Daiwan magneettijarrujärjestelmät ja niiden käyttäytyminen heitossa
30.01.2022 - 21:11
Koska magneettijarrujärjestelmät ja niiden käyttäytyminen tuntuu kiinnostavan monia tai ainakin joitakuita, niin avasin tämmöisen uuden keskustelualueen, joissa on topicin mukaista keskustella eri magneettijarrujärjestelmien toiminnasta, koska nyt keskustelua käydään Kevythyrräketjussa, missä se ei ole topicin mukaista.
Vastauksena toisessa langassa olevaan offtopicciin:
https://kalastus.com/keskustelu/kaikkea-kalastuksesta/kevythyrr%C3%A4kal...
Tuolla ketjussa esitetty väite perinteisten sv ja Z jarrujen 'lakkaamisesta toimimasta' on yksiselitteisesti potaskaa! Se Daiwan liikkuva induktori nimittäin on AINA magneettikentässä jonkin verran, riippumatta missä asennossa induktori on liikettään! (Totta kyllä on, että tietyissä keloissa induktori on varsin vähän magneettikentässä ollessaan 'sisällä' asennossa, esim. OG HLC Zillion, siinä on aika rajatapaus.) Tämän voi itsekukin katsoa kelasta.
”Tämän jälkeen ei myöskään tarvitse miettiä liikkuuko SV jarrussa tai Z:tassa induktori heiton aikana, ei varmasti liiku. Boostisssa liikkuu ja sen huomaa! ”
Ja 100 varmaan muuten liikkuu induktori heitossa näissä mun kevythyrrissä, niinkuin kyllä liikkuu muissakin keloissa! Selvimmin tunnettavissa ehkä OG HLC Zillionilla. Nähtävästi et ole kokenut vastaavaa perinteisellä sv tai Z jarrulla, mitä nyt hehkutat Boost jarrulla. Mutta minäpä olen!
Joskus oli Daiwan Lunassa semmonen ongelma, että kun magneettijarruosien väliin pääsi vettä, niin heittopituudet lyheni todella rankasti. Piti riuhtoa urakalla, että sai heittopituudet kohdalleen. Ongelma ilmeni aina hieman kalastuksen aloituksen jälkeen, alussa kaikki oli ihan normaalisti. Kiitos ystävällisten kanssakalastajien, otin palat pois eikä sen jälkeen ole ongelmia ollut.
Otit palat pois, mitkä palat?
Enpä ole moista kuullut, eikä ole omilla keloilla vastaan tullut. Mutta joo, kuivat niiden keskipakosäätöisten palojen kuuluu olla. Jotkut ovat käyneet niitä öljyämään, sekään ei ole kannattavaa. Tuommoisessa paikassa mikään neste ei herkistä palojen liikkumista, vaan se liimaa niitä.
Mulla oli yksi viallinen sv inductori (ns. sticky inductor). Koitin sitä öljytä, mutta ei se auttanut, se vaan pahensi tahmausta.
Ei käy kyllä kiistäminen, että se on vinha tunne, kun ensimmäistä kertaa havaitsee heitossa magneettijarrun säätymisen. Tästä havainnosta olin ensimmäisen kerran varma, kun treenasin heittoja, pitkiin heittohoin tarkoitetulla ja siihen hyvin soveltuvalla OG HLC Zillionilla, kun sain magneettijarrun säädettyä niin, että 80 g lyijypuntilla pystyin heittämään kaikkien voimieni takaa, niin isolla liikeradalla kuin pystyin ja osasin, ja magneettijarru säädettynä niin, että se juuri esti sotkun heiton alussa, niin tunne tosiaan oli epätodellinen, kun jarrusitten alkoi hellittää otettaan kesken heiton, niin kelahan alkoi uudestaan antaa löysiä lenkkejä siinä. Noita lyijypäärynäpainolla heitettyjä heittoja ei tullut videoitua.
