Netiketti

Kalastus.com netiketti

OPETTELE TALON TAVOILLE ENNEN KUIN OSALLISTUT
EROTU MUISTA
TARKISTA VIESTISI ENNEN LÄHETYSTÄ, ÄLÄ TAKERRU MUIDEN VIRHEISIIN
KIRJOITA TEKSTIÄ JOTA ITSEKIN HALUAISIT LUKEA
TAITEN ASETETTU TÄKY TUOTTAA PARHAAN SAALIIN
TEHOA TEHOSTEILLA
TOISTA TAI LAINAA VAIN OLEELLINEN
KÄYTÄ VAIN LUVALLISTA MATERIAALIA
KOOSTA, ÄLÄ KOPIOI
ÄLÄ PÄÄSTÄ AIHETTA KARKAAMAAN
ÄLÄ LOUKKAA, ÄLÄ LOUKKAANNU
SISÄPIIRIJUTUT SÄHKÖPOSTIIN
SUHTAUDU EDES SUURIMPIIN IHMEISIIN VARAUKSELLA
MAINOSTUS ON SALLITTUA SILLE VARATULLA PAIKALLA
PISTÄ HYVÄ KIERTÄMÄÄN

1. Johdanto

Olet tervetullut osallistumaan virtuaalisen kalastusyhteisömme ajatuksenvaihtoon. Nämä käyttäytymissäännöt ja ohjeet on tehty jotta keskustelualueella vierailu olisi myönteinen kokemus mahdollisimman laajalle joukolle kalamiehiä ja kalanaisia.

Kalastus.com keskustelualue on avattu 15.11.2000 ja täällä vierailee päivittäin suuri joukko vakiokävijöitä sekä satunnaisia lukijoita. Kalastus.com on kalastuksen harrastajien keskustelufoorumi, joka lähtee siitä, että kalastus sekä harrastuksena että elinkeinona on lain sallimissa puitteissa hyväksyttävää.

Kirjoittamiselle ja osallistumiselle ei ole ala- tai yläikärajaa. Jos jaksat lukea tämän netiketin loppuun saakka hengästymättä ja olet samaa mieltä perusperiaatteista, viihdyt joukossamme mainiosti!

2. Aloittaminen OPETTELE TALON TAVOILLE ENNEN KUIN OSALLISTUT 

Ennen kuin alat itse kirjoittamaan, kannattaa palstan toimintaa seurata riittävän pitkään. Mielummin viikkoja kuin päiviä. Näet kuinka keskustelualue toimii ja minkälaista porukkaa täällä keskustelee. Opit välttämään aloittelevan nettikirjoittajan karikoita ja osaat antaa itsestäsi jopa todellisuuttakin fiksumman ensivaikutelman.

Opettele käyttämään palstan hakutoimintoja ja tutki arkistoista vanhoja keskusteluja. Jos mielessäsi on joku kysymys, saatat hyvinkin löytää vastauksen vanhoista keskusteluista samantien. Ehkä löydät lisätietoja joilla voit täydentää kysymyksesi kiinnostavammaksi.

3. Nimimerkin valinta EROTU MUISTA 

Ennen kun alat kirjoittaa nimimerkillä, tarkista hakutoiminnolla käyttääkö joku muu samaa nimimerkkiä. Vältä jo käytössä olevia nimimerkkejä, koska saman nimimerkin käytöstä aiheutuu vain sekaannuksia ja väärinkäsityksiä. Pelkkä etunimi on kävijämäärän kasvaessa osoittautunut huonosti erottuvaksi valinnaksi. Lisää etunimesi perään esimerkiksi sukunimesi ensimmäinen kirjain ja todennäköisyys samalla nimimerkillä kirjoittavasta pienenee huomattavasti. Nimimerkki voi olla persoonallinen ja jopa kantaaottava, mutta muista kuitenkin pysyä hyvän maun rajoissa.

Nimimerkin varaaminen rekisteröitymällä on suositeltavaa. Rekisteröityneenä käyttäjänä voit lähettää palstalle kuvia ja voit tehdä esittelysivun käyttäjäprofiiliin. Lähettämällä viestin rekisteröityneenä käyttäjänä voit kuitenkin aina todistaa lukijalle, että olet itse lähettänyt viestin. Vain rekisteröityneen käyttäjän nimimerkkiä napsauttamalla aukeaa käyttäjäprofiili-sivu.

