Taimenta Gotlantista joulukuussa 2012
01.12.2012 - 22:30





Ensimmäinen päivä Gotlannin taimentourneesta takana. Päästiin eilen perille, vaikka merellä oli melkoista myrskyä. Gotlannin laiva heilui, mutta ei ihan niin paljon kuin olisi luullut aallokosta.
Lunta tuli tänään koko aamupäivä ja kalastuspaikoissa oli varmaan 15 senttiä lunta. Hirmuinen tuuli ja aallokko sekä maininki. Aloitettiin yhdeltä särkältä, johon tuuli otti lujasti ja vesi velloi. Vähän arveltiin pystyykö siinä kalastamaan ja onko kaloja mestoilla. Heiteltiin kovan tuulen rantaa. Piti kahlata sen verran, että sai heitettyä aallokon taakse, jossa aalto ei enää kaatunut. Lunta tuli vaakatasossa. Hetken päästä itse jo luovutin kovassa aallokossa ja menin särkän toiseen laitaan vähän tyynempään, jossa olisi kalan luullut olevan. Jarno päätti vielä kokeilla särkän kärkeä. Hetken päästä aamun eka kala oli jo kiinni. Noin 2,5 kg taimen otti pitkään punamustaan kevennettyyn. Antoi tyrskyssä hyvät kyydit. Kala tuli ylös muutaman minuutin uittelun jälkeen. Vähän aikaa vielä jatkettiin, mutta sitten teki mieli tyynemmälle rannalle. Tämän jälkeen hylje ilmestyi samoille tonteille ja sitten kalaa ei enää nähtykään sillä alueella.
Ajettiin toiseen mestaan. Lumisade loppui ja tuli puolipilvinen keli. Paikoittain tuli aurinkokin esiin. Tämä paikka oli myös pitkä särkkäalue, jonka toinen puoli oli niin aallokkoinen, ettei sinne ollut mitään asiaa. Toinen puoli sen sijaan näytti hyvältä - tyyni ja iso "akanvirta" näytti kalapaikalta. Hetken päästä kala tempoikin siiman päässä ja tuli ylös. 45 cm taimen. Edelleen punamustaan väriin. Yksi meidän kavereista kahlasi lähialueelle ja sai heti reilusti isommalta taimenelta tärpin aivan matalasta. Sen perään tarrasi pienempi kiinni, joka karkasin kuitenkin. Kalastettiin hämärään asti pitkää kivikkoista rantaa. Näimme kaksi kalaa lisää. Molemmat seurasivat ja tökkäsivät juuri ennen kuin viehe nostettiin ylös. Huomenna kalastus jatkuu!
Tänään oli astetta hiljaisempaa kalarintamalla. Kävimme saaren länsipuolella, johon tuuli ei ollut osunut eilen. Siellä oli mukavan tyyntä ja nasta kahlailla. Pakkasta oli heti aamusta neljä astetta, joten vaparenkaat jäässä. Loivasti matalenevasta rannasta ei oikein kaloja löytynyt. Yksi töytäisy ja yksi noin 45 cm ylös. Sen jälkeen myös reissun ensimmäinen hauki.
Kerättiin kamat kasaan ja lähdettiin pohjoisrannalle. Maininki oli siellä ihan hirveä. Pystyi ainoastaan kalastamaan syvän ja rannan välissä olevaa noin 50-80 cm vettä. Mainingit löi niin korkealle, että syvän rajalle ei päässyt missään kohtaa. Olisi pitänyt päästä heittämään kuohun ulkopuolelle. Rantamatalassa ei ollut kaloja, vaikka kovasti yritettiin. Vain yksi karkuutettu pieni. Käytettiin aikaa kuitenkin jonkin verran rantojen kahlailemiseen, josko olisi päässyt jostain kohtaa heittämään syvään veteen. Sellaista paikkaa ei oikein löytynyt.
Illaksi lähdettiin takaisin länsirannalle, mutta nyt kivikkoiselle sellaiselle. Oltiin noin 45 min ennen pimeää. Kaloja tuntui olevan liikenteessä, mutta ei ainuttakaan ylös. Kolme taimenta tavattiin aivan matalasta kivikosta, jossa oli vettä ehkä polveen asti. Ilmeisesti taimenet nousevat lähelle rantakiviä juuri ennen pimeää. Samalle paikalle täytyy palata toisenakin iltana, mutta noin pari tuntia aikaisemmin.