Toisella kelalla kokeilin kerran säätää magneettijarrua heiton aikana. Onnistuuhan sekin, jollain lailla, hieman kiire minulla kyllä tulee, minun pitkät heitot kun lentävät vain joku 5+ sekuntia, niinkuin tässä kalastusheitossa:
https://www.youtube.com/watch?v=OA5bRF_K0Oo (OG HLC Zillion)
Tapaus tahmaava induktori taas oli sellainen, että BFS kalastuksessa 3 g vieheillä sv jarru tahmasi niin, että kumpaankin suuntaan ilmeni toimintahäiriötä, en enää muista prosentteja ainakaan varmasti, mutta taisi olla niin, että suurinpiirtein joka toisella heitolla induktori ei edes liikkunut, ja jos induktori liikkui, niin se tahmasi 'ulos' asennossa samalla todennäköisyydellä. Oli aika pirullinen heitettävä. Siis joka toisella heitolla tuli siimasotku kun jarrua ei ollut alussa juuri ollenkaan ja niillä heitoilla, missä induktori liikkui, niin se jumittui heiton ajaksi ulos asentoon ja heitto kantoi noin 4-5 metriä, ja vain joka neljäs heitto kantoi sen minkä oli tarkoitus, eli noin 15 metriä. Mutta vaihdoin sinne kaikki induktoriosat niin sitten alkoi toimimaan. Oppipa tuossa todellakin tuntemaan induktorin liikkeet.
Sen jälkeen ei ole kevythyrräkalastuksessa ollut ongelmaa tunnistaa kun induktori liikkuu oikein.
Joo ja varmaan vielä faittindrääg ja sen lisäksi kviikkäst? Mutta varmaan osaat lukea sen verran että tässä keskustellaan hyrräkeloista ja niissä on sivujarru, oikealla tai vasemmalla, riippuen siitä onko käyttäjä oikea vai vasenkätinen.
Otit palat pois, mitkä palat?
Samaa ihmettelen, mutta jarrupaloista ilmeisesti on pakko olla kysymys. ei varmaan magneettijaruun liittuen muista paloja ole pois otettavaksi.
Vai liekö kyseessä jotain todella vinksahtanutta 'huumoria'?
Oma näkemykseni induktorin toiminnasta on aivan erilainen kuin ylempänä on kirjoitettu, lyhyesti:
Kiinteäinduktorinen. Induktori pysyy yläasennossa koko heiton ajan koska sillä ei muuta asentoa ole. Magneettiset pyörrevirrat säätävät puolan kierrosluvun vastaamaan heiton aikana puolalta pakenevan siiman määrää. Tämä on hyvä jarru ja näitä on tehty -80 luvulta. Ryobissa oli ensimmäisenä rumpuinduktori ja pyöreät magneetit.
Liikkuva induktori. Heittojarru toimii täysin samalla idealla kuin kiinteäinduktorinen, liikkuvan induktorin tehtävä on lisätä starttinopeutta. Induktori pysyy koko heiton ajan ylhäällä ja palautuu aivan lopussa pienillä kierroksilla alkuasentoon. SV:sssä ja Z:tassa on eri systeemi induktorin lukintaan.
Uusin induktorityyppi tai paremmin toiminta on Boostissa joka on muuten samanlainen kuin edellinen, mutta lisänä tässä on se että induktori putoaa puoleenväliin heiton loppuosassa kierrosten pudottua tietylle tasolle. Tämä ominaisuus muuttaa vieheen putoamispaikan hieman kauemmaksi heittäjästä.
Sekä induktorin nousun ja Boostissa puoleenväliin laskun tarkoitus on lisätä heiton pituutta riittävällä magneettijarrumäärällä niin ettei siimasotkun vaaraa ole.
Nämä minun havainnot menee yksiin myös Daiwan mainoksien kanssa.
Harrastan kelojen keräilyä ja niillä heittelyä siinämäärin että joskus tulee heiteltyä myös talvella, kuten eilen kun piti saada Boostista tietoa. Keskustelua näistä on käyty toisaalla ennenkin mutta laitan tähän vanhan "referenssiheiton" niin näkee että osaan heittää ainakin auttavasti ja jonkunlainen ymmärrys on siitä mistä puhun.
https://www.youtube.com/watch?v=u3x_cmR5BL4
Ei, vaan liikkuva induktori ei voi käytännön tasolla lisätä mitattavissa määrin starttinopeutta. Olet ymmärtänyt tämän asian väärin! Puolan kiihdytysaika maksimiin on sadasosasekunteja ja esim. 28 mm Air induktorillinen puola ehtii kierähtää tarvittavan ¼ muutamassa millisekunnissa, Z induktorin liike ulos on vähän hitaampi, riippuen heiton kovuudesta ½ ... ¾ puolan käynnistysajasta. Nämä ovat ne aikavälit, millä liikkuva induktori voisi _teorian_valossa_ nopeuttaa puolan käynnistymistä, mutta sitä ei mitattavissa määrin kuitenkaan tapahdu.