Viestien lähetys on mahdollista myös anonyyminä eli ilman rekisteröitymistä. Tämä on etuoikeus, jota ei saa käyttää väärin. Eri nimimerkeillä toimiminen toisiinsa liittymättömissä keskusteluaiheissa on sallittua, mutta ei suositeltavaa. Usean nimimerkin käyttö samassa keskusteluaiheessa tai saman asian käsittelyssä on kiellettyä. Tämä on poikkeuksetta jollain tavalla tarkoitushakuista toimintaa ja lukijoiden tahallista huiputtamista. Väärinkäytöksiin puututaan.

4. Kirjoitusvirheet TARKISTA VIESTISI ENNEN LÄHETYSTÄ, ÄLÄ TAKERRU MUIDEN VIRHEISIIN 

Kun olet kirjoittanut viestin, lue se ainakin kertaalleen läpi ennen lähetystä. Haluathan lukijoiden kiinnittävän huomiota viestisi sisältöön etkä kirjoitusvirheisiin.

Virheitä syntyy vaikka niitä yrittäisi kuinka välttää. Jos virhe ei haittaa merkittävästi tekstin ymmärrettävyyttä, on turha lähettää korjausta tai huomautusta virheestä. Muiden tekemien virheiden ilkkuminen tai niistä viisastelu on aina tarpeetonta.

5. Kirjoittamisesta KIRJOITA TEKSTIÄ JOTA ITSEKIN HALUAISIT LUKEA 

Viestisi menee perille vain, jos saat lukijan lukemaan loppuun saakka. Kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi. Perustele mielipiteesi. Jaa pidempi kirjoitus kappaleisiin. Jos et keksi luontevaa kappalejakoa on parempi lyödä kaksi rivinvaihtoa joka neljännen lauseen perään kuin lähettää koko teksti yhtenä pötkönä. Vältä ylipitkiä lauseita, lukijan ajatus katkeaa monimutkaiseen lauserakenteeseen. Jos kirjoitat kritiikkiä, kohdista se esitettyihin väitteisiin - älä niiden esittäjään.

Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa aiheeseen, voi sen jättää huoletta kertomatta. Kirjoita mielummin aiheesta, jonka tunnet tai johon haluat perehtyä. Kannatushuudahdukset ja muut parin sanan repliikit sopivat paremmin erilaisiin chat-juttukanaviin kuin keskustelupalstalle. On parempi osallistua yhteen tai muutamaan keskusteluun kerrallaan ajatuksen kanssa kuin räpsiä lyhyitä kommentteja moniin keskusteluihin.

Vältä näitä lauseita:

  • "Tämä ei oikeastaan kuulu aiheeseen..."   Jos itsekin tiedät tämän, miksi kirjoitat väärään paikkaan? Keskustelujen seuraaminen on kaikille helpompaa kun sijoitat viestisi sinne minne se kuuluukin. Jos sopivaa aihetta ei ole valmiiksi tarjolla, aloita uusi aihe.

     

  • "En jaksanut lukea edellisiä viestejä..."   Annat itsestäsi varsin ylimielisen vaikutelman julistamalla ettei käsiteltävä aihe tai muiden keskustelijoiden mielipiteet kiinnosta. Osallistu mielummin keskusteluihin jotka jaksat ja viitsit lukea.

     

  • "Vastatkaa heti!"   Lukijoiden käskeminen ja komentelu toimii päinvastoin kuin kirjoittaja haluaisi. Älä anna määräaikoja tai aseta ehtoja vastauksille.

     

  • "Lopetan osaltani keskustelun tähän."   Kolme neljästä tämän möläyttäneestä syö sanansa ennen kuin aihe kylmenee ja todiste tästä jää arkistoihin jälkipolvien ihmeteltäväksi. Lukijoita kiinnostaa käsiteltävä aihe, ei se ettet juuri sinä halua enää osallistua keskusteluun.
6. Keskustelunavaus tai kysymyksen asettelu TAITEN ASETETTU TÄKY TUOTTAA PARHAAN SAALIIN 

Muista, että tämä on keskustelualue, ei neuvontapalvelu. Kirjoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kenellekään ei makseta palkkaa, jotta juuri sinulle kirjoitettaisiin selvitys tilaamastasi aiheesta. Lähettämäsi kysymys saattaa käynnistää keskustelun, joka saattaa vastata kysymykseesi.

Otsikoi oikein. Mitä paremmin otsikkosi kuvaa viestin sisältöä tai kysymyksen aihetta, sen paremmin se kerää juuri tästä aiheesta kiinnostuneita lukijoita ja vastaajia. Ylläpito korjaa tai täydentää otsikkoa tarvittaessa. Älä käytä SUURAAKKOSIA (katso kohta 7 Tekstin tehokeinoista).