Ei ollut Gotlantin Ahti suotuisa tänäänkään. Sen sijaan oli melkoisen arktiset vedet. Aamupäivällä 4 astetta ja iltapäivällä 7 astetta pakkasta. Kalastettiin melkein koko päivä etelässä. Vesi oli kirkasta ja hyvä maininki oli kalapaikoilla. Hieno talvinen kylmä päivä, mutta olisiko sitten kylmä keli vienyt taimenet rannoilta syvemmälle. Osa lahdista oli jäässä. Hylkeitä oli paljon ja ne tulivat ihmeen matalaan. Osa uiskenteli noin 1,5 m vedessä.
Taimenta ei näkynyt niin vilaustakaan. Kaikenlaisia lusikoita heitettiin. Kelattiin hittaasti ja noppeesti. Pysäyteltiin ja tehtiin kaikenlaisia temppuja, mutta ei niin vilaustakaan. Kaikenlaista muuta elukkaa kyllä näkyi kotkista isoihin haukkoihin, mutta ei taimenia.
Illaksi tultiin vielä itärannalle, jossa ehdittiin 30 min heitellä hämärää. Samasta matalasta rannasta, josta eilen tuli hyvä ison taimenen mosautus, kesyteltiin reilu 40 cm taimen. Kala tuli oikeastaan ihan pilkkopimeässä. Tästäkin voi oppia uutta. Näköjään ne tulee ihan rantamatalaan illaksi ja ei lainkaan mahdotonta saada pimeässä kalaa, jos vain kestää kivikoissa kahlailla. Huomenna menen kyllä samaan paikkaan päiväsajaksi kokeilemaan.
Sää lauhtui yön aikana nollaan ja kalat tuli tonteille! Jaettiin ryhmä osiin ja toinen jäi itärannalle ja toinen lähti länteen. Edellispäivän iltapaikka oli hyvä valinta. Aamusta kaveri nappasi heti noin 2,5 kg taimenen ja 45 min sen jälkeen toisen mittakalan eli yli 50 cm taimenen. Molemmat ottivat violettiin pitkään Vekkulin kevennettyyn. Jatkoimme itärannan kalastamista toisessa kohtaa ja edelleen taimen haukkasi hyvin. Jyrkästi syvenevästä kalliorannasta tuli kovan aallokon keskeltä kaksi pienempää ja yksi mitallinen. Saadut kalat olivat jyrkän kallion edessä, jossa aalto kaatui kuohuksi. Edelleen violetti oli toimiva väri, kun taas edellispäivän tapahtumat olimme saaneet pääsääntöisesti punamustaan. Kalat olivat todella kovassa aallokossa - tämä oli sitä niin kutsuttua tyrskykalastusta. Sieltä ne tuli hirmuisten aaltojen alta uistimiin.
Palasimme takaisin aamun paikoille hämärän hetkeä heittämään. Se olikin jälleen hyvä vaihtoehto, sillä kaksi kalaa tuli ylös iltapäivän aikana. Toinen niistä oli +50 cm ja toinen pieni. Violetti pelitti edelleen. Tuuli nousi ja aallokko karkasi liian isoksi, joten pimeän hetki jäi kalastamatta.
Länsiranta oli ollut myös antelias, joskin mittakalat jäivät puuttumaan. Kolme pienempää tuli ylös ja yksi noin 3 kg kala karkasi väsytyksen aikana. Nämä ottivat punamustaan. Länsirannalla kaverit tapasivat ruotsalaisen kalamiehen, joka hetken juttelutuokion jälkeen ehdotti, että menisivät hänen luottopaikalle kokeilemaan. Sinne sitten lähdettiin. Kalat tulivat hänen opastamalta kalapaikalta. Ruotsalainen sai vielä itsekin mittakalan samasta mestasta. Olisiko tämä ollut mahdollista Suomessa? Paikallinen kalamies tulee ja näyttää paikkoja muille?