Koko heiton aikana magneettijarru syö heiton energiaa ehkä 5 – 50%, riippuen välineistä ja heittäjästä. Heiton kesto on sekunnista kahdeksaan sekuntiin, keskimäärin vaikkapa 3 sekuntia. Tässä kolmen sekunnin ajassa magneettijarru syö energiaa siis 5 -50%. (Magneettijarrun tehtävähän on hidastaa puolaa sen verran kuin ilmanvastus hidastaa viehettä, mutta käytännön tasolla jarrutetaan puolaa enemmän kuin tarpeen.)
Koska heiton käynnistyminen ottaa noin 3 sadasosasekuntia, joka on siis sadasosa keksimääräisen heiton kestosta (induktorit menevät ulkoasentoon nopeammin, kuten yllä olen kirjoittanut). Heiton käynnistymisessä kaikki energia siirretään uistimeen ja puolaan. Tästä energiasta siis voi kulua startin aikana worst case scenaariossa (aina oikeasti paljon vähemmän) magneettijarruun 1/100 x 5 – 50%:sta, siis 0,05% - 0,5%, joten liikkuvan induktorin liikkeillä ei ole käytännön tasolla mitään vaikutusta starttinopeuteen. M.O.T.
Mikäli liikkuvalla induktorilla olisi käytännön tasolla jotain vaikutusta starttiherkkyyteen, ei heitto voi kestää satakertaisesti starttiin kestoon nähden. Magneettijarrun vaikutus kun on aika x voima.
Heittopituuteen liikkuvalla induktorilla sen sijaan on merkitystä induktorin tullessa takaisin sisään tyypilliseti heiton loppu kolmanneksella.
Siinä määrin kuitenkin että sellainen on kannattanut markkinoille tuoda. Puola ottaa heiton alussa välittömästi max kierrokset, se on kuin nallin paukaus. Kuinka korkealle kierrokset tämän sekunnin murto-osan aikana nousevat, on heittopituuden kannalta erittäin suuri merkitys.
Täyttä huuhaata! Puolaa (ja viehettä/painoa) kiihdyttävät voimat ovat ihan toisella levelillä siihen, mikä on magneettijarrun puolaa jarruttava vaikutus!
Mieti nyt hyvä ihminen kerrankin järjelläs, kun kerran väität asioita ymmärtäväs: Käytät kaikki voimas heittoon, eli lataat vapaan jonkinlaisen ajan kanssa kohtuullisen määrän energiaa joka siirtyy hyvin pienessä ajassa painon ja puolan liike-energiaks, ja kun puolan käynnistymisaika on hyvin pieni, niin silloin kiihdyttävä voima on erittäin suuri (energian häviämättömyyslaki). Mieti millainen magneettijarrun maksimi jarrutusvoima on? Se on merkityksettömän pieni verrattuna puolaa ja painoa kiihdyttäviin voimiin, joten magneettijarrun tyypillä ei ole mitään merkitystä käynnistymisherkkyyteen, kunhan magnettijarru on säädetty järkevästi heittoa varten.
Sitä paitsi sv jarru menee täysille siinä vaiheessa kun puola on pyörähtänyt 1/4 kierrosta tai maksimissaan puoli kierrosta, Z jarrulla saattaa kestää jopa kierroksen verran. Sä täällä ihan tosissas tieteilet että sillä on kovinkin iso merkitys nouseeko magneettijarrun jarruteho lineaarisesti tuolla pyörähdyksen ensimmäisellä kierroksella ,vai nouseeko se jarruteho 'käyrällä' tuon ensimmäisen kierroksen ajan!