Sijoita viestisi oikealle alueelle. Jos viestisi keskeinen sisältö on tuotteen tai palvelun hankintapaikan kysely, kuuluu se Mainostus sallittu -alueelle. Vaappujen rakentaminen, vieheiden virittely tai esimerkiksi kelojen huoltokysymykset sopivat parhaiten Viritykset ja rakentelu -alueelle. Väärin sijoitetut aiheet siirretään paikoilleen.

Osa kirjoittajista asettelee sanansa keskustelua avatessaan varsin taitavasti, ja vilkas mielipiteenvaihto alkaa saman tien. Joskus keskustelu lähtee käyntiin ikään kuin vahingossa. Vaan missä on vika jos kukaan ei vastaa kysymykseesi tai keskustelunavaukseesi?

  • Kysymys on liian laaja tai ylimalkainen  "Kertokaa pilkkimisestä"   Harva viitsii vastata kysymykseen, joka osoittaa että kysyjä ei ole millään lailla yrittänytkään perehtyä aiheeseen ennen kysymyksen lähetystä. Kerro taustoja, miksi haluat tietoja pilkkimisestä ja esitä muutama konkreettinen kysymys "Minkälainen vapa/siima/pilkki sopii metsälammelle?", "Mistä kaloja kannattaisi lähteä etsimään alkutalvesta?"...

     

  • Kysytään tarkkoja kalapaikkoja  "Mistä meritaimenia Pellingissä"   Tarkan kalapaikkatiedon kysyminen koetaan usein tungettelevana. Keskustelupalstaa lukee yllättävän suuri joukko kalamiehiä. Harva lukija toivoo omille kotivesilleen ja "salaisille kalapaikoilleen" ruuhkaa. Muotoile kysymyksesi ennemminkin muotoon "minkätyyppisistä paikoista pitäisi taimenta hakea keväällä" jne.

     

  • Aihe on kaluttu loppuun juuri äskettäin  Suositut keskusteluaiheet pulpahtavat esiin kerta toisensa jälkeen (Catch&Release, Rokastus, Minkä virvelin ostaisin jne). Voi olla, että kyselet aiheesta josta kaikki palstan vierailijat ovat kirjoittaneet kyllästymiseen asti juuri viikko sitten. Ennen kysymyksen lähetystä kannattaa tarkistaa tekstihaulla, onko samasta aiheesta kirjoiteltu hiljattain.

     

  • Vastauksen tietäjiä on liian vähän  "Saako perholla kuhaa Kiantajärvestä?"   Esimerkki: Suomessa on noin 188000 järveä ja 2,1 miljoonaa kalastusta jossain määrin harrastavaa (RKTL 1997). Jos kalamiehet olisivat levittäytyneet järville tasaisesti (11 henkeä per lätäkkö) löytyisi keskustelualueen 1000:en päivittäisen vierailijan tahdilla yksi mahdollisesti ko. järvestä jotain tietävä aina 190 päivän välein. Kun palstan lukijoiden ja kirjoittajien suhdeluku on 19:1 (01-06/2001), saapuisi ensimmäinen vastaus 9 vuoden 8 kuukauden odottelun jälkeen. Todellisuudessa tilanne ei ole ehkä aivan näin synkkä, mutta joukko-opin periaate selvinnee esimerkistä.

Vastauksia vaille jääneistä keskustelunavauksista saa kattavan kuvan selailemalla vanhojen viestien arkistoja.

7. Tekstin tehokeinoista TEHOA TEHOSTEILLA 

SUURAAKKOSIN KIRJOITTAMINEN MIELLETÄÄN HUUTAMISEKSI. Älä kirjoita uuden keskusteluaiheen otsikkoa suurilla kirjaimilla, siitä aiheutuu vain turhaa työtä ylläpidolle. Otsikko korjataan joka tapauksessa. Käytä suuria kirjaimia viestissäsi harkiten, koko viestin kirjoittaminen huutamalla ei anna hyvää kuvaa sen lähettäjästä.

Hymiöllä voi keventää tekstiä jos sen tekeminen kirjoittamalla tuntuu vaikealta. Kokonainen parvi irvisteleviä naamoja antaa vaikutelman ettet itsekään usko tai hyväksy sanomaasi. Käytä harkiten.

Älä tehosta viestiäsi kiroilemalla. Puhekieli häipyy tuulen mukana mutta keskustelualueelle lähetettyjä viestejä luetaan vuodesta toiseen. Täällä vierailee kaikenikäisiä ja varsin erilaisen arvomaailman omaavia ihmisiä.

