelli olivat kirjolohesta käytettyjä nimikkeitä ennen nykyisen nimen vakiintumista. Tätä alkujaan Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa lohikalaa on istutettu Suomeen moneen otteeseen. Maamme vesistöissä kirjolohi ei kuitenkaan kovinkaan helposti lisäänny, joten luonnonvesien kirjolohikannat ovat istutusten varassa. Kalankasvatukseen lammikoissa ja verkkoaltaissa kirjolohi kuitenkin sopii hyvin - usein kalankasvatuksen kääntöpuolena on kuitenkin lähivesien rehevöityminen. Kirjolohi on maukas ja suosittu ruokakala, vaikka sitä vesiemme broileriksi joskus nimitetäänkin. Vapaa-ajan kalastajiakin tämä lähes väsymätön, eloisasti pyristelevä kala miellyttää.
Ei olla toisaalta Keski-Euroopassakaan, mistä sana "forelli" on kotoisin...
Tarkoitukseni oli vain osoittaa, etteivät nämä asiat ole niin yksinkertaisia, tai sitten on paras pysyä vaan virallisissa kotimaisissa nimityksissä.
Täällä meilläpäin sillä on kalamiesten keskuudessa myös pullalohi nimitys, joka kuvaa siihen suhtautumista. Meillä ei sitä syödä kuin siinä tapauksessa, että olen saanut sen verkosta, meni vähän offtopic, mutta menkööt.
Tälläsen opin te sain joskus 10 v sitten ja omalle kannalle sain vahvistuksen sivistyssanakirjasta
kirjolohi ¶ Sanakirjojen mukaan "forelli" on purotaimen eli tammukka (Salmo trutta fario). Sanaa on myös käytetty harhaanjohtavasti aivan erilaisesta kalasta kirjolohesta."
"forelli purotaimen; (virheellisesti
Menee pahasti ot:ksi muistaakseni sanaa forelli käytettiin tapolan eläin kirjasarjassa jssa oli lsitattu erikseen nisäkkäät linnut , kalat ...
Forelli on sanana kotoisin germaaniselta alueelta, lähinnä saksankielestä, jossa se on (fem.) yhteisnimike sekä taimenille (Bachforelle, Seeforelle, Meerforelle) että kirjo- ja punakurkkulohelle (Regenbogenforelle, Kehlschnittforelle).
Eli siis... Saksan mallin mukaan forelli-sanaa on käytetty vapaasti kaikista täplikkäistä lohta pienemmistä lohikaloista, niin Suomessa, Ruotsissa kuin myös Venäjälläkin.
Meillä se on yleensä ollut taimenen (joessa elävän) synonyymi.
Venäjällä forel-sana kulkee kirjolohta tarkoittavana, varmaankin uudehkona saksasta peräisin olevana lainasanana.
Virossa taimen on jõeforell, kirjolohi vikerforell jne.
Kirjolohesta käytettiin ennen Urkin nimioivallusta (joka on muuten aika hyvä), meillä nimityksiä sateenkaarirautu ja sateenkaariforelli.
Yleisimmin käytössä oli sateenkaarirautu.
ja kirjolohet liittyvät monneihin miten?
agressio,
Tällä keskusteluksikin kutsutulla ihmisten välisellä kommunikoinnilla on tapana polveilla asian ympärillä ja jopa asiasta toiseen, kun jokin uusi aspekti tulee esille.
Näsänörttien mielestä on kauheaa, jos otsikosta uskaltaudutaan poikkeamaan tuumankaan verran, useimpien muiden mielestä asiaan läheisesti liittyvän tiedon jakaminen ja saaminen lienee enemmänkin rikkaus.
Mistäköhän viimeisimmät oikeat isot monnit on saatu?Eikö jossain historiankirjoissa ollut mainintoja että pikkulapsia ei uimaan päästy noiden jättimonnien takia?
Janakkalan Kernaalanjärvestä v. 1864 ja 1866. Ekan pituus 170cm ja painoarvio 35-40kg, jälkimmäisen paino 20-25kg.
Lähde: Tapiola
No jo ne tommaiset muutaman särjen söesivät.Voesihan ne ul-vehkeet olla tiukilla.Iso miinus Suomen kalalajistolle,kun tuokin laji hävinnyt.
Janakkalan monnit ovat viimeiset nykyisen Suomen alueelta saadut.
Ennen tiettyjä reilun 60 vuoden takaisia rajasäätöjä tilanne oli toinen. Laatokassahan monnia lienee yhä ja sota-aikana niitä saatiin muualtakin "väliaikaisen" Suomen alueelta.
60-luvulla saatiin viimeiset monnit suomenlahdesta.
Sivut
Lisää uusi kommentti