Kummalla systeemillä lentää kevyet kuvat paremmin tatula 100 kelalla. Puoliliksi täydellä, vai ihan piripintaan täytetyllä puolalla, jos vaihdan siimaksi 0.10mm power pro,n
Puhdas veikkaus, mutta en laittais piripintaan, enkä kyllä laittais puolillekaan, vaan laittaisin silleen perus 3 mm vajaaks. Itse en Poweria käytä kun se on äänekästä, vaikka kuuleman mukaan ohkaisimmat ei äänekkäitä olekaan. Laittaisin esim. J-Braidia. Puolan täyttö: en laittais täysin täyteen, mutta en kyllä puolillekaan. Joku 3 milliä vajaa täydestä luulis olevan hyvä lähtökohta.
Tilaa toinen puola kevyille vieheille. Alle 40€ posteineen.
https://m.aliexpress.com/item/4001252214113.html?spm=a2g0n.productlist.0...
Nyt ollaan koko kalastuksen ytimessä. Jos latausvaiheessa pieraisee oikein kovasti, niin heitto lähtee ihan sikana. Paitti jos tulee märkä pieru, sitten ei lennä pidemmälle, ottaa vaan päähän reilusti enemmän.
Joo, noilla kevyillä matalaprofiilipuolilla lentää keveet ihan toisella tavalla. Vähintään 2 kertaa kevyempää voi heittää kuin vakipuolalla. Nautinto heitellä kolme - neljägrammaisia. Mutta se taas on offtopic tässä ketjussa.
Power proota laitan kun ostin kymmenkunta rullaa, oli alelarissa 5e siivu.
PP siima on hiukan ryhdikkäämpää kun daiwan siimat, joista hyviä kokemuksia avokkaassa muuten, tosin se vihreä tournamentin väri ei lopulta miellyttänyt huonon näkyvyyden takia.
https://m.aliexpress.com/item/4001252214113.html?spm=a2g0n.productlist.0...
Ostasin heti jos kivijasta, tai edes suomesta saisi tilattua, ei ole velaksi osto korttia, enkä muutenkaan ole opetellu kiinasta tilaamaan.
No eihän ole, liikkuvainduktorinen ja kiinteäinduktorinen ovat tismalleen samanlaiset heittää. Pituusheitossa liikkuvainduktorisen saa aavistuksen korkeammille kierroksille ja siksi vie voiton. Heiton keskikohta ja loppu ovat identtiset. Kiinteästä induktorista on sitten taas etunsa heittelyn toisessa ääripäässä.
Huono kamera, huono heittopaikka, huono valo ja siimaakin jäi puolalle. Kela on kuitenkin huippu. Siis tässä kiinteäinduktorisen Daiwan videossa: https://www.youtube.com/watch?v=bb7JOr9niDM
Pyrin tekemään Boostista videon jossain vaiheessa niin siitä sitten näkee mitä tarkoittaa kun induktori liikkuu heiton aikana.
Ei, vaan homma menee näin:
https://ibb.co/pdWsW6T
Väitteesi liikkuvainduktorisen nopeammasta käynnistymisestä on huuhaata, mikäli puhutaan mitattavissa ja havaittavissa olevista asioista.
Kuinka paljon kiinteä induktori sitten jarruttaa heittoa lähtökiihdytyksen aikana? Tämähän on se maksimi, mistä teoriassa voidaa lähteä voittamaan. (Teoriassa nopeampi käynnistyminen tietenkin tapahtuu, mutta se vaikutus on teoreettisen pieni.)
Pitkä heitto lähtee esim. 30 m nopeudella ja lentoaika on 5 sekuntia ja ilmanvastus hidastaa punttia lennon aikana 40% ja magneettijarru hidastaa puolaa lennon aikana 40%. Puolan pyörimiseen käynnistymiseen menee 5 sadasosasekuntia.
Koska magneettijarrun voima lähtee nollasta, niinkuin lähtee puolan kierroksetkin, joten puolan käynnistymisen aikana kiinteän induktorin efektiivinen jarruvoima on puolet maksimista. Koska puolan käynnistymisaika on 0,05 sekuntia, joka on sadasosa lentoajasta, niin magneettijarru ehtii hidastaa tuona 0,05 sekunnin aikana, efektiivisellä puolivoimallaan, puolaa+painoa 30 m/s nopeudesta noin 0,03 m/s.