Keskusteluohjelmisto sisältää suuren joukon mahdollisuuksia tekstin elävöittämiseksi. Eri tavoista voit lukea käyttöoppaasta.

8. Viittaukset aiempiin viesteihin, lainaukset TOISTA TAI LAINAA VAIN OLEELLINEN 

Lyhyt ja ytimekäs lainaus tekstistä, jota kommentoit parantaa usein viestisi ymmärrettävyyttä. Jos lainaat tekstiä muualta (lehtikirjoitus, aikaisempi viesti tms.) kannattaa se tehostaa siten että lukija erottaa lainauksen omasta kirjoituksestasi. Kirjoita koko lainausteksti <quote> näiden merkkien väliin </quote>, jolloin se muotoillaan lainauksena. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa lainauksen erilaisilla muilla huomiota herättävillä tavoilla.

9. Tekijänoikeudet KÄYTÄ VAIN LUVALLISTA MATERIAALIA 

Liitä viesteihisi vain kuvia tai piirroksia joiden tekijänoikeudet ovat sinulla, tai joiden julkaisemiseen olet saanut luvan.

Sanomalehdissä ja niiden WWW-sivuilla julkaistut artikkelit ovat tekijänoikeudella suojattua materiaalia samoin kuin kirjat ja muut julkaisut. Koko artikkelin lainaaminen ei ole luvallista, kerro mielummin artikkelin oleellinen sisältö omin sanoin ja lisää viestiisi linkki alkuperäiseen artikkeliin. Lyhyissäkin lainauksissa on aina syytä mainita mistä teksti on peräisin.

10. Sähköpostin lainaaminen KOOSTA, ÄLÄ KOPIOI 

Henkilökohtaisen sähköpostiviestin julkaiseminen keskustelualueella ilman lähettäjän lupaa ei ole suositeltavaa. Jos viesti liittyy keskustelupalstalla tai muualla tapahtuvan riidan selvittelyyn, viestin julkaiseminen on hyvien tapojen vastaista ja osoittaa huonoa harkintakykyä.

Jos haluat jakaa esimerkiksi jonkin yrityksen sinulle lähettämää vastausta eteenpäin, kannattaa saatu tieto kirjoittaa viestiksi omin sanoin. Informaatiosisältö on yleensä julkista, esitystapa on tarkoitettu henkilökohtaisesti kysyjälle. Oman sähköpostinsa löytäminen keskustelualueella riepoteltavana ei innosta vastaamaan kysyjille jatkossakin.

11. Aiheessa pysyminen ÄLÄ PÄÄSTÄ AIHETTA KARKAAMAAN 

Keskustelulla on taipumus rönsyillä pidentyessään. Kun havaitset päättäväsi kirjoituksesi johonkin aivan muuhun kuin käsiteltävään aiheeseen, mieti kannattaisiko viesti jakaa kahteen osaan. Toisella voit aloittaa uuden keskustelun. Aiheessa pysyminen helpottaa suuresti viestiketjujen lukemista ja halutun tiedon löytymistä jälkikäteen hakutoiminnoilla.

12. Loukkaava materiaali ja häiriköinti ÄLÄ LOUKKAA, ÄLÄ LOUKKAANNU 

Tämä keskustelupalsta ei ole kalastustuomioistuin, ilmiantokanava tai pahan olon purkupaikka. Henkilökohtaiset hyökkäykset, loukkaava materiaali tai muuten asiattomat viestit poistetaan.

Käyttäjä, joka rikkoo palstan sääntöjä, tuottaa jatkuvasti merkittävästi yleistä tasoa suuremman viestimäärän tai ajaa omia/sidosryhmänsä etuja keskustelualueen toimintaa häiriten, voidaan sulkea keskustelualueelta. Sulku on joko määräaikainen tai pysyvä.

Viestien sisältöä ei koskaan muokata millään tavalla. Jos muuten asialliseen kannanottoon lipsahtaa palstalle kuulumaton rimanalitus, viesti poistetaan. Poiston perusteet voi kysyä jälkikäteen sähköpostitse. Muista, että viestien lähetysosoite ja kellonaika kirjataan aina lokitiedostoon. Tietoja ei luovuteta ulkopuolisille muuten kuin viranomaisten pyynnöstä rikostutkinnan yhteydessä.

Häiriköiltä ja häiriköinniltä ei voi välttyä. Älä mene mukaan häirikön vedätykseen, jätä viestit huomiotta. Reaktio ja hermostuminen palkitsevat häirikön.