Tänään ei tehty urotekoja kalavesillä. Täydet nollat koko päivältä. Vain kolme kalaa oli kiinni ja nekin rimpuili itsensä irti. Nyt on hyvät selitykset tarpeen. Henkselit paukkuen lähdettiin samoille mestoille, joista eilen tuli mukavasti tapahtumia. Vesi oli laskenut ja tuuli noussut ihan älyttömäksi. Niin kovaa allokkoa, että syvän reunalle ei ollut mitään asiaa. Lisäksi kristallinkirkas vesi oli mennyt niin sameaksi levästä ja kalkista, että ei usko riittänyt niihin paikkoihin. Käytiin pari uutta paikkaa läpi saaren itäpuolelta tuulensuojasta, mutta niissäkin oli vesi samentunut. Iltapäiväksi mentiin saaren pohjoisosaan, jossa oli hyvät olosuhteet, mutta kaloja vaan ei näkynyt. Nöyryydellä huomiseen ja katsotaan mitä tapahtuu!
Hyvää settiä ja kauniita kaloja! Lisää odotellaan!
Tänään ajeltiin saaren pohjoisosaan ja sieltä Fårön saarelle lossilla. Aamulla seitsemältä jouduttiin vielä ruotsalaispoliisin ratsiaan. Kuskilla ei ollut korttia mukana, mutta ei ollut myöskään promilleja. Vaikka ei ollut korttia näyttää, niin päästi saman kuskin jatkamaan…
Komea oli Fårön saari, mutta kitsas kalojen antaja. Koko päivä heiteltiin kivikkorantaa ja matalaa hiekkarantaa. Tuulen puolelta ja tyynestä. Ei vaan kaloja näkynyt. Vesi oli kirkasta ja olosuhteet olivat muuten ok. Pakkasta pari astetta. Päivän päätteeksi yksi kala seurasi viehettä ja siinä oli kalatapahtumat.
Toinen porukkamme kokeili saaren länsi- ja itärantoja samalla menestyksellä. Ei niin mitään. Osa rannoista oli vielä sameana, mutta suurin osa hyvin kalastettavissa. Toinen porukkamme oli törmännyt ruotsalaisseurueeseen, jotka olivat saaneet yhden kalan tänä päivänä. Painoi 5,2 kg.
Pakkanen palasi takaisin Gotlantiin. Aamulla oli rapea miinus 8, kun lähdettiin vesille. Aloitettiin länsirannalta. Jäät kiusasi. Hyhmäjäätä oli pitkälle asti ja heittelystä ei meinannut aluksi tulla mitään. Aikaisen aamun tapahtuma oli noin kolmen kilon hauki, joka seuraili parin kalamiehen viehettä. Vaihdettiin mestoja ja kalastettavaa vettä alkoi löytyä. Kalakin saatiin kiinni, mutta karkasi väsyttelyn päätteeksi.
Jaettiin ryhmä kahteen. Toinen porukka meni etelään ja toinen itään. Idässä oli haasteita jälleen samean veden kanssa. Etelässä sitä ongelmaa ei ollut. Tällä kertaa tonteilla ei ollut myöskään hylkeitä. Tutun särkän kärjestä Jarno sai hyvän setin taimenia. Kalat otti lujaa kiinni. Niitä oli tyrskyn alla särkän kärjessä. Tunnin sisällä tuli 5 kalaa, joista kolme yli 50 cm. Kaksi isointa 2,5 kg. Kaikki ottivat punamustaan Vekkuliin. Lisäksi samalla paikalla oli muutama kala kiinni. Pitkän tyhjän jakson jälkeen tapahtumarikas iltapäivä teki terää...
Idässä miehet lähtivät vielä jatkamaan kirkkaamman veden etsimistä. Aikaa ennen täysin pimeää oli vain 45 min. Saavuttiin syvälle kalliorannalle, jossa oli välistä hiekkarantaisia taskuja. Parkkeerattiin yhden sellaisen eteen. Hetken päästä Kuusamon Lätkään seurasi ensin pieni taimen, joka tuli ihan rantaan asti katsomaan viehettä. Parin heiton jälkeen hyvänkokoinen taimen, joka edelleen seurasi. Lätkä lähti vaihtoon, mutta ei uuteenkaan uistimeen ottanut. Kaveri nakkasi oman rautansa samoille huudeille ja taimen otti kiinni. Se kuitenkin irtosin muutaman potkun jälkeen. Sitten ei enää nähtykään mitään kaloja ja pimeäkin tuli. Nyt kamat kasaan ja Suomea kohti, jos vaikka kuhapilkille pääsisi alkuviikosta.
Kiitos hienosta raportista ja varsinkin videosta!Saavat jaksamaan pitkän talven yli jäidenlähtöä odotellessa.
Unohtui mainita,että valokuvat ovat myös onnistuneita ja niistä näkyy luonnon kauneus.
Lisää uusi kommentti