Päijänteeseen laskevan Virtaankosken pato puretaan
Video kertoo Virtaankosken padon purkamisesta ja sen vaikutuksista Päijänteen taimenkantaan ja koko jokiekosysteemiin. Virtaankoski sijaitsee Sysmässä ja yhdistää Päijänteen ja Hartolan Jääsjärven. Pato on estänyt vaelluskalojen nousun vuosikymmeniä.
Virtaankoskella on rikas historia. Alueella sijaitsi aikoinaan kaksi kartanoa, joista Virtaan kartano kehitti pienteollisuutta 1800-luvun lopulla. Kartanonherra Magnus Tandefelt perusti viinatehtaan ja väkiviinanpuhdistamon, valjasti kosken voiman ja valmisti proomuja. Kalastus on aina ollut alueen asukkaille tärkeä elinkeino ja ravinnonlähde.
Tainionvirta padotiin 1910-luvulla ja vesivoimalaitos on toiminut 1950-luvulta lähtien. Nykyinen voimala on ollut suljettuna vuodesta 2012. Vuoden 2021 lopussa Hiitolanvoima Oy osti voimalaitoksen ja muutti sen yleishyödylliseksi yhtiöksi nimeltä Sysmän Tainionvirta Oy. Yhtiön tavoitteena on ennallistaa Virtaankoski ja kehittää aluetta virkistys- ja matkailukohteeksi.
Padon purkamistyöt alkoivat marraskuussa 2024. Hanke sisältää uuden pohjapadon rakentamisen, poikastuotantoalueiden luomisen ja korvaavan sillan rakentamisen. Tavoitteena on, että jo keväällä 2025 virta on vapaa ja kosken voi ylittää uutta kävelysiltaa pitkin.
Padon purkamisen myötä vaelluskalat, kuten taimen ja siika, pääsevät jälleen nousemaan Tainionvirtaan kutemaan. Tainionvirta on ollut yksi Päijänteen lohikalojen tärkeimmistä lisääntymisalueista, joten padon purkaminen on merkittävä askel kalakantojen elvyttämisessä.
Videolla kuullaan asiantuntijoiden ja paikallisten näkemyksiä padon purkamisesta ja sen hyödyistä kalastukselle, melonnalle, luontomatkailulle ja aluetaloudelle. Lisäksi esitellään Virtaankosken historiaa ja sen yhteyttä Rapala-vieheiden syntyyn. Koekalastuksen avulla kartoitetaan kalojen esiintymistä koskialueella.
1. Miksi Virtaankosken pato puretaan?
Virtaankosken pato puretaan, jotta vaelluskaloille, kuten taimenelle ja siialle, avataan vapaa kulkuyhteys Päijänteen ja Hartolan Jääsjärven välillä. Pato on estänyt kalojen pääsyn kutupaikoilleen vuosikymmeniä, mikä on heikentänyt kalakantoja. Padon purkaminen on osa laajempaa hanketta, jolla pyritään elvyttämään Päijänteen taimenkantaa ja parantamaan koko jokiekosysteemin elinvoimaisuutta.
2. Miten padon purkaminen vaikuttaa alueen virkistyskäyttöön?
Padon purkamisen myötä alueelle avautuu uusia mahdollisuuksia virkistyskäyttöön. Koskimelonta, kalastus ja luontopolut tulevat todennäköisesti houkuttelemaan lisää kävijöitä. Alueelle suunnitellaan myös uusia näköalapaikkoja ja kävelyreittejä, joista voi ihailla vapaana virtaavaa koskea.
3. Mitä tapahtuu vanhoille rakennuksille padon purkamisen jälkeen?
Vanhat rakennukset, kuten mylly ja voimalaitos, säilytetään ja kunnostetaan. Niille on ideoitu erilaisia uusia käyttötarkoituksia, kuten kanoottivarastoa, kesäkahvilaa tai näyttelytilaa. Rakennukset ovat osa alueen kulttuurihistoriaa ja ne halutaan säilyttää osana uutta maisemaa.
4. Miten Virtaankosken ennallistaminen hyödyttää Päijännettä?
Virtaankosken ennallistaminen lisää Päijänteen taimenen poikastuotantoa. Kun poikaset kasvavat ja laskeutuvat Päijänteelle, ne vahvistavat järven taimenkantaa ja parantavat kalastusmahdollisuuksia. Uistelijat, mökkiläiset ja kaikki kalastajat hyötyvät terveemmästä ja runsaammasta taimenkannasta.
5. Millaisia taloudellisia vaikutuksia Virtaankosken ennallistamisella on?
Virtaankosken ennallistamisen odotetaan tuovan alueelle uusia työpaikkoja ja lisäävän matkailutuloja. Kalastus, melonta ja muut virkistyskäyttö houkuttelevat lisää kävijöitä, jotka käyttävät rahaa majoitus-, ravintola- ja muihin palveluihin. Ennallistaminen parantaa myös alueen imagoa ja lisää sen vetovoimaisuutta asuinpaikkana.
6. Miten kalastusta säännellään Virtaankoskella ennallistamisen jälkeen?
Kalastusta Virtaankoskella tullaan sääntelemään, jotta taimenkanta pysyy kestävänä. Säännöillä pyritään varmistamaan, että kalastus on mahdollista sekä paikallisille että matkailijoille ja että se sovitetaan yhteen muiden käyttömuotojen, kuten melonnan, kanssa.
7. Millaisia muita lajeja Virtaankosken ennallistaminen hyödyttää?
Taimenen ja siian lisäksi Virtaankosken ennallistaminen hyödyttää monia muita lajeja. Esimerkiksi rapujen odotetaan runsastuvan, ja puhtaassa koskessa viihtyy monia hyönteis- ja vesikasvilajeja.
8. Milloin Virtaankoski on täysin ennallistunut ja avoinna yleisölle?
Virtaankosken ennallistamistyöt ovat parhaillaan käynnissä. Padon purkamisen jälkeen alueelle tehdään vielä maisemointi- ja kunnostustöitä.