13. Henkilökohtaiset viestit SISÄPIIRIJUTUT SÄHKÖPOSTIIN 

Keskustelupalsta on julkinen foorumi. Viestit tulee kirjoittaa julkisuus huomioon ottaen. Henkilökohtaiset viestit tai kyselyt on syytä hoitaa sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Sisäpiirien keskinäinen jutustelu on ikävystyttävää luettavaa suurelle enemmistölle. Useimmiten tällaisten viestien lähetysmotiivi tuntuu ulkopuolisista pelkältä kiusanteolta.

Huom: Tämä ei tarkoita, että viestien kohdistaminen keskusteluaiheen sisällä olisi kiellettyä. Jos haluat osoittaa vastauksen tai jatkokysymyksen jollekin saman keskusteluaiheen aiemmalle kirjoittajalle, viesti kannattaa aloittaa kyseisen henkilön nimimerkillä ("Matti: mainitsit viestissäsi että...").

14. Juttujen luotettavuus SUHTAUDU EDES SUURIMPIIN IHMEISIIN VARAUKSELLA 

Kirjoittajien motiivit vaihtelevat laidasta laitaan. Uskomaton kalansaalis voi aivan yhtä hyvin olla totta kuin pelkkää kalajuttua. Jos löydät keskustelun, jossa estottomasti kehutaan jotain tuotetta, kalapaikkaa tai palvelua - saattaa eri nimimerkkien takaa löytyä yksi kirjoittaja joka on mielestään keksinyt ovelaakin ovelamman markkinointitavan.

Kun seuraat keskustelualuetta riittävän pitkään, opit tuntemaan aina samalla nimimerkillä esiintyvät vakiokirjoittajat ja pystyt arvioimaan näiden kirjoitusten luotettavuutta anonyymiviestejä paremmin. Valehtelu tai vedätykset eivät kuulu keskustelualueelle. Viestien luotettavuuden arviointi jää aina lukijan vastuulle.

15. Kaupallinen käyttö MAINOSTUS ON SALLITTUA SILLE VARATULLA PAIKALLA 

Yrityksen tai tuotteiden mainostaminen on sallittua Mainostus sallittu -palstalla. Jos ilmoittelu liittyy jatkuvaan liiketoimintaan, käytä vain yhtä aktiivista keskustelunaihetta kerrallaan. Aihe kannattaa nimetä riittävän yleisesti (esimerkiksi "Oy Yritys Ab:n tarjouksia"). Kun lisäät jatkoviestin saman aiheen perään, keskustelu nousee keskustelulistan kärkeen. Aihe säilyy näkyvissä 4 viikkoa viimeisen viestin lähetyksestä, jonka jälkeen se siirretään arkistoon.

Yrityksen tai sen tuotteiden esilletuonti on sallittua myös vastauksena jonkun toisen kirjoittajan kysymykseen ostopaikoista, sopivista tuotteista tai vastaavasta. Kun vastausviestejä tulee korkeintaan muutaman kappaleen viikkovauhdilla, ollaan vielä sopivalla tasolla. Yritysten on syytä rekisteröityä joko yrityksen tai sen edustajan nimissä keskustelualueen käyttäjäksi ennen ilmoitusten lähetystä. Vinkki: Käyttäjäprofiilia voi käyttää myös yrityksen perustietojen jakeluun. Lue tarkemmat mainostusohjeet täältä - Mainostus Sallittu -ohjeet.

16. Ottaminen ja antaminen PISTÄ HYVÄ KIERTÄMÄÄN 

Joskus itsestään selvältäkin tuntuva tiedonmuru on kysyjälle arvokas. Yhä uudestaan toistuviin "helppoihin" kysymyksiin vastaaminen vaatii usein pitkää pinnaa. Kun löydät palstalta uutta tietoa josta on itsellesi apua, pistä hyöty kiertämään vastaamalla itsellesi tuttuun kysymykseen.

Vaikka tuntisit vain osan kysytystä aiheesta, kannattaa sekin tieto pistää jakeluun. Seuraava kirjoittaja lisää oman osuutensa ja sitä seuraava taas omansa. Pienistä palasista muodostuu lopulta tietopaketti, josta kaikki voivat oppia uutta.

Keskustelupalstan hyöty on kaikkien kirjoittajien summa. Panoksellasi ei ole alarajaa ja kaikki tieto on tervetullutta. Osallistumalla Kalastus.com-palstan keskusteluihin saat suurella todennäköisyydellä panoksesi moninkertaisena takaisin. Hauskoja lukuhetkiä!

Kalastus.com - 2002
Harri Huuskonen