Siis jos heiton käynnistymisen aikana ei vaikuttaisi ollenkaan magneettijarrua, niin 30 m/s lähtönopeuden sijaan heitto lähtisikin 30,03 m/s nopeudella. Mielestäni tämä on merkityksetön vaikutus. Ja koska liikkuva induktori ei nollaa magneettijarrun vaikutusta lähtökiihdytyksestä, vaan siitä tulee semmoinen käyrä, se noin puolittaa kiihdytyksen aikaisen jarrutuksen, eli liikkuva induktori nostaa lähtönopeudeksi 30,01...30,02 m/s, mikä on täysin merkityksetöntä, eikä tätä voi ihminen havaita ja jos on havaitsevineen, niin hallusinoi.
Boostisi jäykempi jousi lienee noin saman jäykkyinen kuin HLC jousi on. Siksi olet nyt vasta päässyt tutustumaan induktorien liikkeisiin pituusheitoissasi. Perus Magforce-Z on liian löysä toimiakseen pituusheitoissa niinkuin on suunniteltu, joten Perus Magforce-Z toimii pituusheitossa kuin kiinteäiduktorinen, jousella ei ole voimaa vetää induktoria takaisin sisään kovassa nopeudessa. Mutta perusheitoissa se toimii niinkuin on suunniteltu.
Boostilla pisin heitto ehkä 30 metriä, en ole sillä pituutta heittänyt. Teidän tuntuu olevan mahdoton tajuta sitä että Boost on uusi keksintö, ei sellaista ole ennen ollut. Se että teidän keloissa on ollut omatekoinen boost, on harha. Eikä tuota Boostia ole mihinkään kilpaheittoon tehty, se antaa vain heiton loppuun samaa pehmeyttä kuin esim Shimanon keskareissa on. Heiton loppuun saa vähän "leijaa".
Steez ct on erinomainen kela kokeilla jos ei usko SV induktorin liikkuvan heiton aikana.
Vähemmän heittänytkin huomaa sen eron mitä tapahtuu loppuheitossa...viehe joko alkaa viimeinkin lentämään...tai siima alkaa nousemaan puolalta. Riippuu siis ihan jarrun asetuksesta.
Zillionin mainosvideolla selviää miten eri induktorityypit toimivat, luulisi ettei valmistaja disinformaatitoa jaa:
https://www.youtube.com/watch?v=k7eeAQCXadg
Tuossakin mainosvideossa ainakin induktorin ulosliike on esitetty aivan väärään kohtaa vieheen lentorataa.
Sori nyt vaan mutta anonyymi nettikeskustelussa teitittely kuulostaa vähintäänkin pöljältä! Vai luuletko, että täällä on laajakin joukko opetuslapsia kuulemassa 'viisauksiasi'? Teoriassahan voin olla kuka tahansa, vähän kuin teorian tasolla liikkuva induktori voi nopeuttaa puolan käynnistymistä, mutta ei käytännön tasolla. Sinun tässä selvästi on hankala tajuta montaakin asiaa. Siitä et takuulla tiedä juuri mitään mitkä minun ymmärrykseni on Boostista, kun enhän ole edes kirjoittanut Boostista paljon mitään.
Mutta se on täysin selvä, että sv jarrut eivät ole tehty pitkiin heittoihin, vaan ne on tehty tekemään heitot helpoiksi. Perus sv jarru on tehty perus kevytkalastukseen ja tästä kevennetty Air on tehty UL hyrräkelakalastukseen, ja Air jarrusta Gekkan jarruun on tehty pitkäheitto-ominaisuutta lyhentämällä induktorin liikettä ja sv Boost jarrulla on saatu perus sv jarruun vähän lisää heittopituutta.
Niin eikös nyt ole niin, että AIR "jarrusta" keskustelu on vähän metsässä...kyse on AIR puolasta, joka on kevyt puola ihan perinteisellä SV jarrulla?
Daiwan harhaanjohtamattomien mainosten sarjassa, tällä kertaa AIR jarru, jota näköjään ohjaa keskipakoisvoima :-}
https://www.daiwa-france.com/technology/reels/air-brake-system-4
https://www.daiwa-france.com/technology/reels/air-brake-system-4[/quote]
Eikös tässä ollut kaikki oikein?
Vai liikuttaako tuossa keskipakoisvoima induktorin ulkoasentoonsa?
Minusta ei.
Ei teistä voi erehtyä.
Sivut