Pitäisikö hauelle säätää ylämitta?

Pitäisikö hauelle säätää ylämitta?

Ei.
52% (180 ääntä)
Kyllä.
48% (169 ääntä)
Ääniä yhteensä: 349

Kommentit

Merellä isoja haukia odotellessa

Merellä taas isoja haukia saisi olla enemmän, kun hauen kalastajana niitä juuri tavoittelen. Ehkä ylämitta voisi olla alue kohtainen. Toisilla järvillä haukea voi olla riesaksi asti ja ne syö "arvokaloja". Siellä ylämittaa tarvitakaan. Kaikilla vaan ei ole mahdollista lähteä syrjäisille järvialueille haukikalaan. Ja sitten kun sinne massat lähtevät, vähentyvät ne isot hauet sieltäkin.

on totta että, järvissä on

on totta että, järvissä on liikaa isoja haukia ja meressä taas ei todellakaan ole. sekin on totta että, järvissä on muutenkin paljon enemmän ja isompia kaloja kuin meressä. ja vielä sekin että järvissä on puhtaampi vesi ja vähemmän kalastajia. oisiko se sitten syynä kalakantojen parempivointisuuteen vai mikä siellä merellä mättää?

Ei pitäisi...

Kysymyksellä ajetaan siis takaa lakisääteistä ylämittaa? Harkinnan jälkeen vastaan "ei pitäisi". Minusta ketään ei pidä pakottaa vapauttamaan elämänsä kalaa, puhumattakaan junnuikäisen kalastajan ensimmäisestä "isosta".

Vastaavasti se pienehkö aktiiviharrastajien porukka, joka saa "isoja" vuosittain ja säännöllisesti, vie toimintaansa usein automaattisesti valikoivan kalastuksen suuntaan, eli ottaa ruokakaloiksi tarvittaessa vain vaurioituneita tai pienempiä haukia.

--pikeye

Hauen ylämitta

Lakisääteinen ylämitta ei mielestäni toimisi, sillä eri järvien ja itämeren välillä on niin suuria eroja haukipopulaatioiden ja yleisesti vesistökohtaisten kalalajien suhteen. Ei toimisi. Tai tietenkin jos jokainen järvi ja merialue otettaisiin huomioon, näin ollen eri mittarajoituksia tulisi tuhansia. Ehkäpä ei...

Ajatus ylämitasta varmasti liittyy viime vuosien aikana yleistyneeseen tietoon siitä, että suuret hauet ovat koko ekosysteemille ja itse haukipopulaatiolle tärkeämpiä kuin aikaisemmin osattiin ajatellakaan. Ylämitan asettamisen suhteen voitaisiinkin lisätä tiedonjakelua ihmisille, ja neuvoa kalastajia toimimaan oikein suurten haukien vapauttamisen suhteen. Jos sen ensimmäisen omalle kohdalle sattuneen jätin haluaa ottaa, niin eipä se nyt suuri rike ole. Sitten taas ajatustapa, että mitä suurempi hauki, sen enemmän se tekee esimerkiksi arvokalakannoille vahinkoa, on lievästi sanottuna harhaanjohtava. Tämän ajatuksen perusteella tehty tarkoituksenmukainen isojen haukien ottaminen tulisi olla mielestäni kiellettyä. Jokainenhan tajuaa, että parhaimmissakin haukivesissä mm. yli 110 cm haukia ei tosiaankaan ole monia, joten ehkäpä tähän mittaan kasvaneita voisi ennemmin kunnioittaa laskemalla takaisin pamputtamisen sijasta. Samanlaista "vahinkoa" tekee vesistölle 5kg+ kala, jonka ravinto koostuu pääasiassa samankokoisista kaloista kuin todellisen suurhauenkin.

Omaa järkeä ja tietoa mukaan vesille, siten ne järkevät ratkaisut saadaan tehtyä, ei lakisäädöksillä.

"kaikilla" on nykyään kamera mukana

Eikös valokuva siitä ennätyskalasta säily kuitenkin pidempään kuin se kala...
Kaikki ei vapautetut kalat pitäisi laissa määrätä saamamiehen/-naisen ruoaksi (tietysti poislukien ammattikalastajat).

Mielestäni ei tarvitse

Mielestäni ei tarvitse ylämittaa. Ne ketkä käytännössä eniten isoja haukia saavat päästävät ne yleensäkin takaisin joten en näe mitään ongelmaa tämän hetkisessä tilanteessa.

Lisää uusi kommentti

Varmistus
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
a_ven: